reklama
hledat uživatel
       

Kuchařské techniky pro super výsledek: Maso bude měkké a šťavnaté

Měně tučná a sušší masa je vhodné před přípravou upravit, aby byla po tepelné úpravě šťavnatá. K tomu se nám nabízí například tyto dvě kuchařské techniky.

Larding dodá masu šťávu

Larding neboli špikování je nejběžnějším způsobem, kterým se jinak suchému kusu masa dodá "šťáva". Špikujeme maso určené k dušení či pečení, především hovězí svíčkovou, libovou drůbež či zvěřinu, a to vždy podél vláken. Slovo špikovat je odvozeno od slova špek, proto se ke špikování také špek nebo slanina dodnes používá. Nově se ale toto slovo uchytilo i pro protýkání zeleninou či kořením. Řada kuchařů ke špikování používá slaninu nakrájenou na hranolky. Dobrým tipem je, udělat na jednom konci hranolků špičku a před špikováním je nechat v mrazničce, aby šly snadněji vpravovat do masa. Nejlepších výsledků dosáhneme s takzvanou špikovací jehlou. Na jednom konci se upevní na dlouhé tenčí plátky nakrájená slanina podobně jako nit do skutečné jehly, následně maso podle libosti "prošíváme". Důkladně prošpikované maso působí pěkně i později na talíři.

Barding pro šťavnatost i lepší chuť

Bardingem rozumíme obalení masa například plátkem slaniny. Opět je důvodem přílišná libovost masa a také chuťové zvýraznění. Během tepelné úpravy se tuk vypeče a jedná se tedy o lehce zdravější variantu, než je špikování. Barding můžeme vyzkoušet například na steacích ze svíčkové nebo na medailoncích z vepřové panenky.

Zkuste například vepřový medailonek osolit, opepřit, položit na něj větvičku čerstvého tymiánu, zabalte jej do plátku slaniny a konce přichyťte párátkem. Medailonky rychle opečte na celokovové pánvi z obou stran asi po minutě a půl, poté vložte pánev do horkovzdušné trouby rozpálené na 160 °C a medailonky pečte asi 5 minut. Poté je do doby podávání přendejte do skleněné nádoby a přikryjte.

Barding vám mohou usnadnit speciální silikonové smyčky, které jsou žáruvzdorné a opětovně použitelné. Oceníte je i při přípravě rolád či plněných masových kapes.

Samozřejmě, že oba způsoby úpravy masa nejsou podle požadavků zdravé výživy, ale pokud nám v tom nebrání zdravotní stav, určitě si čas od času takto chutně a šťavnatě zahřešme!

Vyzkoušejte třeba tyto recepty 

Panenka se slaninou a omáčkou z anglické hořčice
(doba přípravy 1 hod )

Špikovaná kančí kýta se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem
(doba přípravy )

Špízy z mletého masa se slaninou
(doba přípravy 1 hod )

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Petr
    Petr

    Lepší je maso nakládat předem na několik dnů do laku.

    A to včetně kuřat. Pracoval jsem v jamajské restauraci v centru Londýna a naučil se připravovat masa nakládáním a často grilovat s poléváním alkoholu ( vodky ). Ano maso je pak pár sekund v plamenech, nebojte se! Masu to dodává nezapomenutelnou výbornou chuť.

    22.05.2020 07:50:38

  • pôžička z ALAIN FESTOR
    pôžička z ALAIN FESTOR

    pôžička z ALAIN FESTOR

    srdečne
    Ak potrebujete akúkoľvek pomoc alebo potrebujete pôžičku
    Kontaktujte iba ALAIN FESTOR
    A nebudete sklamaní.
    S týmto úžasným človekom ALAIN FESTOR
    Dostal som sumu 25.000€
    nebolo to ľahké, ale ďakujem Bohu
    Moje meno je ALENA DOBIASOVA
    Je to človek srdca, ktorý vždy dodržiava svoje povinnosti.
    Je mužom svojho slova
    A ďakujem veľmi pekne Bohu za to, že si to dal na moju cestu.
    Vždy mu za všetko ďakujem.
    Budem mu vždy vďačný.
    Viac informácií
    Kontakt e-mailom na adrese:
    alenadobiasova132@gmail.com
    Alebo kontaktujte veriteľa a požiadajte ho o ďalšie informácie
    alainfestor1955@gmail.com
    Ak nepotrebujete pôžičku
    Môžete informovať svoju rodinu, svojich bratov, svojich priateľov.
    ďakujem

    21.05.2020 13:50:16

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Kuchařské techniky pro super výsledek: Maso bude měkké a šťavnaté

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.