reklama
hledat uživatel
       

Článek o příteli mrazáku I. najdete zde. Všeobecné rady k zmrazování potraviny najdete v článku Zmrazování potravin

Ovoce a zelenina

  • Aby si zelenina udržela svou křehkost, barvu a případně i křupavost, musíme ji před tím oblanšírovat. Zeleninu očistíme, připravíme na porce (plátky, kostičky, kolečka) a vložíme ji na 3-5 minut do vroucí vody. Pak zeleninu necháme rychle vystydnout, zchladíme ji v lednici, zabalíme a honem do mrazáku. Ovoce většinou stačí jen očistit. Bobuloviny, třešně a jahody zmrazujeme v dózách. Pokud chceme jahody nebo třešně na knedlíky, zamrazíme je nejprve ve větších dózách a pak je teprve přesypeme do menších.
  • Ovoce a zeleninu můžeme skladovat až 6 měsíců. Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody, jako třeba okurky do mrazáku nepatří. Voda v nich totiž roztrhá buněčné stěny a potraviny po rozmrazení nevypadají vábně.
  • Rozmrazené ovoce a zelenina velmi rychle ztrácejí živiny. Pokud je tedy možné, ihned je zpracováváme. Zmrazenou mrkev nebo kapustičky můžeme rovnou přidat do vroucí polévky.

Sladkosti

  • Dobrou zprávou pro všechny mlsouny je, že syrové i pečené těsto se může zamrazit. Týká se to hlavně třeného těsta, těsta na sušenky nebo i vánoční pečivo. Vždy je ale nejlepší zamrazit pouze základ. Korpusy i koláče. Ovoce totiž do korpusu pouští moc vody. Nejnevhodnější k zmrazování jsou krémové náplně. V těch se oddělují tuky od vody a mění se jejich konzistence.
  • Těsto i sladké pečivo můžeme bez obav skladovat 3 měsíce. Do mrazáku ale rozhodně nedáváme teplé pečivo. Vždycky je necháme pořádně vychladnout, pak je vložíme na chvíli do lednice a pak je teprve zmrazíme.
  • Buchty, koláče nebo korpusy vždy rozmrazujeme pomalu a samovolně. Do mikrovlnné trouby je dáváme jen v nejnutnějším případě. Nikdy ale do ní nedáváme kynuté těsto. Droždí a mikrovlnka se nemají v oblibě. Rozmrazené pečivo již podruhé nezmrazujeme.

Co bychom měli vědět?

  • Přemrzlé potraviny na tom občas nejsou tak špatně, že bychom je museli vyhazovat. Postižená místa stačí odkrojit. Pod nimi je již potravina normální. Šedá místa vznikají tím, že se pod obal dostal vzduch, který potraviny vysouší.
  • Pokud chceme opravdu zdravě zmrazovat, používáme kvalitní plastikové sáčky. Samozřejmě můžeme používat i dózy, ale většinou je nenaplníme po okraj, takže se v nich drží vzduch, který potraviny znehodnocuje.
  • Sýry bychom neměli zmrazovat. Rozhodně ne měkké nebo zrající sýry. Při zmrazení a následném rozmrazení se totiž mění jejich konzistence i chuť.
  • Jednou zmrazené potraviny by se již neměly zmrazovat. Pokud je potravina v naprostém pořádku, můžeme ji ještě po 2 – 4 hodinách zamrazit. Měli bychom se toho však vyvarovat. Hlavně u masa a ryb. Je lepší potravinu zpracovat a zamrazit v hotovém pokrmu.
  • Do chladícího boxu v lednici bychom měli dávat už zmrazené potraviny. Většinou jsou tyto boxy méně kvalitní a nemají dostatečně nízkou teplotu na to, aby potraviny opravdu hluboce zmrazily. Pokud je ale takto zmrazujeme, měli bychom je spotřebovat co nejdříve.
Využíváte mrazící box v lednici k zmrazování potravin nebo máte samostatný mrazící box, kterému dáváte přednost?

Foto: Profimedia.cz



Přidat příspěvek k článku Ledové království aneb přítel mrazák 2

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.