reklama
hledat uživatel
       

Typická vůně se nedá pokrmům z grilu upřít. A jak lákavě vypadají! A nemusí jít jen o klasiku - plát marinovaného masa nebo klobásky. Jde to i netradičně, bez masa, tím pádem si mohou pochutnat také vegetariáni. A konečně ukážete masožravcům, co všechno se dá připravit na grilu - třeba plněná rajčátka, špízy ze zeleniny, bramborové nebo houbové chuťovky, grilovaný sýr s omáčkami nebo třeba jen nakrájenou zeleninu. 

Grilujeme zeleninu

Jak zeleninu grilovat? Nejdříve zeleninu samozřejmě očistíme. Pokud zeleninu grilujeme samotnou, krájíme ji na větší kusy nebo ji grilujeme vcelku. Takto se nejčastěji grilují paprikové lusky, cuketa, lilek, rajčata, hráškové lusky, kukuřičné klasy nebo menší brambory. Zeleninu míchanou a nakrájenou na menší kousky grilujeme v balíčcích z alobalu nebo v podobě špízů, kdy jednotlivé kousky napícháme na kovové jehly. Zeleninu můžeme namíchat s očištěnými houbami, které dodají zelenině zcela jinou chuť.

S čím grilovanou zeleninu podávat?

Ti, co bez masa na talíři nemohou žít, si řeknou, že lze zeleninu grilovanou jako každou jinou podávat pouze jako přílohu. Ale vegetariáni ví, že v klidu zastoupí hlavní chod, když je podána v dostatečném množství a doplněná bramborem, studenými omáčkami majonézového nebo jogurtového typu a pro změnu čerstvou zeleninou nebo saláty.

Zeleninu můžeme grilovat bez dochucování nebo potírat marinádou připravenou naslano, ale i nasladko. Marinádu nejčastěji vymícháváme vhodnou kombinací olivového oleje, bylinek, koření, dochucovačů (sójové či worchestrové omáčky), kečupu, hořčice, pesta, octa či prolisovaného česneku.

Vhodná teplota na grilování zeleniny

Dobře rozehřátý gril na přípravu zeleniny poznáme podle jednoduchého triku. Ruku dáme asi 12 cm nad gril a pokud vydržíme žár 6 - 7 vteřin, je gril tak akorát. Samozřejmě teplotu zkoušíme se vší opatrností. 

Grilovat lze i ovoce

Grilované ovoce je mezi grilovanými specialitami na vrcholu toho, čeho se lidé bojí. A zbytečně. Ovoce na grilu můžeme připravit jako chuťovku nebo přílohu ke grilovanému masu. Povedenou marinádou zvýrazníme chuť ovoce. Nemusíme se bát ani pálivých experimentů a do základní marinády vmíchat špetku bílého pepře, mleté papriky, chilli nebo trochu sójové omáčky. Marinádu můžeme vymíchat i z tradičního sladkého koření jako je hřebíček, vanilkový lusk nebo mletá skořice. Nikdy však nesmíme zapomenout na základní surovinu k marinování a grilování ovoce, a tou je med

Připravujeme ovoce na gril

Ovoce před pokládáním na gril dobře omyjeme, osušíme a podle potřeby nakrájíme na čtvrtky nebo plátky. Ovoce namočíme do vymíchané směsi a necháme asi 30 minut marinovat. Pak jednotlivé kousky klademe na rošt potřený olejem a ovoce grilujeme dozlatova. I ovoce můžeme samozřejmě grilovat jako pestré špízy. Grilovat můžeme hrušky, jablka, ananas, broskve, meruňky, banány, jahody a další.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Lenka
    Lenka

    Komentář k článku Letní grilování po vegetariánsku

    Ahoj, také se mi moc líbí ten nápad kombinace ovoce a masa, chuť je pak zajímavá a naprosto chutná!

    21.05.2018 23:54:09

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Letní grilování po vegetariánsku

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.