reklama
hledat uživatel
       

Recept na kynuté dýněčky krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na těsto: Půlka dýně (máslová nebo hokaido), 120 ml vlažného mléka, 45 g másla, 1 vejce, 50 g třtinového cukru, špetka soli, 6 g sušeného droždí, 340 g hladké mouky. Na potření: 1 vejce, 2 lžíce másla, 2 lžíce medu.


2) Nejprve si rozehřejeme troubu na 175 °C. Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky.

3) Pekáček vyložíme pečicím papírem, vložíme dýni nakrájenou na kostky, přiklopíme víkem či alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C do změknutí (cca 30 minut). Jakmile půjde dýně lehce vidličkou rozmáčknout, vyděláme z trouby a necháme vychladnout.

4) Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek uprostřed, nasypeme sušené droždí, cukr, na kraj do mouky zamícháme sůl, přidáme vlažné mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, jedno vejce a vidličkou rozmačkanou dýni (odvážíme 130 g).

5) Vymísíme v hladké těsto, pokud máme robota, hnětací metličky na mixéru či domácí pekárnu, ulehčíme si práci. Vymísené těsto vložíme do olejem vymazané velké mísy, zlehka posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 1 hodinu.

6) Po cca 1 hodině těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto přemístíme na lehce podsypaný vál hladkou moukou.

7) Těsto rozdělíme na cca 15 dílů. Z každého dílku uděláme měšec a upravíme na kuličku (můžeme i něčím naplnit).

8) Potravinářským provázkem (cca 70 cm) podebereme každou kuličku, uděláme uzlík a otočíme. Takto zopakujeme čtyřikrát, naznačíme tak záhyby dýně. Neutahujeme, ještě nakynou. (Nebo jednodušeji - po obvodu nastřiháme nůžkami potřené olejem). Poskládáme s odstupy na dva plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 40 minut kynout (nezkracovat).

9) Po uplynutí 40 minut sejmeme potravinářskou fólii, rozkvedláme vajíčko s lžičkou vody a pomašlujeme. Rozehřejeme troubu na 175 °C. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20minut, dozlatova.

10) Ihned po vytažení potřeme připraveným rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Po vychladnutí odstřihneme provázek, můžeme udělat stopku dýně z rozpůleného pekanu a vychladlé podáváme. Nejlíp chutnají s plátky studeného másla, případně s oblíbenou marmeládou. Pokud nějaké vychladlé dýněčky zbudou, do druhého dne vydrží krásně měkké ve vzduchotěsné krabičce či dobře zabalené do potravinářské fólie..

Kynuté dýněčky a finanční náročnost

Ingredience na kynuté dýněčky nás vyjdou na zhruba 50 Kč.

Vyzkoušejte také tyto prověřené recepty z dýně

Přidat příspěvek k článku Kynuté dýňové bochánky s medovou krustou krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.