reklama
hledat uživatel
       

Koriandr (Pak Chee)

Mezi nejužívanější byliny používané v Thajsku při vaření patří bezpochyby koriandr. Jeho výrazná a pikantní chuť dodá pokrmu na čerstvosti. Používá se celá rostlina včetně semen a kořenů, vše se opraží, rozemele a poté se směs přidává do curry past. Po koriandru se můžeme kromě asijských obchodů podívat i v běžných marketech se zeleninou a bylinkami. Dáme si práci a seženeme čerstvý, po omytí ho osušíme a vložíme do plastového sáčku. Takto nám v lednici vydrží až 6 dní k použití.

Česnek (Grateum)

Ne jeden druh, ale nespočet zná thajská kuchyně, když se hovoří o česneku. Barevně hovoříme od papírově bílé, s růžovým nádechem až po smetanovou. Thajský česnek má menší stroužky než ten evropský a výhodou je, že se před konzumací a dalším používáním nemusí loupat.

Galangal (Kah)

Představte si zázvor, ale přidejte mu ještě více na ostrosti a vůni. Galangal je příbuzný právě zázvoru, jen má narůžovělejší barvu. K dostání je v čerstvé nebo sušené formě, sušený galangal je však nutné před vařením namočit v horké vodě. Používá se do polévek, smažených jídel a také bývá součástí oblíbených thajských curry past.

Kafírové listy a limety (Makrut)

Takzvané kafírové limety mají tmavě zelenou kůru s hrbolky, jsou výrazné vůně a chuti. Z limet se používá nastrouhaná kůra, která je bohatá na aromatické oleje. Z rostliny užijeme také kafírové listy (celé nebo nadrcené), a to do salátů a opět curry past. Listy z kafírových limet nám celkem dlouho vydrží, když je uložíme v plastovém sáčku do mrazáku.

Citronová tráva (Takrai)

V Thajsku roste citronová tráva téměř jako plevel ve velkých trsech, lze ji pěstovat bez problémů i u nás (třeba v květináči). Spodní světlá část stonku se používá kromě curry past do polévek a smažených pokrmů, může se do pokrmu při vaření vložit i v celku a před podáváním jej vyndat. Použít můžeme i nasušenou citronovou trávu, jen ji předem musíme nechat 30 minut máčet ve vodě, ale zato bude chutnat jako čerstvá!

Thajská bazalka

Na bazalku narazíte v thajských receptech hodně často. Používají zde tři druhy. Bai Horapa chutná lehce po anýzu a přidává se do červeného a zeleného kari, její lístky připomínají mátu. Bai Manglaek chuťově připomíná citrony, její tenké lístečky bývají součástí polévek a salátů. Purpurové lístky Bai Grapao pro změnu připomínají chuť hřebíčku.

Chilli paprička (Prik)

Thajská kuchyně se bez chilli papriček neobejde! Ve zdejších oblastech roste 10 nejpálivějších papriček na světě. Papričky se používají čerstvé i sušené, jsou základem chilli jam a pasty Nam Prik Pao, které fungují jako dochucovače polévek a omáček.

Foto: Photos.com



Přidat příspěvek k článku Koření a bylinky v thajské kuchyni

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.