reklama
hledat uživatel
       

Krémy ve formě - neboli bomby - se zpravidla opět zdobí čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Příprava těchto krémů vyžaduje přidání želatiny, která je dnes zcela dostupná v našich obchodech. Oblíbené jsou především u dětí.

Příklady krémů do forem

Vanilkový krém

Základem je (stejně jako u teplých krémů) mléko, žloutky, cukr a bramborová moučka - směs se šlehá do ztuhnutí ve vodní lázni. Do horkého krému se přidává želatina, do vychladlého rum, sníh z bílků a ušlehaná smetana. Krém se plní do studenou vodou vypláchnuté formy, střídavě se vrství s piškoty slepenými zavařeninou a nechá se vychladit (vrchní vrstva musí být krém).

Rumový krém

Připravený základ (mléko, žloutky, cukr) šleháme na ohni do zhoustnutí a přidáme želatinu. Po vychladnutí přidáme tuhý sníh. Dno a stěny formy vyložíme těsně piškoty pokropenými rumem a naplníme krémem. Ztuhlý krém vyklopíme na mísu a zdobíme ovocem a kousky piškotů.

Pomerančový rosol

Dobře promícháme a na ohni do zhoustnutí šleháme cukr s vínem, strouhanou kůrou a šťávou z pomeranče a citronu a se žloutky. Do horkého vmícháme rozpuštěnou a v rumu rozvařenou želatinu. Po vychladnutí přidáme tuhý sníh. Krém - rosol plníme do forem a necháme ztuhnout.

Další "bomby"

Pokud máme uskladněno z teplého léta ovoce - například jahody, meruňky, maliny apod., můžeme si připravit i jiné ovocné krémy. Je však nutné toto ovoce dobře prolisovat nebo rozmačkat a dobře smíchat s rozpuštěnou přecezenou želatinou. Do vychladlého krému přidáváme ušlehanou smetanu. Krém plníme do vypláchnutých forem a necháme také u ledu ztuhnout. Vyklápíme na skleněné mísy a zdobíme jahodami.

Rady na závěr

  • Aby krémy šly dobře vyklopit z forem, určitě musíme formy předem vypláchnout studenou vodou. Je možné je vytřít i jemným olejem.
  • Pokud přidáváme šlehanou smetanu do krému, pak pouze do vychladlého krému - jinak zřídne.
  • Krémy dáváme zchladit a ztuhnout k ledu.
  • Krém musí být před vyklopením a podáváním dokonale ztuhlý.
  • Při vyklápění uvolníme krém špičkou nože od formy a formou mírně zatřeseme.
  • Před vyklápěním krému z formy, kterou jsme před plněním vypláchli vodou, je vhodné ponořit formu do horké vody - snadněji se krém vyklopí.
  • Ke zdobení krémů používáme čerstvé nebo kompotované ovoce, kousky sušenek, piškoty a zelené lístky máty. Vhodné je i zdobení kakaovou nebo karamelovou polevou, sekanými ořechy, apod. Lze je přizdobit i šlehanou smetanou.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Krémy ve formě

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.