reklama
hledat uživatel
       

Kynuté lívance jako od babičky

Lívance jsou malé placičky z nakynutého těsta, které pečeme na přímo určené pánvi. Základní těsto připravujeme z mouky, mléka, droždí a vajec. Upečené lívance poléváme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem, potíráme povidly, džemem, zdobíme ovocem a ušlehanou smetanou. Jednoduše řečeno - lívance chutnají na mnoho způsobů.

Recept na lívance krok za krokem

1) Na 4 porce lívanců si připravíme tyto suroviny.

Budeme potřebovat 300 g polohrubé mouky, 300 ml polotučného mléka, 1 ks vejce, 15 g čerstvého droždí, špetku cukru a soli, 1 lžičku citronové kůry.

2) Do větší mísy vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, špetku soli, citronovou kůru a vajíčko. Vařečkou rozmícháme.

3) Do připravené směsi postupně a za stálého šlehání přisypáváme prosátou polohrubou mouku.

Důkladně mícháme, aby nám nevznikaly hrudky. Vymícháme do hladkého lívancového těsta. Těsto by mělo být o něco hustší než na palačinky a řidší než na bramboráky.

4) Těsto na lívance přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

5) Mezitím si připravíme povidla a čerstvé ovoce.

6) Pánev na lívance potřeme olejem.

7) Asi po 40 minutách zkontrolujeme, zda máme těsto dobře vykynuté.

8) Dobře nakynuté těsto nabíráme pomocí malé naběračky nebo lžíce a klademe na rozpálený lívanečník.

Lívance připravujeme na mírném ohni a pečeme po obou stranách. Hotové lívance klademe na nahřáté talíře. Pánev před každým dalším pečením znovu potíráme tukem, pokud nemáme pánev bez nutnosti vymazávat. Takto postupujeme až do vyčerpání těsta.

9) Hotové lívance rozdělíme na talířky. Na porci dáváme 3 - 4 ks.

10) Ještě horké lívance potřeme povidly, ozdobíme ovocem a kopečkem zakysané či ušlehané smetany. Na závěr posypeme sušenou pomerančovou nebo citronovou kůrou a vanilkovým cukrem.

11) Lívance podáváme jako sladký hlavní chod.

Další výborný recept v našem videu



Lívance bez kynutí
(doba přípravy 25 min )

Maminčiny jablkové lívance
(doba přípravy 30 min )

Zdravé banánové lívance
(doba přípravy 20 min )



Přidat příspěvek k článku Lívance krok za krokem jako od babičky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.