Oříšky spolu s křupavými semínky bezpochyby patří k nejoblíbenějším pochoutkám. Pojďme si o nich říct něco víc.
Oříšky a semínka, vysoce nutričně hodnotné potraviny, dodávají našemu těla většinu potřebných látek. Měli bychom je konzumovat sice v malém množství, ale pravidelně. Vyloupaná semena a ořechy si před nákupem důkladně prohlédneme, abychom se vyvarovali plísní. Pro zvýraznění chuti je krátce nasucho opražíme.
Semena podzemnice olejné, jejíž pravlastí je Jižní Amerika, byla prapůvodně pěstována perunskými a brazilskými indiány. Významnost v jídelníčku mají arašídy díky vysokému obsahu vitamínu B, E, c a také vitamínu A. Známe je jako loupané, pražené a solené. Ale pokud nám nevadí klasická slupka, můžeme arašídy koupit i natural. Bezpochyby nejlepším provedením, ve kterém buráky můžeme konzumovat, je arašídové máslo. Na snídani na čerstvém pečivu chutná úžasně.
Vlašské oříšky máme buď ze zahrádky nebo je přímo ve skořápce koupíme, případně lze zakoupit již vyloupaná jádra. Ořešák královský má svůj původ v oblasti Balkánu a u nás bez debat patří k vánočním svátkům - jako součást sladkého cukroví, pohoštění, ale i tradic, např. házení oříšků do rohů místnosti při štědrovečerní večeři.
Málokdo ví, že jsou piniové oříšky plodem šišek středomořské borovice. Nejčastěji je konzumujeme syrové nebo pražené a solené. Často se přidávají do pokrmů s exotickým nádechem. Piniové oříšky mají jemnou chuť a nesmí chybět při přípravě tradičního zeleného pesta. Bohužel svou cenou nejsou dostupné každému a u nás se pojídají spíš výjimečně.
Oříšky původem ze středozemní oblasti rostou na keři - lísce. Koupíme je neloupané, loupené, pražené nebo nasekané. V kuchyni užijeme lískové oříšky opravdu všestranně - do sladkých těst, slaných nádivek nebo jako chuťovku. Lískové oříšky by měli zařadit do jídelníčku všichni, kterým chybí vitamíny skupiny B a vitamín E.
Z teplých západoasijských oblastí pochází mandloň. Mandlová jádra seženeme neloupaná, loupaná, sekaná, krájená na plátky, nadrcená či mletá. Mandle vynikají svým obsahem vápníku a vitamíny skupiny B.
Ořechy tohoto typu pocházejí původně ze Severní Ameriky a rostou na stromě podobnému vlašskému. Jádra mají "hladkou" a jemnější chuť, jejich slupka je bez hořčin. Chutnají samotné natural, ale používají se do moučníků všeho druhu, nádivek a výborně pekanové ořechy chutnají naložené v medu či sladkém sirupu.
Oříšky používající se v čínských specialitách jsou semeny stromu ledvinovníku. Původ mají v Brazílii. Kešu seženeme opět v natural podobě nebo pražené a solené. Chuťově nemají chybu a narozdíl od jiných oříšků působí křehce.
Slunečnicová semínka chutnají podobně jako piniová jadérka. Pro přímou konzumaci kupujeme slunečnicová semínka loupaná, chuťově se zvýrazní po opražení. Semena slunečnic jsou bohatá na bílkoviny, draslík a "béčka". Výborně chutnají na tmavých druzích chleba a jiného pečiva.
Kupujeme semínka loupaná či neloupaná, pražená či solená. Dýňová semínka mají původ v Americe, jsou bohatá na zinek, mastné kyseliny a bílkoviny. Požíváme je jako chuťovku, sypeme jimi pečivo před pečením, přidáváme je na pizzu, ale i do sladkých pokrmů.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena