reklama
hledat uživatel
       

Lanýž - král mezi houbami

Ačkoliv se stejným termínem označuje i čokoládová cukrovinka, mnohem déle přísluší podzemní houbě, jejíž sběr si spojujeme s Francií. Kromě toho se sbírá v Itálii, Chorvatsku, na Novém Zélandu, ve Spojených státech a se štěstím ji lze nalézt i u nás.

Historie

O pouštních lanýžích se zmiňuje již Bible. Pro starodávné beduíny byly lanýže lákavou delikatesou. Pochutnával si na nich císař Klaudius a později například i dvořané Ludvíka XIV. Po celá staletí byly lanýže předurčeny jen těm, kteří je dokázali najít, nebo si je mohli za velký peníz zakoupit. Později se lanýže nakládaly do vína nebo brandy a aroma, které alkohol získal, se začalo využívat k výrobě cukrovinek. V 17. století se zmiňuje proslulý gastronom Jean Antheleme Brillet-Savarin o značných afrodiziakálních účincích této houby a nazývá ji démantem.

Rozlišujeme 4 druhy lanýžů

Lanýž zimní/lanýž černý

Lanýž zimní. Také se mu říká lanýž černý. Patří k nejvyhledávanějším a nejlepším lanýžům. Má silnou vůni a starší kousky až nepříjemnou. Černý lanýž zraje na podzim a v zimě. Pro kuchyňskou potřebu jsou nejlepší mladé kousky. V Evropě se tento druh vyskytuje pouze v Itálii a Francii.

Lanýž bílý

Tento lanýž má příjemně aromatickou vůni a chuť a má stejné zpracování jako černé lanýže. Zraje od července do září a vyskytuje se převážně v jehličnatých nebo bukových lesích.

Lanýž letní

Vzhledově se podobá černému lanýži, avšak má bělavou barvu. Má silnou, až kořeněnou vůni. Přeci jen však není tak chuťově výrazný jako jeho černý druh, ale i tak je často vyhledávaný. Sušením se ztrácí ostrá vůně a chuť a houba se stává jemnější. Ve střední Evropě se vyskytuje v hojnější míře.

Lanýž dutý

Jak napovídá jeho název, je houba uvnitř dutá. Lépe řečeno, houba má uvnitř dutinu. Dužina je hnědá se žlutými žilkami. Houba je téměř nepoživatelná, protože je poměrně tuhá. Ve stáří je houba nepoživatelná úplně. V našich lesích bývá k nalezení.

Sběr a výskyt lanýžů

Sběr se stále provádí původní metodou, která znamená pro každého sběrače zvýšenou hladinu adrenalinu. Ačkoliv se Američané pokoušejí o kultivaci lanýžů, připravili by se o neopakovatelný zážitek z jejich náhodného nálezu. Začátek sběru se ohlašuje zvoněním zvonů ve vesnicích v blízkosti lesa. V zemích lanýžům zaslíbených existují lidé, kteří mají jejich sběr přímo v popisu práce. Není to nic podřadného. Právě naopak. Sběrači si mohou sběrem těchto hub dost vydělat. Ač někteří mají dostatek zkušeností a pozorovacích schopností, že dokáží lanýže vypátrat, většina z nich využívá ke sběru pečlivě vycvičené psy a prasata. Prasata, lépe řečeno prasnice, jsou v hledání horlivější, protože je přitahují feromony vylučované z hub. To s sebou nese nebezpečí, že úlovek v rychlosti vyhrabou a zkonzumují. Proto se psům i vepřům zavazuje tlama. Sběrač je vybaven motyčkou a v momentě, kdy zvíře zavětří, může kopat na jisto. Plodnice jsou dosti nepravidelné, hrbolaté o průměru okolo 60mm. Nacházejí se do 35cm pod zemí. Italské bílé lanýže žijí v symbióze s duby. Naopak oregonské bílé lanýže v Severní Americe rostou pod douglaskami. Další druhy lze najít v okolí olší, borovic i citrusů. V Americe roste více druhů jedlých lanýžů než v Evropě, kde se tato pochutina paradoxně mnohem intenzivněji kuchyňsky využívá. Navíc některé severoamerické lanýže nejsou zatím popsány a každoročně se nachází nové druhy. Těžko říci, ve které světové oblasti rostou nejlepší lanýže. Za nejtradičnější místa lze považovat francouzský Perigord, italský Piemont nebo Motovunské lesy v Chorvatsku. Sezóna nejkvalitnějších a také nejdražších bílých lanýžů z Alby v Itálii probíhá od srpna do ledna. Další letní lanýže se v průměru sbírají od dubna do října. Nejkvalitnější druhy ale rostou během zimy. Největší poptávka po této delikatese je v období Vánoc.

Kuchyňská úprava

Lanýže, jakožto poměrně vzácné a silně aromatické houby, se používají spíše k dochucení jako koření. Asi po týdnu od sklizně začínají aromatické vlastnosti ztrácet. Bílé lanýže by v žádném případě neměly být tepelně upravovány. Většinou se pár gramů houby nastrouhá na vrch pokrmu. Černé lanýže se naopak pro lepší aroma krátce prohřívají a jsou součástí různých nádivek a paštik. Z lanýžů se vyrábí i lanýžové máslo, mouka a olej. Pokud bychom chtěli lanýži zpestřit nedělní oběd, musíme sáhnout hodně hluboko do kapsy. Málo kvalitní letní druhy stojí okolo 5000 Kč za kilogram. Kilogram kvalitních černých lanýžů pořídíte za 30 až 60tisíc korun, za bílé lanýže zaplatíte ještě jednou tolik. Větší plodnice se taktéž cení více. Zatím největší nalezený lanýž vážil 1310 gramů. Říká se, že kdo prý jednou ochutná, stane se milovníkem lanýžů navždy. Jak jste na tom vy? Už jste je měli možnost ochutnat? Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 16
  • Jana
    Jana

    Dobrý den , našla jsem lanýže. Vypadá jak brambora . Znám ho z dětství , když jsem jezdila na tábory - Bezdružice u Tachova . Navlíkala jsem je na nit a sušila . Je to velice aromatická houba . Přidává se usušená do pokrmů . Po mnoha letech jsem lanýže opět našla . Přeji všem hodně houbařských úlovků . Hezký den .

    24.08.2017 07:06:04

  • Martin Svatek
    Martin Svatek

    Dobrý den
    Našel jsem houbu ,která vypadá jako hnědá hliněná kulička .Uvnitř je porézní ,jako krémová pěna ale bublinky jsou tmavě černé .Má silné aromá .Nevite co je to zač ?
    Děkuju Martin

    17.10.2011 19:49:00

  • Pepa
    Pepa

    Našel jsem také lanýže ale na povrchu v lese asi zapomenutého prasaty... ale nejsem si jistý jaký to je je světlí a když jsem ho rozkrojil tak uvnitř je takoví porovity a hnedý... nevím jak ho zpracovat, poradíte?? popř zašlu někomu foto. děkuji za odpoved

    30.09.2011 10:23:50

  • Eva
    Eva

    Našla jsem lanýž je to jako větší tvrdá brambora je bílý a má a na jedné straně má větší a menší dirky nevím co snim.Porad´te.

    29.07.2011 18:21:31

  • Eva
    Eva

    Našla jsem lanýž je to jako větší tvrdá brambora je bílý a má a na jedné straně má větší a menší dirky nevím co snim.Porad´te.

    29.07.2011 18:14:47

  • Soňa Zikmundová
    Soňa Zikmundová

    Co s lanýžem? Dnes jsem našla lanýže letního, uvnitř krásně černý, tudíž zřejmě letní. V místě bylo hojně naryto od divočáků a zřejmě tento kousek nestačili sežrat. Vypadal jako světlá brambora a tak jsem ho nakrojila. Heuréka, a teď co s ním? Poradí mě někdo?

    18.08.2010 15:06:25

  • v rana
    v rana

    lanýž v křivoklátských lesích

    Odborník na tento váš příspěvek říká tohle: Je to sice možné, ale moc se tomu věřit nedá, už jenom kvůli počtu divočáků u nás, a že by žádný nebyl nablízku? Navíc u nás mnoho lidí mluví o lanýžích a přitom je viděli pouze na obrázku, a to je stejné jako sbírat masáky nebo šedivky podle atlasu hub, většina těch co to udělali, buď o tom už mluvit nemohou nebo ani nechtějí. Hezký den

    10.01.2010 13:02:32

  • Beny
    Beny

    lanýže jsem letos jedl po prvé, akorát musíme tedy říci, že po tom, co jsem po prvé ochutnal, nestal jsem se milovníkem. Jenom bych chtěl upozornit, na chybu v textu. Letní lanýž je černý a ne bílý a naopak zimní lanýž je bílý, je to tu napsáno naopak

    17.10.2008 14:11:24

  • Blahoslav Boháč
    Blahoslav Boháč

    Vášnivý houbař

    Daly by se lanýže pěstovat třeba ve skleníku nebo nějak jinak Prosím o odpověd´

    20.07.2007 20:22:16

    • Šárka Kořenková
      Šárka Kořenková

      Re: Vášnivý houbař

      Dobrý den, bohužel to jde ve velkém dosti obtížně, jinak by tato houba jistě nebyla tak drahá a vzácná. Nějaké pokusy s genetickou úpravou stromů, v jejichž blízkosti rostou, se však již dělaly, mrkněte se třeba na článek: http://archiv.neviditelnypes.lidovky.cz/veda/clanky/7970_26_0_0.html Přeji hezký den

      21.07.2007 08:32:55

  • Pavlos
    Pavlos

    Mel jsem moznost jednou tuhle houbu ochutnat v Rakousku ve meste Lofer kde pracuji.Opravdu vyjimecna chut kterou mam porad na jazyku kdyz o ni ´jen slysim.Nemecky nazev je Trufel.Opravdu velmi chutne treba jen s holymi spagetami

    28.05.2007 22:53:31

Celkem záznamů: 16

Přidat příspěvek k článku Lanýž - král mezi houbami

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.