reklama
hledat uživatel
       

Ale i sebelepší ocelový nebo nerezový nůž se při každodenním používání do měsíce otupí a potřebuje nabrousit. Proto se výrobci předhánějí v novinkách a vylepšeních a na trhu se objevují stále nové a nové značky nožů z nerezu, ušlechtilé ocele a v poslední době jsou to nože keramické.

Keramická čepel

Říká se, že materiál na výrobu nožů pochází z kosmického výzkumu. Popravdě byl původně vyvinut pro přesnou aplikaci v průmyslu, na rychle se opotřebovávající kovové komponenty. Čepel nože je při velkém tlaku a extrémně vysoké teplotě vyrobena z vyspělé keramické látky zvané oxid zirkoničitý, která propůjčuje čepeli bílou barvu. Oxid zirkonia se ve stupnici tvrdosti řadí hned pod diamant a má stejně jako diamant absolutní chemickou stálost. Oxid zirkoničitý je tak o mnoho tvrdší a odolnější proti opotřebování nežli ocel. Oxid zirkonia dosahuje v Mohsově stupnici tvrdosti 8,2 moshy, kdežto ocel jen 5,7, a diamant má tvrdost 10.

Výhody keramických nožů

Největší předností keramických nožů je jejich ostrost a dlouhá životnost. Čepel nožů není třeba brousit po dobu několika měsíců nebo i let. Nože jsou velmi lehké, mají přesně vyvážené těžiště, proto perfektně sedí v ruce. Krájené potraviny si ponechají veškeré vitamíny a enzymy, které kovové nože dokáží zničit. Keramické čepele jsou prakticky nelepivé, a proto je krájení masa, vajec, rajčat či sýrů jednodušší, snazší a rychlejší. Řezy keramickým nožem jsou velice přesné. Keramická čepel do sebe nepropustí žádnou z kyselin, které se vyskytují v potravinách, je proto odolná proti skvrnám a rezavění. Krájením keramickým nožem "nedopřejeme" potravinám nepříjemnou chuť či pach po oceli. Keramické nože jsou hygienicky nezávadné.

Nevýhody keramických nožů

Největší nevýhodou kvalitních keramických nožů je v současné době hospodářské krize jejich cena, která se pohybuje v řádů stokorun až tisíců. Keramické čepele jsou vsazeny do dřevěných nebo elegantně tvarovaných protiskluzových rukojetí (většinou černé barvy) a v myčče nádobí je potřeba nožům věnovat zvýšenou pozornost, aby nepřišly do styku s tvrdými povrchy, které by čepel zničily, myčky nádobí také časem zničí dřevěné rukojeti. Čepel nože se také může ulomit při pádu na keramickou dlažbu, jinak ale většinou pádu odolá. I když je nůž velmi tvrdý, není určen k řezání mražených potravin, kostí nebo otvírání plechovek.

Keramické nože jsou určeny pro všechny, kteří chtějí mít v kuchyni dobrého pomocníka, který jim práci zpříjemní, přitom ještě ponechá potravinám jejich cenné vitamíny.

Máte doma keramický nůž? Napište nám jak jste spokojeni, zda je kvalitním pomocníkem.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 32
  • Kristýna
    Kristýna

    Nerezový nůž

    Já používám raději nerezové nože, než keramické. Velkou nevýdou je, že se keramické nože nedají brousit. Dřív jsem ho měla a párkrát mi spadl na zem a mohla jsem nůž akorát tak vyhodit. Používám nerezové nože od značky Morakniv https://armik.cz/nuz-morakniv- fishing-comfort-fillet-155-cer ny-zluty/ a jsem s nimi maximálně spokojená.

    05.11.2018 21:44:58

  • Keramické nože
    Keramické nože

    Keramické nože

    Už dlouho jsem je chtěl koupit, ale opravdu byly tak cenově nedostupné alespoň pro mě, a nyní jsem je koupil na http://www.swissline.cz/kerami cke-noze-a182 a opravdu si je nemohu vynachválit ...

    03.04.2016 22:30:28

  • Mahulena2
    Mahulena2

    Ahoj, já jsem si pořídila taky < a href="http://www.eko-produkty. cz/keramicke-noze-c1293/" > keramické nože < /a > a jsem maximálně spokojená. Je fakt, že při pádu se může zlomit ale ten pocit, že to neovlivňuje chuť jídla je super :-)

    10.04.2013 15:13:13

    • Stanislav
      Stanislav

      Čtu neustálou chválu jen na nové maximálně roční zkušenosti. A co třeba: jak jste spokojeni po 3 letech. A nechali jste je již nabrousit a nebo je brousíte je doma.

      13.03.2016 09:48:18

  • Lucka
    Lucka

    Kovové nože

    Zdravím, osobně jsem příznivcem spíše starého dobrého kovu, který je jednoduchý na údržbu a nabrousit stačí jednou za čas. V kuchyni se mi nejvíce osvědčily nože, kde je vyrovnaný poměr cena/výkon, žádné mega nadupané nože za 3000/ks. Pro inspiraci mohu doporučit: http://www.dommo.cz/Kuchynske- noze-289/Nerezove-noze/

    12.02.2013 09:48:39

  • Pepa
    Pepa

    Dostal jsem jako dárek k vánocům keramický nůž. Z počátku jsem byl velice spokojen, ale po dvou letech občasného používání je nůž tak tupý , že obyčejnou cibuli krájí s velkými problémy. Ostří je tak tupé, že se do cibule nezařízne, ale po ní sklouzne což po měsíci používání nedělal. Bohužel nevím kde ho dát naostřit protože jméno výrobce i ostatní dokumentace byla vyhozena. Takže můj keramický nůž je horší nežli kvalitní ocel která se dá v domácích podmínkách nabrousit.

    03.08.2012 12:37:53

  • Gef
    Gef

    S keramickým nožem je příprava pokrmu poezie. Můžu doporučit tuto stránku - keramicke-noze-akce.cz

    11.07.2012 14:48:43

  • Lenka
    Lenka

    keramické nože Ceramic Blade

    Keramické nože mám více jak 2 roky. Řežou stále skvěle a dávám je jako dárky i dalším členům rodiny, kteří jsou vždy příjemně překvapení. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit web http://www.ceramicblade.eu/cz/ Mají fakt dobré ceny. Za stejnou cenu koupíte jinde jen jeden nůž a tady celou sadu!

    07.02.2012 20:34:34

  • Janička
    Janička

    Keramická pánev nad keramický nůž

    Ja mám nože gastromex www.gastromex.cz a kyocera www.kyocera.com jsem moc spokojená, zajimavý a řekla bych praktičtější v kuchyni jsou keramické pánve a ty mám taky gastromex a na rozdíl od keramických nožu s nima dělají i profi kuchaři. A co se týče použití keramické nože, mám ho jen na zaleninu a pečivo, na vykošťování bych si s ním netroufla, brousim ho diamantovym brouskem ale abych byla upřímná rozdíl v tom nevidim. Ale nůž gastromex mám asi 2 roky a kyoceru půl roku a velkou potřebu brousit ani jeden moc nemám jen mám malé zaseky v noži a ty mě právě brouskem odstranit nejdou.

    16.01.2012 18:30:26

    • .Renča.
      .Renča.

      Re: Keramická pánev nad keramický nůž

      Používám keramický nůž na zeleninu. Mám ho již 2 roky a ještě jsem nebrousila. Je to výborný pomocník.

      22.01.2012 14:57:30

  • Michal
    Michal

    Stručně. Slušné keramické nože dělá Boker, Victorinox a Kyocera. S nimi má ale zkušenost velmi málo lidí, protože ceny těchto nožů dosahují cen kovaných nožů Wusthof. Kovaný nůž Wusthof mám na celý život. Keramický nůž /byť kvalitní/ dříve nebo později vyhodíte. To je fakt.

    05.05.2011 15:06:03

    • Michal
      Michal

      ještě bych dodal, že měřitelné ničení vitamínu ocelovými noži je blbost a kovovou chuť kuchyňský nůž opravdu nezanechá. To byste to jablko museli nakrájet hřebíkem :-)

      05.05.2011 15:08:35

  • Aleš
    Aleš

    1) Keramický nůž se netupí
    Je takvý problém před použitím čtyřikrát přetáhnout nůž ocílkou? Pro mě ne.

    2) Keramický nůž neničí vitamíny v potravinách
    Ano kovy obecně působí jako katalazátory rozkladu vitamínů, ovšem ty se samovolně rozpadají i na vzduchu, rozdíl mezi rozkladem vitamínů při krájení keramickým a ocelovým nožem, je dle mého názoru neměřitelný. Pokud si myslíte, že rozdíl není zanedbatelný, nekrájejte zeleninu vůbce anebo na větší kusy. Hodláte-li zeleninu vařit, je tenhle argument zcela zcestný.

    3) Keramický nůž nezanechává pach a chuť oceli
    Já teda nevím, ale pach a chuť oceli jsem necítil nikdy ani při krájení ocelovým nožem, asi mám mrtvé chuťové buňky :-)

    4) Keramický nůž je lehký a vyvážený a potraviny se na něj nelepí
    To je asi jediný kladný argument, který ocení hlavně profesionální kuchaři, ovšem vezmu-li v potaz křehkost, pořizovací cenu a v případě, že by se nůž přece jen otupil, starosti s tím, kde, jak a za kolik ho nabrousím, říkám si, že mi to asi nestojí za to, ocel je prostě ocel.

    15.10.2010 16:57:52

  • Aleš
    Aleš

    1) Keramický nůž se netupí
    Je takvý problém před použitím čtyřikrát přetáhnout nůž ocílkou? Pro mě ne.

    2) Keramický nůž neničí vitamíny v potravinách
    Ano kovy obecně působí jako katalazátory rozkladu vitamínů, ovšem ty se samovolně rozpadají i na vzduchu, rozdíl mezi rozkladem vitamínů při krájení keramickým a ocelovým nožem, je dle mého názoru neměřitelný. Pokud si myslíte, že rozdíl není zanedbatelný, nekrájejte zeleninu vůbce anebo na větší kusy. Hodláte-li zeleninu vařit, je tenhle argument zcela zcestný.

    3) Keramický nůž nezanechává pach a chuť oceli
    Já teda nevím, ale pach a chuť oceli jsem necítil nikdy ani při krájení ocelovým nožem, asi mám mrtvé chuťové buňky :-)

    4) Keramický nůž je lehký a vyvážený a potraviny se na něj nelepí
    To je asi jediný kladný argument, který ocení hlavně profesionální kuchaři, ovšem vezmu-li v potaz křehkost, pořizovací cenu a v případě, že by se nůž přece jen otupil, starosti s tím, kde, jak a za kolik ho nabrousím, říkám si, že mi to asi nestojí za to, ocel je prostě ocel.

    15.10.2010 16:56:01

  • Pavel
    Pavel

    Také zvažuji nákup keramických nožů. Na http://www.keramicke-noze-kuchynske.cz/recenze-keramickych-nozu/ jsem nasel prehled nekolika recenzi, ale neni jich moc. Neznate i dalsi recenze?

    31.01.2010 14:34:32

  • Jana
    Jana

    Tyto nože a škrabku můžu z vlastní zkušenosti všem vřele doporučit. Koupila jsem si nože a škrabku Smart Cook na stránkách http://www.grafoservis-shop.cz/22-kuchynske-potreby za velmi suprovou cenu. Jsem opravdu nadšena kvalitou a lehkostí krájení zeleniny i masa, mohu jen doporučit.

    20.01.2010 18:43:16

  • peep
    peep

    Dostal jsem sadu k narozeninám. Krájí nejlpépe ze všech nožů, co jsem měl kdy v ruce. Jediná závada - jedna čepel se uvolnila z rukojeti, budeme reklamovat. Jinak 100% spokojenost.

    20.07.2009 15:52:23

  • nowis
    nowis

    Tyto nože můžu z vlastní zkušenosti všem vřele doporučit. Koupil jsem na strankach http://www.keramickenoze-levne.cz za velmi dobrou cenu v akci nůž Ceratio a od te doby si veškeré krájení potravin užívám, ať je to maso, zelenina, nebo vajíčka. Mám a používam je již půl roku poměrně intenzivně (doma) a žádné ztupení jsem nezaznamenal. Předpokládám ale, že se časem trochu ztupí a nevím, kde je mám nechat přebrousit. V myčce je nemyju, bojím se, že bych si zkazil radost. Ale ty nože za ty peníze určitě stojí.

    20.02.2009 20:16:27

  • Ládís
    Ládís

    Re: díky za radu

    Díky za radu,nemohl jsem se rozhodnou jakou značku keramického nože objednat,pořád se mi zdály drahý.Nyní mam jasno,keramické nože Culinario,maj super ceny.Navíc ten blok fakt vypadá dobře.

    19.02.2009 10:10:12

  • Marsí
    Marsí

    K. nůž Culinario

    Také mám nějaký ten čásek keramické nože Culinario a jsem s nimi velice spokojená.KONEC PIŽLÁNÍ.Dokonce mi spadl na dlažbu a nic se s ním nestalo,naštěstí.Jinak doporučuju si ke keramickým nožům zakoupit univerzální dřevěný blok,který je uvnitř vyplněn umělohmotnými štětinami.Já ho mam a je fakt perfektní.seženeto ho na www.keramickynuz.cz,kde ho dokonce dávaj zdarma k sadě nožů Culinario

    18.02.2009 21:38:52

  • ANI
    ANI

    mám sadu Ceratio a jsem opravdu nadšena kvalitou a lehkostí krájení zeleniny i masa.,.mohu jen doporučit.A ta škrabka..nelze srovnávat s ocelovou.

    25.01.2009 13:24:21

    • luba
      luba

      Re: skvělý

      Ono kdybyste si koupili za stejnou cenu jako jste vrazili do keramického nože KVALITNÍ OCELOVÝ nůž, taky by krájel tak dobře. Jedinné co uznávám je, že ocel se víc lepí (sýr, vejce)

      14.11.2009 17:00:58

  • Kubator
    Kubator

    Kdo cítí po krájení jídla ocelovým nožem chuť po oceli? To asi pak musíme vařit i v keramickym hrnci ne? Tohle a informaci o ničení vitamínů ocelí se dá najít jenom na stránkách výrobců keramických nožů.....

    24.01.2009 22:40:55

    • Pavel
      Pavel

      v návodu píšou, že ocílka ani ta keramická na nože nesmí přijít. jinak nejhorší na keramických nožích je odpustit si zažitý postup: ukrojit a odhrnout.

      23.01.2009 14:48:47

    • Voy
      Voy

      Cili to tedy znamena, ze by ty noze skutecne mely vydrzet nekolik let bez jakehokoli ostreni? Tomu se mi nechce ani verit, zni to moc dobre. Co se s tim nozem stane, kdyz s nim neco odhrnu? Tupi se? Na kolik realne nejaky takovy nuz prijde, dostanu dejme tomu za cenu kolem dvou tisic, za coz mam Wusthof Classic klasicky 20 cm nuz neco obdobne kvalitniho, je to tedy realna konkurence ocelovym nozum nebo je to spis zatim takova vystrednustka? Jake jsou zajimave znacky? Vim, ze tyhle noze dela napr. Kyocera.

      23.01.2009 15:03:13

    • Pavel
      Pavel

      dost odpovědí najdete třeba na stránkách nožů zn. Ceratio, stačí zagooglit :-)

      23.01.2009 16:02:37

    • .Renča.
      .Renča.

      Nože Kyocera dostanete ke koupi s dřevěnou rukojetí. Ještě je na trhu firma Culinario. A cenově odpovídají vámi uvedenému noži.

      23.01.2009 19:00:59

    • kuhtik
      kuhtik

      Zakoupil jsem 3 keramické nože - čepele z oxidů zirkonia - CERATIO. Mohu odpovědně prohlásit, že jsem nikdy dříve žádný nůž takové kvality nevlastnil. Jsem s nimi naprosto spokojen. Od jejich zakoupení již nepoužívám ocelové nože. Žádné broušení v domácnosti nepřichází v úvahu. Pokud by došlo k poškození ostří, je třeba nůž odeslat společnosti, která nože prodává, aby byl nůž případně přebroušen, což se provádí na diamantovém brusu. Při šetrném zacházení však nebezpečí poškození vlastně nehrozí. Nože vlastním 3 měsíce, ostří je stále bezvadné. Uvidím, jak dlouho opravdu vydrží ostré. Určitě doporučuji.

      24.01.2009 19:01:31

    • lesov
      lesov

      S přihlédnutím k tomu, že potraviny dnes již prakticky žádné vitamíny neobsahují, je to veselé čtení... :o)

      19.12.2009 05:56:14

  • marta
    marta

    Keramický nůž

    Keramický nůž jsem si zakoupila v německu loni v létě. Když jsem ho kupovala netušila jsem co mám v ruce, koupila jsem ho z pouhé zvědavosti a pouze jeden, byl za velmi dobrou cenu a tak jsem to riskla. Je to nejlepší nůž, který jsem kdy měla, protože i rajčata, která se normálně špatně krájí, krájel jak máslo. Krájím s ním celé dny a jeho ostrost je stále skvělá, jen pozor na pád! Já jsem si kousek ostří vyštípla, když mi upadl do dřezu. Nemůžu si jej vynachválit a kdybych měla tytu informace, koupila bych si tenkrát všechny velikosti, ketré tam měli.

    24.01.2009 12:05:36

  • Voy
    Voy

    Tak nevim, kdo ma svoje noze rad, tak by ho ani nenapadlo dat nuz do mycky a to ani kvalitni nuz z oceli. A rezat nevhodnym nozem zmrzle maso nebo plechovky to je snad taky jasna vec, ne nevyhoda keramickeho noze. Spis by me zajimalo, jestli se s timhle nozem taky musi pouzivat ocilka, ci skutecne staci jednou za par let donest nekam prebrousit odborne.

    23.01.2009 12:09:44

Celkem záznamů: 32

Přidat příspěvek k článku Keramické nože

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.