reklama
hledat uživatel
       

Každá kuchařka má své oblíbené koření, na které nedá dopustit. Ale určitě se rádi o svém koření dozvíte i něco nového, a třeba i zajímavého.

Použití koření

Koření jsou rozmanité části domácích i cizozemských rostlin, které obsahují vonné i příjemně chutnající látky.
Používáme jej jak vcelku při vaření a dušení, nebo mleté či drcené do pomazánek. Koření používáme i jako dochucovadlo. Některé druhy koření přidáváme do pokrmů ihned na počátku úpravy, jiné ke konci a některé až přihazujeme do hotových pokrmů

Badyán

Koření, které pochází z Asie a je hojně využívané v asijské kuchyni. U nás se přidává nejen do perníků, ale i do omáček, kompotů a likérů. Působí kladně na trávení člověka při zažívacích potížích a plynatosti.

Barevný pepř

Tropické koření. Jeden z nejrozšířenějších a nejznámějších druhů pepře u nás. Staří Římané si ho oblíbili a mělo své místo na všech hostinách. Používá se celý i mletý.

Bílý mletý pepř

Je původem z Indonésie s velice výraznou vůní a lahodnou chutí. Používáme ho k dochucení zejména zeleninových jídel. Působí blahodárně na organismus a pokrmům dodává jemně ostrou chuť.

Fenykl

Drobná sušená semena podobná anýzu mají silně aromatickou vůni a nasládlou chuť. Celá semena používáme do nakládané zeleniny a drcená k posypání pečiva.

Sušená cibule

Plnohodnotná náhrada cibule, navíc odpadá loupání, krájení a s tím spojené slzy. Zachovává si původní vůni i chuť.

Česnek sušený (mletý nebo granulovaný)

Při vaření nepoznáte rozdíl. Česnek je přírobní antibiotikum a pomáhá vyrovnávat tlak.

Hořčičné semeno

Žlutá až tmavěhnědá semena vejčitého tvaru. Používají se při nakládání okurek, hub a zeleniny. Přidáváme je do marinád nejen na maso, ale i na ryby. Hořčice urychluje látkovou výměnu a prokrvuje trávicí trakt. Její používání se doporučuje při nízké funkci žluči nebo při špatné funkci střev.

Jalovec (jalovčinky)

Zralé bobule, černé barvy, sladké a aromatické chuti. Jalovec je vhodný na zvěřinu, masa připravené na divoko, na skopové, do gulášů, ale i do marinády nebo kysaného zelí. Můžete ho zkusit přidat i do svíčkové. Jalovec je nedílnou součástí ginu, a proto se nebojte ho přidat do domácího likéru. Jalovec působí proti nadýmání, zlepšuje trávení, má vliv i na dýchání a hlavně je močopudný.

Kapary

Poupata tropického keře o velikosti pepře. Nakládají se do octa nebo oleje a přidávají se do omáček, salátů, pomazánek, pod masa i ryby.

Koření uchováváme v plechovkách nebo sklenicích těsně uzavřených, jinak vyčichne a ztrácí nejen vůni, ale i chuť. Sady kořenek uchováváme v suchu a chráníme před světlem.

Více o koření české kuchyně se dozvíte v dalším pokračování. Snad jsem na něco, co najdete u vás doma v kuchyni, nezapomněla.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Koření v české kuchyni 1.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.