reklama
hledat uživatel
       

Lékořice - poklad v kuchyni i lékarničce

Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí - zpívá Václav Neckář v jedné známé české písničce. Co všechno léčí lékořice? K čemu se využívá? To se dozvíte, přečtete - li si následující řádky.

Lékořice je významná rostlina hojící záněty, revma či žaludeční vředy. Používá se také k přípravě likérů, nealkoholických nápojů ale i v cukrářství. Je považována za jednu z nejstarších bylin. V Číně je spojována s dlouhověkostí, v kombinaci s ženšenem je základem čínské medicíny.

Význam v lékařství

V lidovém léčitelství, pomáhá například v období, kdy se kojencům prořezávají zuby, zde pomáhá lékořice na tlumení bolesti.Vhodná je k celkové regeneraci organismu. Přidává se do léků. Rozpouští hleny, takže je vhodným lékem při bronchitidě či astmatu a usnadňuje odkašlávání. Užívá se při žaludečních vředech, dně a revmatismu. Má protizánětlivé účinky. Velmi využívaná je při léčbě aftů. Při krátkodobém užívání působí močopudně. Pokud ji ale budete užívat delší dobu, můžete očekávat později opačný účinek. Ovšem není vhodné jí užívat dlouhodobě, protože zvyšuje krevní tlak. Rozhodně by se lékořici měli vyhnout těhotné a kojící ženy, lidé s cévním onemocněním a chorobami srdce.

Využití v potravinářství a jiných odvětvích

Přidává se do čajových směsí, asi nejznámějším produktem této bylinky je dětmi velice oblíbený pendrek. Používá se při výrobě likérů a nealkoholických nápojů. Upravuje chuť tabáku, pomáhá zahánět žízeň. Dříve se lékořice přidávala také do piva, kde pomáhala utvářet pěnu. Využívá se také například při léčbě otravy alkoholem. Přidávala se do leštidel, malířských barev, tuše a inkoustů.

Co je pendrek a jak se vyrábí

Pendrek - oblíbená cukrovinka, je v podstatě zahuštěný a upravený výtažek z lékořicového kořene. Za studena je hmota křehká, za tepla se mění na ohebnou a tažnou.

Pracovní postup při výrobě pendreku, je celkem snadný. Kořen lékořice se rozkrájí na malé kousky, rozmačká a umele v mlýnku. Tím se získá výtažek, který se vaří v měděném kotli, až získá hnědočernou barvu a ztuhne. Do obchodů se dostával tento lékořicový extrakt jako dlouhé, tmavé válečky, kterým se říkalo pendrek. Tento tradiční název se zachoval do dnešní doby.

Zajímavosti:

Původní obyvatelé severoamerického kontinentu používali kořen a občas i list domácího druhu lékořice. Z celé řady domorodých kmenů, které lékořici používali blíže, například Siouxové zápar z listí používali při bolestech uší. Dětem, které trpěly horečkami, se podával zápar z kořenů lékořice. Při bolestech zubů žvýkali lékořicový kořen. Ten také používali při léčbě koní.



Přidat příspěvek k článku Lékořice - poklad v kuchyni i lékarničce

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.