Bylinkové, Kořeněné a hořké likéry
Mají dlouhou tradici, léčivé účinky a jejich recepty se dědí z generace na generaci. Podávají se jako digestiv a základem jejich výroby jsou byliny a koření.
Ovocné likéry
Jejich chuť je závislá na druhu ovoce, který se použije.
Crémes
Jsou likéry s vysokým obsahem alkoholu. Jejich základem jsou byliny, jádrové plody nebo i ovoce.
Emulzní likéry
Obsahují čokoládu, smetanu, kakao nebo vejce. Vše je pak zpracováno s alkoholem a cukrem.
Whisky likéry
Tyto likéry jsou vyrobeny na bázi whisky. Dále obsahují ještě jiný přírodní produkt.
Krémy
Jsou likéry vyrobeny především na bázi smetany.
Seeds and Nuts
Tyto likéry jsou vyrobeny především z plodů peckovin, ořechů, mandlí a různých semen.
Nejznámější likéry jsou:
Anýzovky
Jsou to destiláty a likéry s anýzovou příchutí. Vyrábí se destilací semen anýzu nebo vyluhováním v alkoholu. Pastis je francouzský destilát, který má anýzovou příchuť, vyrábí se macerací velikého počtu bylin a jeho chuť je plnější než anýzovky. Podává se vždy s vodou a ledem.
Pernod
Je to produkt, který se od Pastisu liší tím, že se vyrábí destilací a obsahuje menší množství lékořice. Je tedy mnohem jemnější a chuť je velice suchá.
Ricard
Je to vlastně klasický Pastis, který je vyráběný macerací v neutrálním alkoholu a přidávají se do něj krom jiného i provensálské byliny.
Sambuca
Tento italský likér obsahuje veliké množství cukru a řadí se mezi likéry, ne mezi aperitivy. Servíruje se s kávovým zrnkem.
Ramazzotti
Vyrábí se z 33 druhů bylin a kořínků, které se nechávají louhovat v neutrálním alkoholu. Obsahuje také pomerančovou kůru, kosatec a další suroviny. Chuť je sladká, ale pomalu se mění v hořkou.
Ouzo
Řecký destilát má čirou barvu. Je suché a obsahuje velice málo cukru, jsou také zákony na to, že musí Ouzo obsahovat větší obsah alkoholu než je 37%.
Znáte ještě jiné likéry? Napište nám o nich.
Foto:
Profimedia.cz