Období plné změn počasí jen nabádá organismus k podlehnutí. Mírné nachlazení přechází v chřipku, bojujeme s kašlem, se záněty a léky jsou na denním menu. Předtím ale vyzkoušejte účinky sirupů z domácích zásob.
Na každou nemoc existuje léčivá bylinka, tvrdí jedna lidová moudrost. Už naše babičky věděly, kdy jakou rostlinu natrhat, aby její účinky byly na té nejvyšší úrovni, kdy si připravit čaj z pampelišky či jitrocele. A protože je období, kdy si ještě zima nedá říct a sluníčko je zrádné, zaměříme se výrobu domácích sirupů, bylinných zábalů a čajů, kterých není při otázkách zdraví nikdy dost.
Kašel účinně zažene křen, cibule a med, to jsou všeobecně velmi silné léčebné prostředky z domácího prostředí. Ale vyplatí se vyzkoušet i nejrůznější sirupy či ovocné elixíry.
Křen a cibule jsou přírodními antibiotiky a v kombinaci s medem si připravíme skvěle fungující sirup, který tlumí kašel a brzdí rozvoj dalších příznaků nachlazení. Křen najemno nastrouháme, budeme potřebovat 1 lžíci. Smícháme jej s medem (asi 5 lžiček) a nadrobno nasekanou cibulí. Přimícháme 5 lžic vody a necháme přejít varem. Vychlazený sirup užíváme až pětkrát denně po lžičce.
Dráždivý kašel zmírní i zahřáté pivo oslazené medem, které vypijeme před spaním. Půllitr piva jednoduše vlijeme do kastrolku a zahřejeme, v pivu rozmícháme 4 lžíce medu a pomalu vypijeme.
Z ředkve můžeme připravit velmi silný sirup s výraznými účinky proti kašli. Ředkve vydlabeme, vnitřek naplníme 3 lžičkami medu a pomocí pletací jehly ředkev propíchneme a uložíme ji do sklenice, kterou dáme blízko topení. Každé 1 - 2 hodiny užíváme lžíci vyteklého sirupu.
Kašle nás zbaví také sirup připravený z 200 g čerstvých jedlových výhonků, které v půllitru vody celých 24 hodin louhujeme. Poté výhonky krátce povaříme a odvar scedíme. S 500 g cukru svaříme na sirup. Denně užíváme 2 - 3 lžičky.
Pokud máme doma lněné plátno, vazelínu a mletý muškátový oříšek, můžeme si na noc připravit zábal, který přikládáme na hrudník. Na plátno natřeme silnou vrstvu vazelíny, zasypeme půl lžičkou najemno mletého muškátového oříšku a koření do vazelíny dobře vetřeme. Po přiložení na prsa ještě ovážeme šálou nebo jinou látkou. Muškátový zábal necháme působit přes noc.
Zklidnit dýchací cesty dokáže také inhalace. Stačí do horké vody nakapat 3 - 4 kapky eukalyptového, tymiánového nebo cypřišového oleje a vdechovat uvolňující výpary.
Při kašli se doporučuje pití jitrocelového čaje, který je velmi dobře snášen i v kombinaci s léky. Namíchává se ještě s dalšími bylinkami podle toho, jaký kašel nás trápí. Čistý jitrocelový čaj připravíme z jedné kávové lžičky, kterou přelijeme vroucí vodou, přikryjeme a 15 minut louhujeme.
Jitrocel společně s mateřídouškou a proskurníkem je ideální pro alergiky a astmatiky, trápí-li nás suchý dráždivý kašel, smícháme jitrocel kromě mateřídoušky s květem slézu. Oproti tomu výborným bylinkovým čajem k odkašlávání je mateřídouška s diviznou, jitrocelem a lipovými květy. Jitrocel ve směsi s plicníkem lékařským může zmírnit kromě podráždění dýchacích cest také zánět sliznic.
K uklidnění dýchacích cest nám pomůže tento čaj. Připravíme si 20 g levandulových květů, 20 g máty peprné a litr vroucí vody, do které bylinky vsypeme a 5 minut louhujeme. Poté čaj scedíme. Čaj z levandule a máty sladíme medem a popíjíme třikrát denně po 1 šálku.
Tyto prostředky z přírody mohou kašel a celý proces při tvorbě zánětu průdušek zmírnit a zajistit rychlý ústup bakterií či virů. Vždy však zvážíme i návštěvu lékaře, a to zejména u dětí a starších osob.
(doba přípravy null min)
(doba přípravy 15 min)
(doba přípravy null min)
Vyzkoušené a vděčné recepty se zázvorem: Nachlazení bude bez šance!
Zázvor je v této roční době nepostradatelnou součástí zdravého jídelníčku a dávno neplatí, že se z něj dá uvařit pouze vitamíny nabitý čaj. Pojďme se kromě zázvorové medicíny v podobě nápojů podívat i na jiné pokrmy, ve kterých zázvor perfektně užijeme.
Foto: Shutterstock.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena