Láska i jídlo bývají různorodé. Máme různé kuchyně od italské, francouzské, až po orientální nebo mexickou, ale také láska má plno podob. Od mateřské, sourozenecké až po partnerskou a mileneckou. Nelze se vyhnout ani srovnání v podobě bolesti. Láska nezřídka hodně bolí a co jídlo, může bolet? A jak! Kuchař, který neovládá svoji profesi s jistou grácií a neoplývá nezbytnými znalostmi v oblasti gastronomie, nám může způsobit nejednu horkou chvilku na toaletě, o bolestech ani nemluvě.
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč se říká "láska prochází žaludkem"? Žaludkem přeci nikdy kromě jídla a pití nic jiného obyčejně neprochází, nebereme-li v potaz pro lidské tělo nepředvídatelné okolnosti. Láska nám žaludkem prochází ukrytá v jídle, které pro nás někdo s láskou připravil nebo které jíme, abychom tím udělali radost naší lásce. Jak víme z historie, jídlo se vždy objevovalo tam, kde se vyskytovala láska. Od svatebních hostin, narození potomka, dokonce i při pohřbu jde láska k zemřelému ruku v ruce s jídlem ve formě pohřební hostiny. Od doby, kdy člověk slezl ze stromu a začal místo po čtyřech chodit po dvou končetinách, uplynulo hodně vody a tak se není čemu divit, že jídlo a láska doznali určitých změn. Staly se rafinovanějšími, občas ostřejšími, jindy zase sladšími.
Pokud chce muž pozvat ženu svých snů na schůzku, nejčastěji ji zavede do příjemné hospůdky, restaurace nebo vinárny. Kdysi mě pobavila věta jedné ženy, která řekla: nejraději mám večeři před milováním, když se totiž neobjeví příjemný pocit v podbřišku, zůstane aspoň ten v bříšku.
Už v ráji nabídla Eva Adamovi jablko na znamení lásky. Ovoce i koření se staly jakými si afrodiziaky mezi dvěma milujícími se partnery. Znáte něco romantičtějšího a zábavnějšího, než když si milenci ukusují z ovoce a na konci je čeká vytoužená odměna v podobě vášnivého polibku. Jenom si musíme dát pozor, aby nám při něm nezaskočilo.
A nesmím samozřejmě zapomenout na lásku k jídlu. Mezi velmoci v oblasti gastronomie i milování patří jistě Italové a Francouzi. Jejich láska k jídlu je všeobecně známá. Někteří lidé dokonce tvrdí,že požitek z jídla jde přirovnat k požitku z milování. Jistá pravda v tom nejspíš bude, protože špatně připravené jídlo má stejné následky jako nepříliš povedená erotická noc. Zklamání potom někteří řeší tím, že jdou tak zvaně za "lepším". Ale zůstaňme u lásky k jídlu. Není snad člověka, který nemá své oblíbené jídlo,zamilované jídlo. Tak jako milujeme některé lidi, tak milujeme i svá zamilovaná jídla. Pokud nám je připraví ještě navíc milovaný člověk není snad láskyplnější kombinace.
Jen si vzpomeňme kolik máme různých přirovnání, sloganů a citátů, jež spojují lásku s jídlem: lásko jsi k sežrání, najíme se láskou, láska prochází žaludkem, ty má nejsladší nebo samou láskou bych tě snědl, dále zamilovaných výrazů, kdy partneři připodobňují své partnerky k různým druhům ovoce: ty moje broskvičko, jahůdko, třešničko. Spojíme-li lásku a jídlo vznikne mistrovská kombinace pro naše tělo i duši. Je rozdíl dívat se na člověka dobře najedeného a zamilovaného než na někoho, kdo dva dny nejedl a jeho láska mu právě dala kufry za dveře.
Láska s jídlem mají nesporný vliv na psychiku člověka. Proto si s přípravou jídla i schůzky dejme záležet, za tu námahu to stojí.
Foto:
Profimedia.cz