reklama
hledat uživatel
       

Kouření a strava

Námořníci, kteří doprovázeli Kryštofa Kolumba na jeho objevitelské cestě, patřili k prvním Evropanům, jež vyzkoušeli chuť tabákového kouře. V dalším století se tabákovník rozšířil po celém světě.

Kouření je léková závislost

Světová zdravotnická organizace WHO ji definuje jako stav psychický nebo fyzický, vyplývající z působení léku nebo psychotropně účinné látky na organizmus, charakterizované změnami chování a dalšími reakcemi, mezi něž patří zejména chorobné lpění na kontinuálním nebo opakovaném podávání psychotropně působící látky. Laicky řečeno, vdechováním tabákového kouře do sebe vpravujeme více jak 2000 různých chemických látek, z nichž více jak 60 patří mezi toxické látky způsobující například rakovinu.

Nebezpečný nikotin

Pojmenován je podle Jeane Nicota, jež se zasloužil o pěstování a vývoz tabáku ve víře, že jde o léčivou rostlinu. Dnes je kuřáctví řazeno jako nemoc. Nikotin zvyšuje bdělost, schopnost soustředit se a zlepšuje paměť. Dále snižuje podrážděnost a agresivitu. Také potlačuje chuť k jídlu a urychluje metabolismus. To vše zní slibně, že? Ale za všechno se platí a tady vás tyto "radosti" mohou stát i život. V České republice kouří zhruba 2 500 000 osob, což tvoří čtvrtinu všech obyvatel. Za jeden rok zemře 18 000 lidí na následky kouření, což pro představu může znamenat to, že každý rok vymře jedno okresní město. Navíc jsou na kouření závislé již děti ve věku pod 10 let. Cigarety představují pro kuřáky zvýšené riziko srdečních a dýchacích chorob, nádoru plic, hrtanu, žaludku, pankreatu a konečníku. Více jak 80 % případů rakoviny plic je spojeno s kouřením. U těhotných žen, kuřaček, se zvyšuje riziko narození dítěte s nízkou porodní hmotností a vznikem chronických onemocnění v pozdějším věku.

Jak snížit následky kouření?

Nejlepší radou je přestat kouřit úplně! Ti, kteří se kouření nevzdají, by měli do své stravy zařadit prostředky, tzv. biochemické látky, které ochrání alespoň částečně organismus před negativními účinky kouření. Biochemické látky chrání tělesné buňky před vysoce škodlivými volnými radikály, jež poškodí DNA a vyvolají tak nádorové bujení. Do těchto ochranných látek zařazujeme vitamín E, C, selen, mangan, zinek, koenzym Q 10 nebo Ginko biloba. Testy bylo prokázáno, že v krvi kuřáků je vitamínu C až o 30 % méně než v krvi nekuřáků. Vzhledem k tomu, že se v těle kuřáků spotřebovává vitamín C rychleji, je proto potřeba zajistit zvýšený přísun čerstvého ovoce a zeleniny. Doporučená denní dávka tohoto nezbytného vitamínu je u kuřáků o 40 až 80 mg vyšší než běžně doporučovaná základní 50 až 70 mg denní dávka. Vitamín E získáte konzumací pšeničných klíčku, semen, rostlinných olejů a avokáda. Na vzniku plicního karcinomu e dle výzkumů významně podílí nízká hladina Beta-karotenu v krvi kuřáků. Ten je ve většině čerstvého ovoce a zeleniny. Vitamíny skupiny B se nachází ve vnitřnostech, obilninách, libovém mase a rybách a patří také k nezbytným látkám našeho organismu. Například vitamín B 12 je využíván k detoxikaci kyanidu přítomného v cigaretovém kouři. Do jídelníčku je vhodné zařadit omega - 3 mastné kyseliny. Ty získáme konzumací tučných ryb a korýšů. Současné výzkumy prokazují, že tím snížíme riziko plicního onemocnění. Pamatujme však na to, že i při dodržování zdravé výživy, nebezpečné škody, které kouření přináší, pouze omezíme, nikoli odstraníme. Téměř nikdy není pozdě s kouřením přestat a očistit své tělo i mysl od toxinů. Není to lehké, ale dokážete-li to, můžete si o mnoho let prodloužit svůj život a být na sebe dostatečně pyšní. Zkoušeli jste přestat kouřit? Jaké metody jste vyzkoušeli a s jakým úspěchem? Podělte se s námi o ně v diskuzi pod článkem. Foto: Photos.com

Přidat příspěvek k článku Kouření a strava

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.