reklama
hledat uživatel
       

Abychom zabránili zkáze ovoce a zeleniny, měli bychom si tyto potraviny bohaté na vitamíny zajistit na zimu. Proto využijeme různé druhy konzervace jako je:

  • sterilace (konzervování při vysoké teplotě)
  • zahušťování tekutých a polotekutých hmot (marmelády, povidla, pasty, protlaky)
  • sušení (odnímání vody)
  • konzervace použitím cukru, soli, octu a dalších chemických konzervačních prostředků

Sterilace ovoce a zeleniny

Sterilace je snad nejčastější používaný způsob konzervování v domácnostech. Ovoce a zeleninu ukládáme do sklenic rovnoměrně. Zalijeme roztokem cukru, soli nebo octu a neprodyšně uzavřeme. Pak po určitou dobu sklenice dáme buď do vodní lázně, nebo do parní lázně. Parní lázeň se hodí pro choulostivější druhy ovoce, hodí se například na jahody.
Rovněž můžeme zavařovat buď v plynové nebo elektrické troubě. V plynové troubě je zavařování rychlejší.
Zavařování mimo obal je předehřívání ovoce v nálevu nebo jen ve vodě v kastrolu. Předvařené ovoce za horka naplníme do vyvařených sklenic, zalijeme horkým nálevem a hned uzavíráme víčkem a sponou.
Podle druhu ovoce nebo zeleniny volíme způsob sterilace, aby se teplotou citlivé vitamíny jako je C a B1 uchovaly. Výše teploty, která usmrcuje mikroorganismy, a délka působení jsou ve vzájemném poměru. Je proto velmi důležité stanovit pro jednotlivé druhy ovoce nebo zeleniny vždy oba činitele.

Ovoce a zelenina

Ovoce obsahuje dostatek organických kyselin, a proto je možné ovoce spolehlivě konzervovat i při nižších teplotách a delší dobu. Ale zeleninu je třeba sterilovat při vyšší teplotě.

Zahušťování tekutých a polotekutých hmot

Zeleninový nebo ovocný protlak odnímáme vodu tím, že za stálého míchaní prohříváme a odpařujeme vodu. Teplotou se protlak steriluje a zabraňuje mikroorganismům v jejich další činnosti a také teplotou ničíme enzymy, které ohrožují citlivé vitamíny. Takovým způsobem zpracováváme i podřadnější "materiál".

Sušení ovoce a zeleniny

Sušení je snad nejstarší, nejlevnější a nejjednodušší způsob konzervování ovoce a zeleniny. Předností takového konzervování je především malý objem konzervy. Sušit můžeme buď přirozeným teplem, což je na slunci za suchého a teplého počasí, nebo teplem umělým, což je buď v zahřívaných sušárnách, nebo v domácnostech v teplé troubě. Ovoce a zeleninu rovněž před sušením řádně očistíme. Usušený materiál uskladňujeme ve vzdušných krabicích nebo v látkových sáčcích. Takto připravené ovoce a zeleninu chráníme před světlem různými škůdci.

Konzervování s přídavkem cukru, soli, octu a dalších přísad

Cukr je velice dobrým konzervačním prostředkem, jelikož v potravině prosycené cukrem se nemohou rozvíjet mikroorganismy. To platí pro povidla, ovocné sirupy, protlaky a džemy. U kompotů, kam nedáváme příliš velké množství cukru, musíme mikroby zničit sterilací. Sůl je rovněž často používanou konzervační látkou. Prosolujeme buď nakrouhanou zeleninu, do soli nakládáme houby, česnek a další zeleninu. Sůl musí být čistá, bílá, suchá a hlavně bez zápachu. Ocet je rovněž nejběžnějším a nejznámějším konzervačním prostředkem. Při použití octu jako jediného prostředku, i když ho používáme jen zřídka, jsou konzervy nestálé a vydrží jen nějakou dobu.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • hanelore
    hanelore

    konzervace polévkové zeleniny

    Každy rok konzervuji zeleninu do polévky,ale používám ji i do salátů: Nastrouhám na hrubém struhadle,mrkev,petržel a celer a nacpu ji do skleniček,aby nebyly vzduchové bubliny/pevně/ a bez dalších přísad uzavřu skleničky.Steriluji při 100% 1hodinu a je hotovo!Ještě se mi nezkazila za mnoho let ani sklenička

    08.08.2012 22:21:50

  • Romča
    Romča

    zavarovani v troube

    Dobry den, mohla byste mi napsat podrobny recept na zavarovani v horkovzdusne troube?Moc diky Romča

    10.07.2009 12:40:02

  • LH
    LH

    To jsou opravdu prevratné novinky!

    01.08.2008 17:11:42

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Konzervování zeleniny a ovoce

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.