Ochutnejte a poznejte všechny pozitivní vlastnosti kokosového oleje doslova na vlastní kůži. Víte, co má kokosový olej společného s mateřským mlékem?
Kokosový olej se vyrábí z dřeně kokosových ořechů. Po staletí je to v tropických oblastech jeden z nejužívanějších zdrojů tuků. Mezi největší výrobce oleje patří například Filipíny nebo Indie. Kokosový tuk nenachází uplatnění pouze ve výživě, ale také v léčitelství a průmyslu. Olej se vyznačuje vysokou teplotní stabilitou a odolností proti žluknutí.
Výroba kokosového oleje začíná nejprve přípravou kokosového mléka. Kokosová dužnina se naporcuje, smíchá s trochou vody a lisováním se získává hodnotná emulze. Na povrchu se časem usadí tuková část a u dna zůstává kokosové mléko. Je tedy velmi snadné obě složky od sebe oddělit. Tímto tradičním způsobem kokos zpracovávají běžní obyvatelé a biovýrobci. Průmyslové zpracování zahrnuje i další procesy jako je zahřívání či fermentace, vše je při masové výrobě podřízeno tomu, aby se získal co nejčistší olej a byla co nejvíce prodloužena doba trvanlivosti. Další možností je výroba oleje z kopry, což je částečně sušený kokos. I zde se získává olej lisováním. Největší zážitek nám ovšem přinese panenský olej lisovaný za studena, který si zachovává charakteristické kokosové aroma i příchuť.
Kokosový olej se používá především v kuchyních jižní Asie, cení si jej zejména pro již zmíněnou vysokou teplotu přepalování, která znamená, že do pokrmu se nedostávají nejrůznější toxiny vznikající právě při vysokých teplotách. Kokosový olej má bod tuhnutí kolem 20 stupňů Celsia, při pokojové teplotě je tudíž v kapalném stavu, pokud ho uchováváme v ledničce, je pevný. Při prvním seznámení s kokosovým olejem zřejmě nebudeme rovnou smažit řízky, pro začátek zkusme pouze přidat malé množství do klasického oleje pro získání příjemné exotické vůně. Experimentovat můžeme i se salátovými zálivkami.
Průmyslové použití se zaměřuje především na olej jako palivo a příměs do nafty, úspěšně již na kokosový olej jezdí například na Vanuatu, Samoe a dalších ostrovech v Tichém oceánu. Neradujme se ovšem, u nás se kokosový tuk prodává zhruba za 200 korun za necelý půl litr, takže se nám stále vyplatí jezdit na klasický diesel. Úspěšné pokusy se provádějí s kokosovým olejem i coby přírodním herbicidem.
Kokosového oleje si samozřejmě povšiml kosmetický průmysl, blahodárné účinky na pleť má zejména extra panenský olej. Je antibakteriální, můžeme jej tedy s úspěchem použít například k výplachům a desinfekci ústní dutiny nebo při mykózách. V oleji se nachází životodárná mastná kyselina laurinová, která se kromě kokosového a palmového oleje ve větší míře nachází jen v mateřském mléce. Právě tato kyselina se vysokou měrou podílí na budování imunitního systému. Olej má i tu vlastnost, že se energie obsažená v něm rychleji přeměňuje na aktivní energii, než je tomu u jiných tuků. Sportovci si jej tedy nemohou vynachválit.
Jste-li příznivci zdravé a pestré stravy, neměl by kokosový olej ve vaší kuchyni rozhodně scházet.
Foto: Sxc.huautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena