Omáčka doporučovaná, ale i zatracovaná. Většinou však všeobecně oblíbená. Je považována za základ studených omáček. Tato emulze žloutků a dobrého oleje s dalšími přísadami není však doporučována v základní úpravě. Měla by být vždy obohacena o další složky, které srazí její tučnost a dochutí ji. Může to být bílý jogurt, jemný tvaroh, drůbeží maso, zelenina, tavené sýry, šunka, uzeniny, maso korýšů a sladkovodních i mořských ryb.
Druhy majonéz
Majonézy můžeme připravit způsobem "studeným", ale můžeme je i uvařit.
Základní majonéza
Čerstvé žloutky spolu se solí a citronovou šťávou dobře vyšleháme. Přidáváme po kapkách olej. Žloutky se postupně spojí v hladkou hmotu. Olej přidáváme tak dlouho, dokud nemá majonéza krémovou hustotu.
Vařená majonéza
Žloutky v misce přelijeme vodou (kolik žloutků, tolik lžic vody), přidáme sůl a citronovou šťávu. Ve vodní lázni necháme žloutky za stálého míchání zahřát a zahoustnout. Po vychladnutí vmícháme olej.
Majonézový přeliv
Základní majonézu ochutíme citronovou šťávou a solí. Zvolna vmícháme tekutý aspik. Přeliv používáme na uvařená vejce nebo jím leštíme pěny (šunkovou, drůbeží nebo játrovou).
A přidáním dalších ingrediencí, které navíc dodají majonéze chuť, získáme jistě pestrou škálu majonéz.
Bylinková majonéza
Základní majonézu s taveným sýrem dobře promícháme a přidáme jemně sekané čerstvé bylinky (šalvěj, bazalka, rozmarýn), také plátky česneku. Touto majonézou plníme šunkové kornoutky, půlky vajec a další chuťovky.
Šunková majonéza
Základní majonézu promícháme s taveným sýrem a přidáme jemně pokrájenou šunku, sůl a mletou papriku. Plníme jí kornoutky z plátků sýra nebo zeleninu.
Rajčatová majonéza
K základní majonéze přidáme tavený sýr, kečup a sůl. Důkladně promícháme a přidáme nadrobno pokrájená rajčata, která jsme nejprve spařili ve vroucí vodě a oloupali je. Plníme jí šunkové kornoutky nebo podáváme s pečivem.
Pokud nám majonéza zbude, můžeme ji uchovat v ledničce i několik dní, ale pouze dobře přikrytou, aby nepřijímala vůně a pachy z jiných potravin. Nedáváme ji však nikdy do mrazícího prostoru!
Na závěr
Při přípravě majonézy musíme dbát na to, aby olej a čerstvé žloutky měly vždy stejnou teplotu. Proto oboje včas z lednice či ze spíže vyndáme, aby se teploty vzájemně vyrovnaly. Hrozí jinak nebezpečí, že se majonéza srazí. I to však můžeme ještě napravit.
Do jiné misky si dáme 1 - 2 žloutky a za stálého míchání přidáváme po malých množstvích sraženou majonézu, dokud se neutvoří hladká emulze. Pak už přidáváme pouze olej.
Nyní majonéza a podávané studené pokrmy z ní budou jistě oceněny vašimi hosty.
Foto:
Profimedia.cz