Mrazák je v podstatě naše druhá spižírna. Dáváme do něj všechny potraviny od ovoce, přes zeleninu, maso a cukroví a to jak syrové, tak tepelně upravené. Přestože si občas opravdu dáme práci, věnujeme se přípravě a balení potravin do mrazáku, když je po čase vytáhneme, jsme zklamaní. Mrazák je skvělý pomocník hlavně po svátcích. Však to známe. Někdy napečeme a navaříme tolik jídla, že se všechno nestihne sníst. Navíc jsou všichni hrozně přejedení, takže se na dobroty ani nepodívají. Mnoho zbytků se dá úspěšně zmrazit a je pak skvělé, když si uvědomíme, že mám v mrazáku kus pečeně s omáčkou, kterou stačí ohřát a uvařit k ní brambory nebo rýži.
Pokud by se jedná o přímé praktické tipy, jakými pravidly se řídit při zmrazování potravin, najdeme je v článku
Zmrazování potravin
My si dnes povíme, jak správně zmrazovat maso, ryby a chléb. V dalším článku si povíme o zmrazování ovoce, zeleniny a sladkostí. Pamatujeme na to, že menší kousky se rychleji zmrazují a potraviny si pak uchovají více výživných hodnot.
Maso
- Vždy bychom si měli předem rozmyslet, co z masa budeme chtít později udělat. Jestli budou řízky nebo guláš. To samé se týká i drůbeže. Pokud víme, že se na oběd sní jen polovina, kuře naporcujeme. Zmrazovat můžeme i vnitřnosti a mleté maso. Jednou z nejdůležitějších věcí ale je, že maso NIKDY před zmrazováním neoplachujeme vodou. Jen jej otřeme utěrkou nebo papírovým ubrouskem.
- Při skladování dodržujeme pravidlo, že tučné maso se spotřebovává nejdříve. Tuk přece žlukne. Vepřové a skopové skladujeme maximálně 8 měsíců. Drůbeží a hovězí až 12 měsíců. Mleté maso a vnitřnosti vydrží až 6 měsíců.
- Při rozmrazování vepřového a drůbežího masa bychom neměli zapomínat, že tyto dva druhy masa jsou náchylné k salmonele. Proto vždy zajistíme, aby krev a šťáva z masa odtékala a maso v ní neleželo několik hodin. Pokud spěcháme, je možné maso rozmrazit v mikrovlnné troubě. Při tomto druhu rozmrazování je velké plus, že proces netrvá dlouho. Tím se tak nemnoží bakterie. Pokud nespěcháme, necháme maso rozmrazit v lednici. Samozřejmě přikryté fólií. Nikdy maso podruhé nezmrazujeme.
- Tepelně upravené maso se snažíme zamrazit i s omáčkou nebo šťávou. Maso vydrží až 3 měsíce.
Ryby
- Pokud chceme zamrazit celé ryby, měli bychom na nich vytvořit ledovou vrstvičku. Ta totiž udrží slizký povlak na kůži a ryby pak budou jako čerstvé. Filety omýváme a sušíme ubrouskem. Samozřejmě se řídíme pravidly o porcování a oddělování jednotlivých porcí.
- Stejně jako u masa, i u ryb závisí skladování na množství tuku v rybě. Úhoři vydrží maximálně 2 měsíce. Losos a další tučné ryby jen 6 měsíců a méně tučné ryby jako pstruh nebo treska až 12 měsíců.
- Ryby rozmrazujeme jedině a pouze v lednici! V mikrovlnce se maso rychle ohřívá. Ryby patří k nejcitlivějším potravinám. Rozmrazené ryby nikdy nezmrazujeme podruhé. Rychle se v nich množí bakterie a koledujeme si o zdravotní problémy.
Chléb
- Světlý, tmavý, celozrnný. Zamrazit chléb není problém. Co mnoho z nás ale nedělá, je rozkrájet chléb na jednotlivé krajíce. Aby nevysychaly, zabalíme je do alobalu nebo fólie, která udrží vlhkost a chuť. Dáváme pozor, aby se obal neprotrhl, protože pak je pečivo přemražené. Světlé pečivo se více vysušuje, proto je lepší zamrazit je v sáčku a opravdu bez vzduchu.
- Doba skladování pečiva je kolem 3 měsíců.
- Chléb můžeme rozmrazovat v mikrovlnce i normálně. Všeobecně platí, že 500 gramů chleba se ohřívá 7 minut při 180 W. Během této doby bychom měli chléb otočit a později jej nechat 5 minut roztát. Mražené plátky chleba nepotřebují takovou dobu. Pokud nespěcháme, necháme je rozmrazit samovolně. Zmrazené housky nebo pečivo nedáváme zmrazené do trouby. Necháme je v sáčku přes noc a pak je rozpékáme při 130 °C. To se netýká předpečeného pečiva.
V příštím článku si povíme o ovoci, zelenině a sladkostech. Máte nějaké vlastní osvědčené tipy, jak nejlépe zmrazovat potraviny?
Foto: Profimedia.cz