reklama
hledat uživatel
       

Když je pro nás losos neznámou

Losos je velká ryba žijící v mořské i sladké vodě, divoce i v umělých podmínkách.Protože nepatří mezi nejlevnější, na našem talíři se objevuje jen párkrát do roka, často při zvláštních příležitostech. Přitom by v našem jídelníčku právě losos měl být alespoň jednou do týdne, a to díky své nutriční hodnotě. Vysoký podíl bílkovin (na 100g až 21g bílkovin), obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin z něj dělá skvělého pomocníka v prevenci kardiovaskulárních chorob, v léčbě kožních onemocnění a na pravidelný přísun by měly dbát i těhotné ženy. Naopak nízký obsah sacharidů a zanedbatelná kalorická hodnota (na 100g necelých 140 kcal) napomůže při redukční dietě.

Proč je maso lososa narůžovělé?

Na vině růžového zbarvení svaloviny lososa je tuk (na 100g masa až 6g tuku). Protože losos prochází během svého života obdobím, kdy nepřijímá žádnou potravu, čerpá právě ze svého tuku. Tím maso ztrácí ze své typické barvy, proto často na talíři můžeme vidět rozdíly. 

Tepelná úprava lososa

Málokdo z nás má možnost zakoupit rybu čerstvou v každém ročním období. Proto si popíšeme, jak pracovat s rybou mraženou. Rybu rozmrazujeme ve studené vodě a při pokojové teplotě. Rozmrazenou rybu vždy zpracujeme, nikdy nedáváme zpátky do mrazáku. Těsně před tepelnou úpravou rybí porce opláchneme pod tekoucí vodou (nenamáčíme) a osušíme hrubším papírovým ubrouskem. Pak lososa upravujeme podle zvoleného receptu.

Losos a bylinky

Lososa můžeme připravit na mnoho způsobů - losos vařený, pečený, smažený, grilovaný, dušený i uzený chutná jedinečně. Při každé přípravě maso dochucujeme a kořeníme. A které bylinky jsou ke kombinování s masem lososa ty nej? Za vyzkoušení stojí čerstvá i sušená varianta rozmarýnu, tymiánu, saturejky, ale také koriandru. Před přípravou lososa pokapeme citronovou, pomerančovou nebo grepovou šťávou. Místo vody podléváme lososa bílým vínem.

Losos připravený na kvalitním oleji nebo másle, doplněný o kopeček vlastnoručně připraveného bylinkového másla, chutná nejlépe a je jednou z nejzdravějších možných příprav. Zkuste se inspirovat článkem Ochucená másla

Podávání ryb

Ke konzumaci ryb, tedy i lososa, používáme tzv. rybí příbor - širší vidličku a nůž ve tvaru užší lopatky. Na stole by měl být i talířek na kostičky, vhodná je i nádobka s vodou na omytí prstů.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Losos v našem jídelníčku

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.