reklama
hledat uživatel
       
Omáčka doporučovaná, ale i zatracovaná. Většinou však všeobecně oblíbená. Je považována za základ studených omáček. Tato emulze žloutků a dobrého oleje s dalšími přísadami není však doporučována v základní úpravě. Měla by být vždy obohacena o další složky, které srazí její tučnost a dochutí ji. Může to být bílý jogurt, jemný tvaroh, drůbeží maso, zelenina, tavené sýry, šunka, uzeniny, maso korýšů a sladkovodních i mořských ryb.

Druhy majonéz

Majonézy můžeme připravit způsobem "studeným", ale můžeme je i uvařit.

Základní majonéza

Čerstvé žloutky spolu se solí a citronovou šťávou dobře vyšleháme. Přidáváme po kapkách olej. Žloutky se postupně spojí v hladkou hmotu. Olej přidáváme tak dlouho, dokud nemá majonéza krémovou hustotu.

Vařená majonéza

Žloutky v misce přelijeme vodou (kolik žloutků, tolik lžic vody), přidáme sůl a citronovou šťávu. Ve vodní lázni necháme žloutky za stálého míchání zahřát a zahoustnout. Po vychladnutí vmícháme olej.

Majonézový přeliv

Základní majonézu ochutíme citronovou šťávou a solí. Zvolna vmícháme tekutý aspik. Přeliv používáme na uvařená vejce nebo jím leštíme pěny (šunkovou, drůbeží nebo játrovou). A přidáním dalších ingrediencí, které navíc dodají majonéze chuť, získáme jistě pestrou škálu majonéz.

Bylinková majonéza

Základní majonézu s taveným sýrem dobře promícháme a přidáme jemně sekané čerstvé bylinky (šalvěj, bazalka, rozmarýn), také plátky česneku. Touto majonézou plníme šunkové kornoutky, půlky vajec a další chuťovky.

Šunková majonéza

Základní majonézu promícháme s taveným sýrem a přidáme jemně pokrájenou šunku, sůl a mletou papriku. Plníme jí kornoutky z plátků sýra nebo zeleninu.

Rajčatová majonéza

K základní majonéze přidáme tavený sýr, kečup a sůl. Důkladně promícháme a přidáme nadrobno pokrájená rajčata, která jsme nejprve spařili ve vroucí vodě a oloupali je. Plníme jí šunkové kornoutky nebo podáváme s pečivem. Pokud nám majonéza zbude, můžeme ji uchovat v ledničce i několik dní, ale pouze dobře přikrytou, aby nepřijímala vůně a pachy z jiných potravin. Nedáváme ji však nikdy do mrazícího prostoru!

Na závěr

Při přípravě majonézy musíme dbát na to, aby olej a čerstvé žloutky měly vždy stejnou teplotu. Proto oboje včas z lednice či ze spíže vyndáme, aby se teploty vzájemně vyrovnaly. Hrozí jinak nebezpečí, že se majonéza srazí. I to však můžeme ještě napravit. Do jiné misky si dáme 1 - 2 žloutky a za stálého míchání přidáváme po malých množstvích sraženou majonézu, dokud se neutvoří hladká emulze. Pak už přidáváme pouze olej. Nyní majonéza a podávané studené pokrmy z ní budou jistě oceněny vašimi hosty. Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • dasa
    dasa

    majonezu moc v kuchyni nepouzivam, nahrazuju ji jogurtem, ale pro vsechny pripady mam v lednicce Helmans Light a ocenuju hlavne to, ze je bez prace:-)

    24.05.2007 09:49:17

  • Anna Kolářová
    Anna Kolářová

    Lehkou majonezu připravíte nejlépe v mixeru. 1 celé vejce rozklepneme do mixeru trochu osolíme a přidáme pár kapek oleje.zapneme na nižší chod a pomalu přidáváme olej dokud majoneza nezačne houstnout . ,pak přepneme na vyšší chod,dokud pořádně nezhoustne. Pak ochutíme podle svého vkusu.Citron, hořčice ,worschestr a pod.

    02.05.2007 22:19:48

  • Janiny
    Janiny

    jak napravit sraženou majonézu

    Do misky dát několik lžic měkkého tvarohu.Začít míchat a postupně přidávat sraženou majonézu.Je to pak dobrá,hutstá avšak odlehčená majonéza.

    02.05.2007 11:42:33

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Majonézy

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.