reklama
hledat uživatel
       

Křehčené maso aneb masný polotovar

Křehčené krůtí maso či křehčené kuřecí řízky, to zní celkem dobře. Víme ovšem, co skutečně jíme?

Proč se maso křehčí?

Výrobci se údajně snaží nabídnout šťavnatější a chutnější produkt, kterým samy o sobě například kuřecí prsní řízky nejsou. Nemají v sobě příliš tuku a jak je všeobecně známo, prsní drůbeží svalovina bývá po upečení či osmažení sušší. Není tedy žádným překvapením, že proces křehčení nejčastěji podstupují právě krutí a kuřecí prsa. Jak princip křehčení vypadá? Do masa se aplikuje voda, sůl a dalšími dochucovadla a barviva. Údajně se dá správným postupem hmotnost masa těmito uměle vpravenými látkami zvýšit až o 30%, což také někteří ziskuchtiví výrobci praktikují. Podle vyhlášky se takto upravené maso musí nazývat "masný polotovar", to však bývá na výrobku uvedeno hodně malým písmem.

Chuť a úprava křehčeného masa

Na první pohled (nebo spíše dotek) maso poznáte podle mazlavější konzistence. Místo úhledných kostiček z něj po nakrájení vzniknou spíše neforemné hrudky. Ještě horší je to u mraženého a zároveň křehčeného drůbežího masa. Křehčené maso také většinou bývá přidanými látkami již dostatečně ochucené, proto s kořením zacházejme opatrně. Chuť a vůni takového masa mnozí přirovnávají dokonce k umělé hmotě.

Klasické neupravené drůbeží či vepřově maso můžeme doma také snadno "zkřehčit". Nejčastěji se doporučuje šťáva z kiwi, pomůže ale i naklepání, které naruší svalová vlákna.

Jak se vyhnout křehčenému masu?

Křehčené maso rozhodně není zdravotně závadné, žádné potíže nám z něj pravděpodobně nehrozí, pokud si jej ovšem nevědomky nekoupí celiak. V některých křehčících směsích se totiž může vyskytnout alergenní lepek, proto pečlivě čtěte etikety. Opatrní buďte také při nákupu masa do dětských příkrmů, některé křehčící směsi mohou být i pálivé. Co některé dámy, ale i pány může určitě rozladit je fakt, že obsažené chemikálie na sebe dobře vážou vodu a pokud se dostanou do organismu, tak vězte, že po křehčených krůtích či kuřecích řízcích budete hůře hubnout.

Pokud o křehčené maso nestojíte, nakupujte přednostně v osvědčených řeznictvích s pultovým prodejem. A příště, až uvidíte v obchodě v akci drůbeží maso, přesvědčte se, zda se nejedná o křehčený masný polotovar, pečlivě si přečtěte etiketu a kupujte pouze výrobky s co největším procentuálním zastoupením masové složky. 

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • kuchta buchta
    kuchta buchta

    křehčené maso

    Nikdo ho nekupuje a věřím tomu,že i můj pes by jej nechal v misce.Která hlava skopová to vymyslela a kolik za tento zlešovák dostal od firmy zaplaceno????Podobě jeko pisatelé předemnou i já říkám nekupovat.Možná,že to nabídnou restauacím a jejich majitelé určitě za vidinou snadného zisku toto nabídnou hostům,ale ne jako křehčené ale drůbeží normální.Co potom ČOI???

    06.07.2011 13:38:50

  • zlatunka
    zlatunka

    Křehčené maso

    Nechápu jak někdo může takový maras vyrabět.Taky jsem omylem ho 2x koupila,poprvé jsem myslela že jsem ho nějak špatně připravila a podruhé už jsem ho udělala ze zeleninou a stejně to bylo nechutné.Nevím jestli vůbec může někomu chutnat.Když jsem se ptala prodavačky co to křehčené znamená tak nebyla schopna mi to vysvětlit.Tak si myslím když jim to přestaneme kupovat tak budou nuceni to přestat vyrabět.I když je to levnější tak to nemá cenu kupovat,navíc když jsem si přečetla výše uvedený článek,tak po zjištění složení se mi udělalo zlé.Milé kuchařinky a maminky šetřete zdraví svých blízkých.

    30.05.2010 15:03:39

  • BroukPytlík
    BroukPytlík

    rozhodně není zdravotně závadné

    jak můžete tohle tvrdit, když dále v článku píšete o obsahu chemikálií,které po požití křehčeného masa člověkem zadržují v těle vodu. Už samotné chemikálie jsou v těle člověka zdravotně závadné a jakékoliv zadržování vody v těle je dalším velkým zdravotním problémem. Zvýšení obsahu vody v těle je především známkou překyselení organizmu vlivem především konzervačních látek, potravinářských barviv a zvýšený obsah soli v těle člověka. Pokud se v tkáních a krvi člověka hromadí nadměrné množství kyselin, tělo se je snaží neutralizovat tak, že zvyšuje funkce jednotlivých orgánů, např. ledvin, nadledvinek, jater a plic. Zvýšená zátěž je oslabuje, tím je vystavuje zvýšenému riziku onemocnění nebo selhání. Na harmonizaci a také odbourávání kyselosti tělo potřebuje velké množství energie a zásaditých látek, které nám potom chybí jinde. Potom přichází únava, bolesti hlavy a nespavost. Schopnost těla zachovat si rovnováhu a odbourávat kyseliny je omezena. Jakmile se zvýší hladina kyselin v organismu nad normál a klesne hladina zásadotvorných látek, snižuje se odolnost našeho těla vůči nemocím, jako jsou infekce, plísně, kvasinky, nádory. Kyseliny, které tělo nezvládá neutralizovat ani vyloučit, se hromadí ve svalech, kloubech, tepnách, žlučníku, ledvinách, kůži. Hromadění kyselin, toxických látek a snížené vstřebávání živin vede ke zhoršenému hojení ran, nedostatku vápníku, zubnímu kazu, alergiím, onemocnění ledvin, jater, srdce, nadledvinek, dně, horečnantým onemocněním, otravám, revmatickým onemocněním, poruchám centrální nervové soustavy, extrémně nízkému tlaku. Takže žádné vážné zdravotní potíže?

    29.05.2010 16:18:30

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Křehčené maso aneb masný polotovar

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.