reklama
hledat uživatel
       

Luštěniny mohou být dobrým základem salátu při kombinování s jinými surovinami. Na salát lze použít předem uvařené či jinak upravované luštěniny, konzervované ve slaném a sladkokyselém nálevu. Za vyzkoušení stojí i saláty z naklíčených luštěnin. 

Suchá semena rostlin, to jsou luštěniny

Čočka, fazole, hrách a také známá sója se řadí do čeledi bobovitých. Liší se dobou přípravy, proto si řekneme něco o jejich namáčení, vaření a ochucování.

Namáčení luštěnin

Před úpravou luštěnin bychom měli zeleninu přebrat a namočit na pár hodin do vody, abychom zlepšili jejich stravitelnost. Vodu před vařením luštěnin slijeme a nahradíme novou. Namáčení není nutné u červené čočky a půleného hrachu.

Čočku zpravidla namáčíme na 1 - 2 hodiny. Hrách celý až na 12 hodin, stejně tak fazole. Sójové boby vyžadují nejdelší dobu namáčení, a to až 15 hodin.

Vaření luštěnin

Luštěniny vaříme s kostkou zeleninového, bylinkového či jiného bujónu, kořením, kouskem česneku nebo cibule. Z koření si vybíráme z druhů jako je bazalka, saturejka, majoránka, tymián a bobkový list. Sůl a ocet používáme až v závěru vaření, jinak si zpomalíme měknutí luštěnin a snížíme bobtnavost. Klasickým vařením (ne v tlakovém hrnci) uvaříme nejrychleji čočku, stačí ji 20 - 30 minut. Hrách a malé fazole budeme mít měkké asi za 60 minut. Velké fazole potřebují hodinu a půl, sójové boby vaříme až 2,5 hodiny. Při vaření musíme brát na vědomí také velikost a stáří luštěnin, obojí nám může dobu varu prodloužit.

Pokud uvaříme větší množství luštěnin, můžeme část předvařené zeleniny zmrazit a máme připraveno na příště. Luštěniny pak stačí jen nechat provařit ve vroucí vodě.

Luštěniny s klíčky

Součástí zdravé výživy jsou naklíčená semena luštěnin, která obsahují řadu výživných látek. Semena můžeme zakoupit již naklíčená nebo můžeme vyzkoušet klíčení i sami, ale je to časově delší proces a je nutné zakoupit chemicky neošetřené luštěniny.

Příprava luštěninového salátu

Když se chystáme na salát z luštěnin, s klidným svědomím můžeme dodržet všeobecné zásady při dochucování - více v článku Zeleninové saláty - barevná dieta. Luštěniny kombinujeme s jinou sezónní čerstvou zeleninou, nakrájeným nebo strouhaným ovocem, jinou vařenou zeleninou (květák, brokolice apod.), kořením a dochucovači. Mimo to přidáváme uzeniny (trvanlivý salám, klobásky), krájený nebo strouhaný sýr, podušené houby, domácí nebo kupované dresinky. Luštěniny se dobře kombinují i s rybími kozervami s celými kousky ryb, uzenými rybami nebo čerstvými rybami připravenými na bylinkovém másle. Vegetariáni si do salátu přidají nakrájené tofu nebo mořské řasy nori.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Luštěninové saláty

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.