Doma upečený chléb nejenže krásně provoní celou domácnost a chutná nezapomenutelně, ale pokud vynecháme domácí pekárnu, můžeme si s pomocí dětí ukuchtit i originální tvary.
Na kynuté těsto pro přípravu pečiva budeme potřebovat: 700 g hladké mouky, 420 g teplé vody, 2 větší špetky soli, 2 lžíce rostlinného oleje a zhruba 7 g sušeného droždí.
Do mísy dáme prosátou mouku, droždí a sůl. Dobře zamícháme a přidáme olej s vodou. Vymícháme na tuhé těsto. Pokud se těsto lepí, přisypeme trochu mouky, když je příliš sypké, přidáme trochu vody. Těsto přeložíme na pomoučněnou plochu a řádně ho rukama hněteme asi 5 minut.
Z těsta vytvarujeme bochník nebo s pomocí dětí různé tvary, které můžeme později dozdobit. Chlebové bochníky klademe na vymazaný plech a necháme je ještě vykynout na teplém místě. Až chlebíky dorostou na dvojnásobnou velikost, je čas na ozdobování. Před pečením potřeme chlebíky rozšlehaným vejcem, aby získaly lesk.
Troubu rozehřejeme na 220 °C a chlebíky pečeme asi 15 - 20 minut, celý bochník samozřejmě déle. Chlebíky jsou hotové ve chvíli, když je zespodu poklepeme a znějí dutě - zkouška, kdy si nejsme jistí. Upečené chlebové pečivo necháme před podáváním vychladnout.
Bochníčky z chlebového těsta můžeme různě tvarovat a jejich křupavou kůrku dozdobovat, děti nám mohou bez obav asistovat. Stačí těsto rozdělit na několik dílů ( z uvedeného množství upečeme asi 15 kousků), vytvarovat a při kladení na plech si jen pamatovat, že se jejich objem dvojnásobně až trojnásobně zvětší.
Z bochníčku odkrojíme asi čtvrtinu, zbytek zpátky zakulatíme. Z těsta vytvarujeme malé kuličky, které použijeme jako nohy, hlavu a ocásek. Tupou hranou nože pak jen vytvoříme rýhy připomínající želví krunýř.
Bochník zakulatíme a jeden konec zašpičatíme jako nos. Na hřbetě pomocí nůžek nastříháme bodlinky.
Z těsta vyválíme váleček. Jednu stranu potřeme vodou a stočíme do ulity. Z jednoho konce vytvarujeme podlouhlou hlavu.
Vytvarujeme kuličku a z horní strany trochu zatlačíme. Okraje kolem dokola nastřihneme pomocí nůžek nebo nařízneme nožem.
K dozdobování můžeme použít celý kmín, zrnka máku, dýňová či sezamová semínka, plátky nebo rozdrcené kousky mandlí, rozinky (pro výrobu očiček a nosánku). Pro tu nejlepší chuť posypeme pečivo před pečením sušeným nebo nastrouhaným sýrem.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena