reklama
hledat uživatel
       

Lahodný chřest 2.díl

V prvním díle jsem vám psala, jak chřest vypadá, kde se pěstuje, jaké jsou druhy a jaké má účinky. Dnes bych ráda přidala něco o tom, jak správně jej vybrat, připravovat, k čemu jej lze použít a i nějaký chutný recept závěrem. Jelikož je chřest hodně křehká zelenina, vyžaduje zvláštní zacházení.

Výběr chřestu

Kvalitu chřestu poznáme již podle jeho vzhledu. Chřest prvotřídní jakosti se většinou označuje jako "extra". Má rovné, nejméně 12 mm silné výhonky, šupinkové lístky pevně přiléhají a hlavičky jsou uzavřené. Je-li chřest příliš tenký, při loupání vznikají zbytečně velké ztráty. Když chřest kupujeme, dbáme na to, aby nebyl v přecpané nákupní tašce, neboť by veškerá snaha o výběr kvalitního chřestu vyšla vniveč. Je potřeba opatrné zacházení.

Loupání chřestu

U zeleného a fialového chřestu loupeme pouze dolní třetinu výhonků. Je-li slupka doposud tenká, stačí chřest pouze dobře omýt pod tekoucí studenou vodou. Bílý chřest loupeme celý shora dolů škrabkou na chřest nebo úspornou škrabkou. Palcem a ukazováčkem si jej přidržíme za hlavičku a konec výhonku opíráme o zápěstí. Slupky vaříme asi 15 minut a vývar potom použijeme na vaření oloupaných výhonků. Osvědčenou metodou loupání chřestu je loupání na dně kastrolu. Je vhodná zvláště pro ty, kteří mají strach, že se jim výhonky při loupání zlomí. Na dně obráceného hrnce chřest pohodlně oloupeme škrabkou s nastavitelnou čepelí. Dolní třetinu výhonků oloupeme silněji. Dolní konce chřestu bývají většinou dřevnaté, takže je musíme odkrojit. Zhruba 1 cm dlouhé odřezky nevyhazujeme, ale spolu se slupkami je můžeme použít na polévku. Konce odkrojíme, až když je chřest svázaný. Výhonky pak budou stejně dlouhé. Konce výhonků můžeme také snadno odlomit. Chřest se totiž láme v místě, kde už není lignin, který dřevnatost způsobuje. Výhonky sice nebudou stejně dlouhé, ale tím, že odstraníme celou dřevitou část, získáme zeleninu té nejlepší kvality.

Svazování chřestu

Svazování slouží ke snadnější manipulaci s touto křehkou zeleninou. Zejména vařený chřest tak můžeme bez nejmenších problémů vyjmout z nádoby. Svazujeme k sobě asi osm až deset výhonků. Po očištění a omytí je převážeme kuchyňskou nití.

Skladování

Chřest skladujeme nejlépe v chladničkách. Ukládáme do nich pouze čerstvý a nezávadný chřest. Aby výhonky nezavadly nebo neoschly, je dobré je zabalit do navlhčené utěrky. Tak si tuto lahodnou zeleninu uchováme svěží až po dobu tří dnů.

Použití v kuchyni

Chřest konzumujeme jak syrový, tak vařený. Připravujeme z něj polévky, saláty, omáčky, nejčastěji se servíruje vařený, politý máslem a posypaný strouhaným sýrem.

Zelený chřest s cuketami

Ingredience

750 g zeleného chřestu, 2 ks cukety, sůl, špetka cukru, 125 g másla, 1 balíček holandské omáčky v prášku, 2 lžíce rajského protlaku

Postup:

Oloupeme dolní třetinu chřestu, konce odlomíme a chřest omyjeme. Cukety očistíme omyjeme a nakrájíme na hranolky. Chřest zvolna vaříme zhruba 20 minut v osolené vodě a trochou cukru. Po čtvrt hodině přidáme nakrájené cukety, společně dovaříme, vše vyjmeme a dáme okapat. Vychlazené máslo nadrobno pokrájíme. Holandskou omáčku připravíme podle návodu. Zašleháme do ní kousky másla, až se rozpustí. Nakonec do omáčky vmícháme rajský protlak a spolu se zeleninou ji upravíme na talíře a podáváme. Jak připravujete chřest u vás doma? Používáte nějaké speciální pomocníky? Nebo jste ho ještě nezkusili? Foto: Photos.com

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Ludvíková
    Ludvíková

    Hořký chřest

    Přeji dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde jsem udělala chybu. Chřest jsem oloupala, uvařila v osolené vodě kam jsem přidala trochu cukru, ale chřest byl po uvaření hořký, tudíž nepoživatelný.

    27.05.2010 08:38:14

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Lahodný chřest 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.