reklama
hledat uživatel
       

Když roky přibývají

Když čtyřicítka zaklepe na dveře, začneme se potýkat s různými zdravotními neduhy. A jak nám říkají babičky - nebude to lepší. Po čtyřicítce se nedá čelit věku jen optimismem. Když chceme svou tělesnou schránku zachovat v kondici co nejdéle, už zkrátka nemůžeme jíst cokoliv. Musíme se zabývat nejen tím, co jíme, ale i tím, jak a v čem jídlo připravujeme.

Změna je zdraví

Přivedou-li vás hříchy mládí nebo dědičné choroby do trvalé péče lékařů, budete nuceni podřídit obsah spižírny a lednice pokynům odborníků. Většinou to znamená radikální řez do vašeho zaběhnutého jídelníčku, a to není záležitost příjemná, a už vůbec ne jednoduchá. Naše doporučení v tomto případě mohou směřovat jen k tomu, v čem příslušnou dietní stravu přichystat, aby nová jídla byla chutná. Pánvičce, na které se váš oblíbený řízek přismahne tak, jak to máte rádi, definitivně odzvonilo. Vzpomínejte na ni s nostalgií, ale do vaší kuchyně musí něco, co bude splňovat především požadavek zdravé přípravy jídla, něco, co je schopno obstát v testech zdravotní nezávadnosti. Náš trh v takovém případě nabízí jen tři možnosti, z nichž každá má své výhody a slabá místa. Ta trojice zní - nerez, teflon, titan.

V čem a jak

Začněme tím nejdostupnějším, ale nejproblémovějším. Nerezová ocel je velmi vhodná pro vaření potravin a pořídíte ji vcelku levně. Pokud ovšem nemá nerezové nádobí těžké sendvičové dno, připálí se vám i voda. Rozhodnete-li se pro nerez, nikdy nekupujte nádobí podle cenovky, ale dívejte se po nejkvalitnějších výrobcích. Svou pozornost zaměřte i na poklici a úchyty. Nekvalitní poklice, které na jedné straně sníží cenu nerezových hrnců, na straně druhé často zvyšují energetickou náročnost přípravy jídel tím, že teplo uniká. Výsledkem je pak to, že váš účet za energie roste, čímž ztratíte výhodu levného pořízení. Úchyty z kvalitního materiálu zase zlepší manipulaci s nádobím a vy se tak vyhnete nepříjemnostem, které provází levné zboží - často pálí i ucha, která se mimo sporák tváří jako odolná vůči vysokým teplotám. Pro hospodyňky je většinou důležité, jak to v jejich kuchyni vypadá, a tady bohužel nerez prohrává na celé čáře. Nerezové nádobí vypadá upatlaně, ať drhnete sebeusilovněji, pomohou vám jen speciální leštidla na nerez.

Teflon jsme zvyklí používat při smažení, ale toho se budete muset zřejmě vzdát, pokud patříte k těm méně šťastným a podřizujete jídelníček dietě stanovené lékařem. Vařená strava má v tomto případě přednost před ostatními způsoby přípravy jídla, zaměřme se i v případě teflonu na hrnce. Pokud nepořídíte teflonový hrnec z vyšší cenové hladiny, musíte počítat s tím, že povrch poškodí každé kovové náčiní. Životnost teflonových výrobků snižuje opakované ochlazování a nešetrné zacházení při odstraňování zbytků jídel. Teflon je lépe odmočit, to ale potěší málokoho. S připalováním byste potíže mít neměli, a to je výhoda k nezaplacení.

Takovou výhodou se pyšní i poslední z nabídky materiálů – titan. Připálit něco v titanovém hrnci se nepodaří ani začátečníkovi, ať už zvolíte levnější nádobí z internetové nabídky, nebo se vydáte za nejkvalitnějšími kousky na prezentace prodejců a výrobců titanového nádobí. Co však s ohledem na zdraví u titanového nádobí boduje, je zdravotní nezávadnost připravovaných pokrmů. Na tomto místě se sluší upozornit na to, že český výrobce titanového nádobí (více na www.topmoravia.com) splňuje přísné normy zdravotní nezávadnosti i po novelizaci zákona v roce 2007. Také zahraniční výrobci by měli dodávky titanového nádobí na náš trh podřídit zmíněnému zákonu, skutečnost je ale často jiná. Jste-li svým zdravotním stavem nuceni k radikálním krokům, volte zdravotní nezávadnost garantovanou českými předpisy, takové informace si můžete snadno ověřit. Při pořizování titanového nádobí budete muset do své kapsy sáhnout hlouběji než v předchozích případech, byla by škoda utrácet za nekvalitní zboží. Titanové nádobí má zbraně, kterými přesvědčí i šetřílky. V tomto případě to sice bude znít jako černý humor, ale bylo by nefér ubrat titanu tak cennou přednost - nádobí z titanu vás přežije. Titanové nádobí má totiž tuhý kořínek, záruka renomovaných výrobců neklesá pod 15 let, vlastní životnost se odhaduje na několikanásobek. Hospodyňky a zejména pak strávníky především zajímá, zda bude dietní jídlo uvařené v titanu chutné a šťavnaté. Sliny se vám začnou sbíhat dřív, než ochutnáte, protože vůně, která se z hrnce po odkrytí poklice dostane k vašemu nosu, vás ujistí o tom, že máte před sebou kulinářský požitek, přestože jste se řídili přísnými radami lékařů. Ano, titan zachovává způsobem přípravy chutě a vůně potravin, takže spotřeba koření může klesnout na minimum, rovněž sůl přestane hrát v kuchyni prim. K tomu všemu ještě připočítejme možnost smažit na titanových pánvích bez tuku a titanové nádobí není třeba dále obhajovat, takový argument přesvědčí i nejpřísnějšího dietologa.

Co dodat? Ať už se rozhodnete pro nejvyšší možnou „titanovou“ kvalitu, a vy za to jistě stojíte, nebo zůstanete u levnějších, a přitom zdraví prospěšných, variant, berte si rady vašeho lékaře k srdci a věřte, že zdravě připravená strava z dobrých surovin může nahradit mnoho lahůdek, které vašemu zdravotnímu stavu nesvědčí, ba co víc mohou ublížit.



Přidat příspěvek k článku Když roky přibývají

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.