reklama
hledat uživatel
       

Losos s květákem v bešamelové omáčce krok za krokem

Příprava tohoto zapékaného pokrmu je poměrně jednoduchá a rychlá. Hlavními surovinami je květák, filet lososa a vše spojí bešamelová omáčka vylepšená strouhaným sýrem. Recept krok za krokem.

Recept na lososa s květákem v bešamelové omáčce krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na 4 porce si připravíme 130 g lososa, 1 větší květák, 400 ml mléka, 150 g sýru cheddar, 100 g sýru ementál, 50 g másla, 50 g špaldové mouky, muškátový oříšek, sůl a pepř.

2) Květák rozebereme na růžičky a 5 minut povaříme v osolené vodě. Vodu slijeme a květák necháme stát bokem.

3) Filet z lososa opečeme zprudka z obou stran na olivovém oleji.

4) Sýr cheddar a ementál nastrouháme na hrubém struhadle.

5) V menším hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání necháme udělat jíšku.

Nepřestáváme míchat a pomalu vlijeme mléko, chvíli povaříme a nakonec nasypeme nastrouhané sýry. Mícháme, dokud se sýry nerozpustí a všechny suroviny nespojí.

6) Bešamelovou omáčku dochutíme solí, mletým pepřem a mletým muškátovým oříškem.

7) Zapékací mísu vymažeme máslem a nasypeme do ní povařený květák. 

8) Lososa natrháme na kousky a vmícháme do bešamelové omáčky.  

9) Květák přelijeme bešamelovou omáčkou a dáme na 20 minut zapéci do trouby vyhřáté na 200 °C.

10) Lososa s květákem v bešamelové omáčce podáváme s vařenými či jinak upravenými brambory.

Můžeme posypat čerstvými bylinkami, například oreganem.

Losos s květákem v bešamelové omáčce a finanční náročnost

Chlazený filet lososa koupíme za 143 Kč, květák za 20 Kč. Bešamelová omáčka nás díky sýrům vyjde na 83 Kč. 4 porce lososa s květákem v bešamelové omáčce tak uvaříme za 246 Kč.


Přidat příspěvek k článku Losos s květákem v bešamelové omáčce krok za krokem