Tak jak se blíží sezóna koupání, stejným tempem dráždí naše chuťové buňky touha po nějaké té grilované specialitě. Ani vegetariáni nemusí být ochuzeni o aroma a porci grilovaného pokrmu.
Typická vůně se nedá pokrmům z grilu upřít. A jak lákavě vypadají! A nemusí jít jen o klasiku - plát marinovaného masa nebo klobásky. Jde to i netradičně, bez masa, tím pádem si mohou pochutnat také vegetariáni. A konečně ukážete masožravcům, co všechno se dá připravit na grilu - třeba plněná rajčátka, špízy ze zeleniny, bramborové nebo houbové chuťovky, grilovaný sýr s omáčkami nebo třeba jen nakrájenou zeleninu.
Jak zeleninu grilovat? Nejdříve zeleninu samozřejmě očistíme. Pokud zeleninu grilujeme samotnou, krájíme ji na větší kusy nebo ji grilujeme vcelku. Takto se nejčastěji grilují paprikové lusky, cuketa, lilek, rajčata, hráškové lusky, kukuřičné klasy nebo menší brambory. Zeleninu míchanou a nakrájenou na menší kousky grilujeme v balíčcích z alobalu nebo v podobě špízů, kdy jednotlivé kousky napícháme na kovové jehly. Zeleninu můžeme namíchat s očištěnými houbami, které dodají zelenině zcela jinou chuť.
Ti, co bez masa na talíři nemohou žít, si řeknou, že lze zeleninu grilovanou jako každou jinou podávat pouze jako přílohu. Ale vegetariáni ví, že v klidu zastoupí hlavní chod, když je podána v dostatečném množství a doplněná bramborem, studenými omáčkami majonézového nebo jogurtového typu a pro změnu čerstvou zeleninou nebo saláty.
Zeleninu můžeme grilovat bez dochucování nebo potírat marinádou připravenou naslano, ale i nasladko. Marinádu nejčastěji vymícháváme vhodnou kombinací olivového oleje, bylinek, koření, dochucovačů (sójové či worchestrové omáčky), kečupu, hořčice, pesta, octa či prolisovaného česneku.
Dobře rozehřátý gril na přípravu zeleniny poznáme podle jednoduchého triku. Ruku dáme asi 12 cm nad gril a pokud vydržíme žár 6 - 7 vteřin, je gril tak akorát. Samozřejmě teplotu zkoušíme se vší opatrností.
Grilované ovoce je mezi grilovanými specialitami na vrcholu toho, čeho se lidé bojí. A zbytečně. Ovoce na grilu můžeme připravit jako chuťovku nebo přílohu ke grilovanému masu. Povedenou marinádou zvýrazníme chuť ovoce. Nemusíme se bát ani pálivých experimentů a do základní marinády vmíchat špetku bílého pepře, mleté papriky, chilli nebo trochu sójové omáčky. Marinádu můžeme vymíchat i z tradičního sladkého koření jako je hřebíček, vanilkový lusk nebo mletá skořice. Nikdy však nesmíme zapomenout na základní surovinu k marinování a grilování ovoce, a tou je med.
Ovoce před pokládáním na gril dobře omyjeme, osušíme a podle potřeby nakrájíme na čtvrtky nebo plátky. Ovoce namočíme do vymíchané směsi a necháme asi 30 minut marinovat. Pak jednotlivé kousky klademe na rošt potřený olejem a ovoce grilujeme dozlatova. I ovoce můžeme samozřejmě grilovat jako pestré špízy. Grilovat můžeme hrušky, jablka, ananas, broskve, meruňky, banány, jahody a další.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena