reklama
hledat uživatel
       

Více času trávíme ve společnosti svých přátel na lavicích u teplých krbů, zahaleni v huňatých svetřících a usrkáváme pomalu horký nápoj, který zahřeje nejen ruce přiložené k teplému šálku, ale zahřeje nás i zevnitř.

Káva a rady k její přípravě

Káva je stále oblíbeným nápojem, který zahání malátnost, únavu a ospalost a zároveň je povzbuzujícím prostředkem. Vlastnosti kávě dodávají látky, které se vyluhují z pražených a rozemletých kávových zrn za pomoci tepla. Vonné látky, které povzbuzují chuť, delším působením tepla mizí. Proto bychom měli při vaření kávy dbát na správnou úpravu a věnovat tak více pozornosti zachování prchavých silic.

Příprava kávy

Je mnoho způsobů, jak kávu připravit. Přesto je nutné dodržovat některé zásady, zejména pro uchování dobrých vlastností kávy:

  1. Praženou kávu uchováváme tak, aby nevyvětrala a nenačichla vůní jiných potravin - tedy v neprůhledných a co nejtěsněji uzavřených nádobách.
  2. Kávu meleme co nejjemněji a nejlépe těsně před přípravou - snadněji se ve vodě vylouhuje a nevyčichne.
  3. K zaváření kávy používáme nádoby skleněné, dobře smaltované nebo z nerezavějící oceli.
  4. Používáme zároveň pouze nádobí určené na kávu, nemyjeme ho spolu s ostatním při umývání hadříkem - jinak je to pak zpravidla příčinou špatné chuti. Tímto postupem také kazíme vůni kávy.
  5. K zalití kávy používáme vždy vodu čerstvě nalitou.
  6. Vodu přivedeme k varu a v okamžiku, kdy se začne vařit, na kávu naléváme Voda, která dlouho stála v nádobě či varné konvici nebo která se přestala vařit, kazí chuť a vůni kávy.
  7. Uvařenou kávu naléváme do konvice, kterou jsme předem vypláchli vařící vodou.
  8. Aby vůně kávy nevyprchala, přikrýváme konvici s kávou víčkem nebo pokličkou.

Druhy podávané kávy

Černá káva

Všichni známe klasickou černou kávu - jemně umletou, zalitou právě se vařící vodou, slazenou či neslazenou, tzv. "turka". Pokud chceme kávu šetrnější ke svému zažívacímu ústrojí, pak si připravíme kávu překapávanou.

Vídeňská káva

Oblíbená je ale i káva vídeňská. Je to vlastně káva černá, která je doplněna "čepicí" šlehané smetany. Zpravidla se podává ve sklenicích.

Bílá káva

Jinak se připravuje káva, která je doplněna mlékem nebo smetanou. Vaříme vodu mírně oslazenou, při varu do ní vsypeme rozemletou kávu a necháme ji ustát. Pak kávu slijeme do konvice, ve které kávu podáváme. Je možné také kávu ve vyhřáté konvici horkou vodou zalít, nechat usadit a do šálků nalévat bez přecezení. V obou případech však kávu do poloviny až do dvou třetin doléváme mlékem nebo smetanou.

Na závěr

Ke kávě podáváme drobné sladké sušenky a sklenici čisté vody. Po ránu, kdy většina z nás spěchá do pracovního procesu, zapomínáme a odbýváme nejen přípravu kávy, ale i využití požitku z její chuti a vůně kávy nad právě zalitým šálkem. Dopřejme si tedy lépe alespoň tu kávu odpolední, která nám má přinést úlevu z prožitého dne.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 12
  • jana
    jana

    bohužel nemohu říct, že bych byla spokojená. čekala jsem alespoň hrubou orientaci v druhu a vůni kávy. asi vám stačí příjem z nesouvisející reklamy.

    06.03.2012 19:50:11

  • martin
    martin

    to co zde píšete ví i malé dítě...

    Myslel jsem,ze kdyz navstivim vasi stranku,tak ze si o kave poctu vice zajimavych veci a najdu i nejaky recept co jeste neznam...no ale zklamali ste me...to co tady pisete je ubohost a zivit by se psanim takovychto clanku mohl kazdy blbec!!!

    28.12.2008 20:10:49

  • Petr
    Petr

    Název kávy

    Potřebuji název kávy která se připravuje za studena - 2 lžičky nescafe, citronová šťáva a dotočí se kofolou, viděl jsem přípravu a nevím název. Děkuji

    22.02.2008 09:15:44

  • A.Kolářová
    A.Kolářová

    Mohli jste uvést alespoň charakteristiku nejprodávanějších druhů kávy. Děkuji.

    19.10.2007 14:30:53

    • ŠárkaZ
      ŠárkaZ

      Re: O kávě

      Co dodat k charakteristice kávy. Já osobně doporučuji vyzkoušet i drahé kávy a uvidíte ten rozdíl. Hezký požitek z dobré kávy.

      19.10.2007 18:17:46

  • cibulinecka
    cibulinecka

    myslím si,že článek je dostačující,každý si najde to své.Navíc o kávě už bylo napsáno dost,a myslím si,že každý už ví,která je ta nejlepší

    17.10.2007 18:59:17

  • mně
    mně

    nebylo tam nic nového stokkrát opisované kecy

    15.10.2007 11:01:43

  • abbe
    abbe

    Velmi levný článek

    Velmi levně napsaný článek. Mám skoro dojem, že autorka nezná přípravu jiné kávy než tureckém, jak koneckonců plyne z procítěného závěru pojednávajícímu opět o zalití kávy. Jen několik poznámek: Kdo myje hrnky nebo sklenice na kávu zamaštěným hadrem (sic!) na nádobí je u mne prase. Káva se běžně připravuje do porcelánu nebo do skla, o vhodnosti použití smaltovaného nádobí silně pochybuji; zabarvuje se a je dost možné že získá pachuť. Jemně mletá káva má být jen na zalití turka nebo na vaření orientální kávy v džezvě. Pro přípravu pressa nebo překapání se nehodí, protože ucpe filtr. Káva má být hrubší a především nesmí být mletá tříštivým mlýnkem. Nejlepší káva je presso, které kupodivu neobsahuje nejvíc kofeinu; tuto výsadu má překapávaná káva. Optimální doba působení horké vody je 20-30 s, má mít teplotu cca. 90 stupňů. Delší louhování údajně způsobuje uvolňování rakovinotvorných látek, ale každopádně kazí chuť připravované kávy a ta se stává nahořklou. Český způsob připravování "turka" je unikátem a ve světě nemá obdoby. Velmi dobrý článek je zde: http://ekonomika.idnes.cz/test.asp?r=test&c=2005M176t05A

    09.10.2007 22:35:32

    • ŠárkaZ
      ŠárkaZ

      Re: Velmi levný článek

      Je vidět, že se v přípravě kávy vyznáte. Přikláním se k Vám co se týče jak přípravy tak i jakosti kávy. Můj muž si také potrpí na dobrou a dobře připravenou kávu. Je to opravdu rozdíl jakou vodu používáte i jakou kávu na přípravu dobré kávy. Jak víme jsou různé druhy. Prostě někdy je umění tu opravdu dobrou kávu připravit. Najděte si čas a zajděte na opravdu dobrou kávu. Cenově to je sic drahší, ale stoji to za to.

      10.10.2007 18:58:07

    • Milan
      Milan

      Re: Velmi levný článek

      Velmi souhlasím s tím, co píšete v článku. Člověk by na specializovaném serveru čekal sofistikovanější článek o vaření kávy.

      21.10.2007 20:07:51

    • Coffeeandtea.cz
      Coffeeandtea.cz

      Re: Velmi levný článek

      Mám taky dojem, že toto není to pravé ořechové. Již tak dost špatně vybudovanou pověst kávy to moc nespraví...:( Pár rad pro přípravu kávy se dá najít na www.coffeeandtea.cz

      06.02.2008 16:39:45

Celkem záznamů: 12

Přidat příspěvek k článku Káva - druhy a rady k přípravě

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.