reklama
hledat uživatel
       

Svatební koláčky podle tradičního receptu

1) Příprava surovin.

Na dva plechy svatebních koláčků (malých vdolečků) si připravíme:

Těsto: 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, špetku soli, 50 g moučkového cukru, ½ kostky čerstvého droždí, 125 ml mléka, 3 žloutky (polovina do těsta, polovina na potření před pečením), 100 ml slunečnicového oleje (nejlépe napůl olej a napůl sádlo).

Náplň: 2 tvarohy v alobalu, ½ balení vanilkového cukru, 25 g rozinek předem namočených v rumu, 75 g cukr moučka, půl hrnku povidel (nejlépe domácí).

Na posypání a potření: 125 g hladké mouky, 62 g studeného másla, 62 g moučkového cukru, ½ vanilkového cukru, dvě lžíce másla, lžíce rumu.


2) Nejprve si nachystáme kvásek z droždí, tedy do lehce ohřátého mléka (cca na 40 °C) rozdrobíme droždí, zamícháme s lžičkou cukru, zlehka posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.

3) Mezitím si odvážíme mouky do mísy, po okrajích osolíme, uprostřed uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek z droždí a lehce promícháme.

Přidáme zbytek surovin, tedy polovinu množství žloutků (zbytek necháme na pomašlování před pečením), olej a cukr.


4) Všechny suroviny zamícháme a vymísíme hladké těsto. Pokud máme robota či domácí pekárnu, ulehčíme si práci.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu odpočívat na teplém místě.


5) Ve volné chvíli si připravíme posypku. Nachystáme si na ni hladkou mouku, studené máslo, moučkový a vanilkový cukr.

Všechny suroviny dáme do jedné misky a prsty třeme směs, až vznikne drobenka.


6) Připravíme si také náplň. V misce smícháme tvarohy z alobalu, které jsme nechali předem odkapat přes plátýnko či čistou utěrku, s moučkovým cukrem.

Z  celého množství tvarujeme malé kuličky, které mají cca 2 cm v průměru. Domácí povidla si můžeme dát pro snadnější zdobení do pevnějšího sáčku. Rozinkám slijeme rum z misky.


7) Po hodině máme těsto vykynuto, zdvojnásobilo svůj objem. Přemístíme jej na vál podsypaný moukou.

8) Těsto vyválíme a nařežeme na čtverce tak, abychom byli schopni zabalit kuličky z tvarohu. Můžeme si také vypomoci rádýlkem, případně jako zde - pomůckou na ravioly.

Doprostřed vykrojeného tvaru vždy dáme rozinku, na ni kuličku z tvarohu a zabalíme do měšce. Skládáme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.


9) Do každé kuličky vytlačíme obrácenou vařečkou důlek a naplníme povidly.

Zbytek žloutků rozšleháme vidličkou a pomašlujeme vdolečky shora i ze stran.

10) Připravenou drobenku lehce vtlačíme k povidlům. Rozehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 10 minut dozlatova. 

11) Svatební koláčky ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.

Svatební koláčky ala malé vdolečky podáváme podle chuti při různých příležitostech. 


Kynuté svatební koláčky a finanční náročnost

Ingredience na dva plechy koláčků nás vyjdou na zhruba 150 Kč.

Vyzkoušejte i další recepty

Babiččiny nekynuté koláčky
(doba přípravy 2 hod )

Kynuté svatební koláčky
(doba přípravy 1 h 30 min )

Sváteční tvarohové koláče
(doba přípravy 1 h 15 min )

Dobré svatební koláčky
(doba přípravy 2 hod )

Rychlé kynuté koláčky
(doba přípravy 1 h 30 min )