V lese se to hemží sběrači hub, lidé se tu potkávají s více či méně plnými košíky a hospodyňky doma předem přemýšlejí, jak s letošní úrodou naloží. Dnes vás naučíme, jak houby správně zakonzervovat.
Doma v kuchyních to voní nezaměnitelným aroma konzervačních přípravků, na stole v řadách stojí sklenice se zavařenými okurkami, paprikami nebo borůvkové či jiné kompoty. Připravme si na nevlídné zimní období, kdy je všem dobře u vyhřátého krbu, třeba konzervy z hub nebo zeleninové saláty. Pro dlouhé chvíle zimních večerů jsou vhodnou příležitostí na stůl.
Konzervy z hub jsou velmi oblíbené pro svou dobrou chuť, vůni a široké uplatnění při přípravě pokrmů i pro zpestření jídelníčku. Vzhledem k tomu, že houby rychle podléhají zkáze, musíme o jejich jakost pečovat hned od sběru. Houby sbíráme v ranních hodinách, protože jsou nočním chladem vychlazené a déle vydrží. Při sbírání je čistíme nožem od hlíny a jehličí a ukládáme do košíků, aby se nezapařily a nepolámaly. Houby máme konzervovat nejpozději do 24 hodin po nasbírání. Do té doby je uložíme na vzdušném místě, aby se nezapařily a aby nezčervivěly. Houby jsou těžce stravitelné, konzervací se však jejich stravitelnost zvyšuje.
Čerstvé a čisté houby opereme ve studené vodě. Malé pouze nařízneme (nožky), větší podélně rozkrojíme. Takto připravené je předvaříme 5 - 7 minut ve vařící osolené vodě (spolu se solí přidáme trochu octu, aby se houby nevybělily). Potom je dáme do studené vody a necháme je ochladit, odkapat a rozdáme je do připravených sklenic.
Houby prokládáme propláchnutým kořením - bobkový list, hořčičné semínko, nové koření, pepř, a přísadami - řezy cibule, mrkve, křenu. Houby zalijeme horkým nálevem. Nálev se obvykle připravuje z vody s cukrem a solí, před koncem varu se přidává ocet. Sklenice hned uzavřeme a sterilujeme 20 - 30 minut.
Tato příprava je stejná jako pro sladkokyselý nálev, pouze vynecháme cukr.
Další recepty na houby v nálevu a pokrmy z nich najdete zde
Očištěné houby odvážíme a nakrájíme na plátky. Na vále nebo na lísce je na slunci necháme trochu zavadnout. V míse je pak promícháme s odváženou dávkou soli tak, aby byly dokonale prosoleny, ale dáme pozor, aby se nepolámaly. Houby natlačíme do suchých čistých sklenic tak, aby mezi pláty hub nebyly vzduchové bubliny. Povrch přikryjeme slabou vrstvičkou soli a sklenice uzavřeme víčky nebo povážeme dvojitým celofánem či pergamenem, který jsme na horní straně navlhčili. Na 1 kg očištěných hub použijeme 150 - 200 g soli. K této možnosti sterilace jsou vhodné tvrdé houby - hříbky, křemenáče nebo čirůvky.
Všechny druhy našich hřibovitých hub, kozáky, václavky, pravé ryzce nasucho očištěné můžeme pokrájet a sušit na lískách, sítech nebo na prkénku. Neměli bychom je sušit na novinovém papíru. Tiskařská čerň často obsahuje zdraví nebezpečné látky, které se při sušení do hub dostávají. Správně usušené houby chrastí a měly by být usušeny během dvou dnů (jinak ztratí barvu). Plníme je do sklenic s kovovými uzávěry. Kterému způsobu konzervace hub dáváte přednost?
Desatoro rad k sušení ovoce, zeleniny i hub
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Houbařská sezóna je v plném proudu: Recepty na smaženici z hub 6x jinak
Přinesli jste si z procházky lesem plný košík hub? Byla by škoda nevyužít této sezóny a nepřipravit si z nich tolik oblíbenou smaženici. Přinášíme vám klasické i netradiční recepty.
Foto: Photos.com
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena