reklama
hledat uživatel
       

Kysané zelí

Kysané zelí se získává mléčným kvašením jemně nakrouhaných středně velkých hlávek bílého zelí. Nakrouhané zelí se osolí a okoření kmínem, podle chuti se mohou přidat i jalovcové bobule, cibule, jablka, mrkev nebo jiné přísady.

Uchování celých zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů a předávali jej pak dále svým západoevropským sousedům. Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávanými kurdějemi, nemocí vznikající z nedostatku vitaminů. Není to tak dávno, co bylo kysané zelí - vedle brambor - ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitaminu C v zimních měsících. Po 1-3 měsíčním kvašení se kysané zelí dá v chladnu nebo po sterilaci uchovat několik měsíců až do sklizně čerstvého zelí. Kysání tedy umožňuje, aby se zelí mohlo konzumovat po celý rok. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitaminu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říct nedá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediné, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek. Zdroj: Zahrada.cz Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 63
  • járin
    járin

    Tak dnes jsme nakládali zelčo...zkusili jsme tam dát jablko,mrkev,koř.petržel,cib uli,sůl,kmín,trochu cukru...tak až bude,tak dám vědět jaký bylo.čáááu

    25.10.2012 17:57:54

  • petra
    petra

    jednoduchý recept

    chtěla bych se zeptat jak dlouho zelí vydrží v uzavřené sklenici děkuji za odpověď

    08.10.2012 14:09:26

  • Bob
    Bob

    Zeli kvasene v panelaku.

    Je potreba mit asi 4 litrovou sklenici od okurek, jednu stredne velkou hlavku zeli, asi 2 kg na kolecka krajene cibule, a par, treba i nakladanych feferonek. Zeli nakrajim na polojemno, tedy 3 az 4 mm prouzky, cibuli taky tak, ale krajim ji prubezne s plnenim sklenice, tedy podle toho, kolik ji budu potrebovat. Pak vrstvim do sklenice, asi 5 cm zeli, 2 cm cibule, na to dve-tri feferonky. Utlacuji pesti. Kdyz je sklenice plna, udelam v zeli uprostred vareckou, tedy tim drzadlem dirku az na dno sklenice. Pote tam naliju vlazny,ale prevareny a osoleny odvar z kminu, noveho koreni a pepre podle chuti. Nalev precedte, nemate-li na koreni neco podobneho vajicku na caj. Kminu tak pol. lzici a koreni, par kulicek od obeho. Soli ne vice, nezli 2 zarovnane pol. lzice na litr vody. Te bude zapotrebi na zaliti +- 2.5 litru. Zeli zakryju kompotovou mistickou, ktera se vejde do hrdla sklenice, tak aby zeli bylo ponorene. Hrdlo sklenice zakryju kuchynskou folii, kolem hrdla gumicku a do folie udelam jehlou dirku. Postavim sklenici na talir, protoze nalev pri kvaseni obcas preteka. Muzete je po kvaseni vratit zpet, paklize vam v nem neplavou octomilky, jinak se zeli doplni zbytkem nalevu, uchovaneho v lednicce. Kvasim v teplem miste, na policce vedle samoodmrazovaci lednice, jejiz jedna strana pri odmrazovani dost hreje! Do deseti dnu mate krupave a chutne zelicko, ze ktereho si muzete udelat chutny salat. Dam do pul deci vody rozpustit pol. lzici medu, pridam 2 caj. lzice balzamikoveho octa, 2 pol. lzice jablecneho octa, par kapek worcestrove omacky, deci dobreho olivoveho oleje, rozmicham na emulzi a pridam zeli. zamicham a nechal odlezet v lednici. Pro sebe si tam pridam i na jemno krajenou cervenou cibuli. Je to vitaminova bomba a mnamka! Dobrou chut!

    24.02.2012 00:48:18

  • jiří
    jiří

    Rady ptaka loskutaka

    Je mnoho receptů jak si pochutnat na vysoce obsahově dobrem zelí.Můj je následující.Na 35 l. hrnec potřebuji 50 kilo zelí na krouhání,sáček kmínu.kilo soli,1/2 kila křenu.Zelí napůlíme vykrajeme hluby, nastrouhame do vany.Příčně podélně prořežeme ostrým nožem.Promícháme kmín sůl a necháme působit,za několikerého ještě míchaní nám pustí vodu.Nakrájíme křen na délku.Na dno dáme pár kousků křenu vrstvu zelí a tak pokračujeme spolu s křenem,až máme prázdnou vanu.Samozřejmě higienicky čistou gumovou holinkou šlapeme a za občasného vibírání vody cezené přes sýtko po vicezenych asi 10 l vody nechame poslední vodu v bečce. Zarovnam,dam dřevěnou desku zatíženou žulovou kostkou. Zaliji vodoznak na kamenáku a už čekám na výsledek. Ale co je hlavní,nebyl žádný odpad,myslím z toho natlačeného zelí.Dobrou chuť přeje Jiří.

    24.11.2011 18:15:29

  • Blanka
    Blanka

    plíseň na zelí

    co dělat když v zeláku začne plesnivět červené zelí?Poradí mi někdo?

    01.11.2011 18:42:19

  • Alex
    Alex

    Lze obarvit bílé kysané zelí na červeno vařenou řepou ?

    14.02.2011 11:36:46

  • Alex
    Alex

    Jak obARVIT bílé kysané zelí na červené

    Jak uvařím z kysaného bílého zelí červené. Je možno ho obarvit vařenou mrkví ?

    14.02.2011 11:35:42

  • pappaja
    pappaja

    Jednoduché kysané zelí do sklenic

    http://recepty.vareni.cz/jedn oduche-kysane-zeli/

    27.08.2010 11:05:17

  • pappaja
    pappaja

    Text komentáře byl smazán.

    Text komentáře byl smazán.

    27.08.2010 11:02:17

  • hejhula
    hejhula

    Kyselina mléčná je nejenom odpadní látka organismu, ale navíc z ní bolí svaly, způsobuje únavu a zatěžuje imunitní systém!!!

    08.08.2009 15:22:26

  • magie
    magie

    KULER co to je

    taky nevím co to je Kuler

    16.05.2009 15:20:34

    • lydies
      lydies

      Re: KULER co to je

      kuler je zředěný karamel. (upražíme cukr a zředíme vodou)používá se na barvení jídla např.svíčkové

      16.05.2009 18:43:16

  • rolník
    rolník

    Kysané zelí

    Mi zelí nakrouháme, a přidáváme jenom sůl. Mačkáme až zelí pustí vodu. Dáme do tepla. po asi deseti dnech ho dáme do sklepa.. Je vynikající. Bez jakých-koliv ingrediencí.

    22.01.2009 09:47:11

    • cb5631923
      cb5631923

      Re: Kysané zelí

      pro kvalitnější kvašení - možno přidat energii(při tlačení cukr,případně zeleninu nebo ovoce cukr obsahující) zelí je pak tvrdší.

      27.03.2005 19:49:52

    • witka
      witka

      Re: Kysané zelí

      podobně jsem si dělala i zelí červené, poslední dobu ale se mě kazí, plesniví a nevím proč? nezná někdo příčinu? děkuji witka

      23.10.2005 13:00:32

  • ebollka
    ebollka

    Môžem dať zo 4 takto plnené papriky medzi ostatné zelí do súdka?

    04.10.2008 12:08:26

  • ebollka
    ebollka

    KOĽKO ZELÍ???

    Poraďte mi prosím. Približne koľko zelí by som mala kúpiť do 17l súdka??? Idem ho nakladať po prvý krát.

    30.09.2008 21:21:55

  • kapkamore
    kapkamore

    Je to opravdová mňamka...velmi dobré..

    28.09.2008 15:17:50

  • jára
    jára

    Odkud jste vzal, že v soli nesmí být sůl? Veškerá sůl u nás je jodizovaná a neslyšel jsem, že se přestalo nakládat zelí.

    22.09.2008 19:27:01

  • milan
    milan

    Re: kvalita zelí

    Zelí musí být pozdní a musí se odstranit veškeré zelené listy a do nálevu použít sůl, neobsahující jód. Ideální je kamenná sůl.Může se také přidat pár koleček křenu, zelí bude křupavější. Ale ne moc, protože pak zelí nevykvasí.

    15.09.2008 08:19:40

  • milan
    milan

    Re: kvašené plněné papriky

    Papriky se naplní jemně nakrohaným zelím a kvasí se stejně jako zelí. Do nálevu je vhodné použít sůl, která neobsahuje jod, který způsobuje měknutí vykvašených produktů. Výborně se na to hodí kamenná sůl.

    15.09.2008 08:12:31

  • sejracek
    sejracek

    kvalita zelí.

    Můžete mi někdo poradit čím to je, že poslední 2 roky co jsem zelí koupil v marketu tak nestojí za nic. Letos po 2 měsících mám zelí sice chutné, ale nemusel bych mít snad ani zuby jak je měkké. Myslím si že mi prodali letní zelí. Pokud máte podobnou zkušenost tak mi dejte vědět. Díky.

    26.11.2007 17:46:57

    • Marion
      Marion

      Re: kvalita zelí.

      Milý pane, dáváte málo soli, pak je zelí měkké. Na 30 kg zelí dávám asi 0,5 kg soli. Pak je zelíčko nádherně tvrdé.

      04.12.2007 13:22:58

    • ivan
      ivan

      Re: kvalita zelí.

      Pridejte kren, zeli bude tvrde.

      06.12.2007 09:48:20

    • chutney
      chutney

      Re: kvalita zelí.

      Je to tim,ze bylo ranne.Loni jsem mel dve davky od jednoho soukromeho dodavatele,prvni davku 25kg jsem po vykvaseni zasterilizoval a nalozil druhou,ktera byla mekka,nicmene ta prvni byla krupava,u obou byl postup zpracovani naprosto stejny!

      31.12.2007 22:33:55

  • Karel60
    Karel60

    Moje manželka vždy vykrojila jadřinec z papriky a tu naplnila kysaným zelím. Do větší zavařovací lahve se vejdou čtyři velké papriky a celé se to zalévá stejným nálevem jako při nakládání okurek a zavařuje. Lepší příloha k masitým jídlům snad není.

    25.10.2007 09:48:40

  • petr
    petr

    Nedá mi to, abych nepozdravil všechny co milují zelí podobně jako já. Bílé zelíčko (cca 50 kg) nakrouhám, ve dřevěném sudu po částech ušlapu a naplním do 40l kameninového soudku (přebývající do 4l lahví od okurek, prosypávám kmínem a solí (odhadem), přidávám půlky oloupaných jablek (celkem tak deset jablek), v plném soudku ještě zatížím. Nic mi tak nezbaví únavy jako doušek kysané zelné šťávy nebo miska zelí. Ze zelí vaříme cca do března pro 4 lidi (ale dobrou třetinu ho rozdáme). Loni jsem sehnal jen zelí ranné místo pozdního, bylo výborné, vydrželo v sudu do jara. Letos bych chtěl naložit ještě jeden soudek s tím, že bych něco po vykvašení naplnil do sklenic a sterilizoval. Také bych moc chtěl aspoň malý soudek červeného zelí na salát a ke kachně. Tak ať Vám zelíčko kvasí co nejlépe a dobrou chuť! Petr

    23.07.2007 10:09:50

    • magie
      magie

      Re: pozdrav

      To jo zelíčko je dobré a zdravé každý rok jej nakládáme a potom je ještě na jaře zavařím do sklenic měli jsme je pak ještě rok mějte se Všechny pěkně.

      16.05.2009 15:27:13

  • Yvetta
    Yvetta

    jednoduchý recept

    Kyselé zelí do sklenic - vyzkoušeno, já už bych do soudku zelí nenakládala, takto si můžu udělat zelí třeba jen z jedné hlávky zelí 20 kg zelí (asi 25 sklenic), 20 dkg soli, 5 dkg kmínu, celý pepř + bob. list Nakrouhané zelí promíchat ve vaničce se solí (1 dkg na 1 kg zelí ). Přidat kmín a popř bobk. list a pepř. Promíchat, a když pustí šťávu, ve vaničce udusat. Nechat 2 hod odpočinout. Do čistých sklenic pořádně napěchovat, tak aby nahoře zbylo 2,5 - 3 cm místa. Někdy se může stát, že je zelí "suché" a málo pouští šťávu - pak doplníme převařenou vodou. Uzavřít víčky Omnia, dát k teplu na podnos z umělé hmoty. Zelí začne kvasit - víčka se vydují a asi za týden se pomalu sama vrátí do pův. polohy. HOTOVO !

    09.05.2007 22:09:45

    • Redakce Vaření.cz
      Redakce Vaření.cz

      Re: jednoduchý recept

      Dobrý den, můžete svůj recept vložit zde: http://recepty.vareni.cz/pridej/ tak jej budou moci shlédnout i ostatní návštěvníci.

      15.05.2007 09:45:14

    • ivo
      ivo

      Re: jednoduchý recept

      jo to dělám podobně jen v 3.5 l okurčáku s plastovým víčkem a asi za měsíc to rozdělím do sklenic a do lednice jednou mi chybělo zelí tak jsem ten okurčák doplnil paprikama nacpanýma zelím. ty zůstaly jako čerstvé barvou i vůní a chutí zkus to.a do hotového zelí míchám na jemno nasekané feferony nebo čili papričky za týden se to proleží.vše v paneláku bez balkonu doma.

      03.07.2007 00:02:32

    • alča
      alča

      Re: jednoduchý recept

      díky vypadá to dobře.vyzkouším,protože soudek jsem darovala dceři.pro naši spotřebu to je akorát.

      17.05.2008 09:18:29

    • lydies
      lydies

      Re: jednoduchý recept

      Zkoušela jsem a mám dotaz.Co s tou vodou,která se po odstátí vytvoří.Mám ji vylít nebo dát do sklenic.Mně z nich nic nevytékalo.jen se ten obsah zvedl a trochu zhnědl nahoře.Jednu sklenici jsem už rozděla a snědla.Docela to šlo,ale nebylo to tak kyselý, jak kusované kysané zelí.

      12.10.2008 08:17:54

    • Vlastička
      Vlastička

      Re: jednoduchý recept

      Bezvadný, to vyzkouším. Děkuji. Vlastička

      20.11.2008 09:26:43

    • lydies
      lydies

      Re: jednoduchý recept

      Dělala jsem tento recept loni, zelí bylo dobré, tvrdé,sice trochu tmavší.Letos je mám krásné bílé,moc chutné,ale měkké.už se ani nemusí vařit.Čím se to stalo.poradíte?Dík

      15.10.2009 07:37:04

    • Kosťa
      Kosťa

      Re: jednoduchý recept

      Jdu to skusit a dík za radu

      25.08.2011 11:45:32

  • Hanka
    Hanka

    Vynikající a zdravější segedínský guláš uvaříme, když přidáme jemně překrájené kysané zelí až do hotového guláše a dál už nevaříme. Že není zelí povařené ani nepoznáme, jen jej musíme ještě důkladně překrájet a počítat s tím, že po zahuštění a povaření ještě tím zelím se štˇávou trochu zřídne.

    12.04.2007 08:20:31

  • J.Koucký
    J.Koucký

    Kdo kulér v kuchyni použil-už jej neopustil

    15.03.2005 19:07:08

Celkem záznamů: 63
|< << 12 >> >|

Přidat příspěvek k článku Kysané zelí

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.