reklama
hledat uživatel
       

Droždí používáme k výrobě kynutých těst na buchty, koláče, knedlíky, k přípravě knedlíčků do polévek, na pizzu, nebo také k výrobě vynikajících pomazánek.

Zásady zpracování droždí

Jestliže nechceme zanedbat přípravu těst s použitím droždí, měli bychom dbát na některé zásady při jeho používání.

Skladování droždí

Droždí by mělo být vždy čerstvé a neoschlé. Neměli bychom ho zmrazovat, je vhodné skladovat droždí v lednicích při teplotě 0 -10 °C.

Zpracování droždí

Jemnější těsto získáme tak, že si ještě před vlastním zpracováním připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do důlku v mouce, posypeme špetkou cukru, promícháme a necháme rozpustit. Pak zalijeme troškou vlažného mléka o teplotě 30 - 40 °C.

Kvásek nesolíme

Do kvásku nikdy nepřidáváme sůl. Solíme zásadně až při výrobě vlastního těsta.

Teplota dalších přidávaných surovin

Teplota mléka používaného na přípravu kvásku a těsta by neměla být vyšší než 30 °C. Je-li mléko teplejší, těsto kyne velmi špatně nebo vůbec. Při nižší teplotě kyne těsto naopak zbytečně dlouho.

Doba kynutí kvásku

Doba kynutí kvásku nesmí být delší než 15 - 20 minut. Jakmile se objem kvásku zhruba zdvojnásobí, zpracujeme ho s ostatními surovinami. Je-li kvásek překynutý, kyne špatně i těsto.

Teplota okolí

Kvásek i hotové těsto necháváme kynout v teplém prostředí kolem 30 °C. Při nižší okolní teplotě se prodlužuje i doba kynutí.

Nelepivé těsto

Hladké a nelepivé těsto po vykynutí alespoň jednou nebo dvakrát dobře promísíme. Tím dojde k odstranění kysličníku uhličitého, který vzniká při činnosti kvasinek a může způsobit pálení žáhy.

Uchování kvasnic

Aby nám kvasnice nevyschly v prostředí, kde je nemůžeme uložit do chladničky, napěchujeme je do malého porcelánového šálku. Ten pak i s obsahem překlopíme dnem vzhůru na mističku, kam nalijeme trochu studené vody. Misku i s hrníčkem postavíme někam do stínu. Další způsob je také jednoduchý - kvasnice zabalíme do čistého bílého hadříku, který předem namočíme v čistém lihu. Uložené kvasnice tak na talířku vydrží týden jako čerstvé v místě, kde není příliš horko a kam nedopadá slunce. Lihový pach, kterým nasáknou, se při pečení naprosto vytratí.

Foto: Profimedia

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Vondráčková Františka
    Vondráčková Františka

    Nejraději používám sušené kvasnice.Odpadá uchovávání v ledničce,kde se stejně objeví plíseň.Peču s nimi už roky a jsem absolutně spokojená.Nikdy se nestalo,že by mne zradily a těsto nevykynulo.Což se od těch druhých říci nedá.Doporučuji všem pekařkám.

    29.02.2008 18:15:07

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Kvasnice - droždí

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.