reklama
hledat uživatel
       

Maces - vzhled a výroba

Hranatý tvar se začal objevovat až s příchodem strojové výroby macesů v Anglii v roce 1875. Tento speciální chléb připomíná spíše krekr a připravuje se z vody a mouky, která je vyráběna ze speciálně hlídané pšenice, která v průběhu celého cyklu zpracování nesmí přijít do styku s vlhkostí. Poté se ihned těsto zpracuje na tenké placky a peče se z obou stran. Tento rychlý způsob zpracování zabrání procesu kvašení, které je právě v období Pesachu nechtěné. Doba od zadělání těsta k jeho upečení nemá přesáhnout 18 minut. Macesy mají dvě základní interpretace: Jsou považovány za "chléb vysvobození", který je spojován se spěšným odchodem Židů z Egypta. Na druhou stranu jsou považovány za "chléb soužení", který připomíná těžký život Izraelitů v Egyptě. Maces má v židovské kuchyni velmi mnoho uplatnění. Kromě tradičního a na pravidla náročného jezení během sederové večeře na Pesach se mohou jíst jen tak či namazané čímkoliv podle chuti. Ale velmi často se rozemlívají do macesové mouky. Společně s křesťanskými Velikonocemi probíhá židovský svátek Pesach, o kterém se v Česku téměř nemluví.

Maces (matzah, matzo)

Když se řekne Pesach, jako první by asi měl vyskočit nekynutý chléb - maces, který doprovází sváteční stůl skoro po celou dobu. Vychází z jednoho z aspektů svátku Pesach, kdy je po celou dobu oslav (8 dní) zakázáno veškeré jídlo obsahující cokoliv kynutého nebo kvašeného. Proto je maces vyráběn ze speciálně hlídané pšeničné mouky, která v průběhu celého cyklu nesmí přijít do styku s vlhkostí., bez soli nebo čehokoliv jiného. Jsou to takové dírkované placky - úplně suché, křehké a skoro bez chuti. Macesy se doporučují jako dietní potravina pro redukční dietu, nebo žaludek, játra a žlučník šetřící diety.

Samotný chléb Maces není zrovna chutný, ale nachází široké uplatnění v dalších receptech, kde se používá rozemletý jako macesová mouka, nebo se máčí v kuřecím vývaru a pak se zapéká s masem. Pro příklad zde můžeme uvést několik receptů.

Macesové řízky

Macesy se na chvíli namočí ve slané vodě, nalámou se na kousky a dají se vždy dva kousky k sobě a obalí se ve vejci rozšlehaném se špetkou soli a macesovou moukou (těsto musí být řídké) a smaží se na pánvi v rozpáleném oleji.

Macesové placičky naslano

3 macesy, 3 vejce, drobně nakrájená cibule, asi 1/2 lžičky soli

Macesy namočíme ve vodě do změknutí, poté je dobře vymačkáme a vše smícháme. Necháme 15 minut odpočinout. Poté znovu promícháme a smažíme placičky, které se dávají do oleje polévkovou lžící a trochu se rozplácnou.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • Mimona
    Mimona

    Komentář k článku Maces - nekvašený chléb

    Ja ho kupuju v normalnim Tescu. Zrovna
    vcera jsem ho brala.

    14.06.2014 10:14:11

  • Monika
    Monika

    Objevila jsem tento vyrobek v intersparu,koupila a ochutnala,popravde zvlastni,bez chute,ale nenadyma a zasyti v dietnim rezimu.jen ta cena..co je zdravy je taky drahy:)

    13.01.2014 19:42:49

    • Helena
      Helena

      Kde jste ho objevila, na Zličíně? Já ho nutně potřebuji, jedině maces mi pomáhá při pálení žáhy, ale nikde v česku není, pouze na slovensku, díky za odpověď, HU

      05.06.2014 13:50:26

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Maces - nekvašený chléb

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.