reklama
hledat uživatel
       

Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

Letní večery jsou jako stvořené k venkovnímu posezení a grilování s přáteli. Dnes si proto připravíme vepřovou grilovanou krkovici v domácí marinádě krok za krokem.

Správné grilování

Při přípravách na grilování je velmi důležité marinování. Maso naložíme minimálně tři hodiny před grilováním, avšak čím je maso déle naložené, tím lépe. Rozhodně není dobré maso jen potřít olejem a hned začít grilovat. Olej i marinádu necháváme před grilováním okapat.

Důraz klademe také na teplotu grilování. Gril je třeba dostatečně rozpálit, ideálně tak 35 - 40 minut předem. Teplota by měla dosáhnout 250 °C - 300 °C.

Stejně podstatná je i doba grilování. Vepřové a hovězí plátky grilujeme 6 - 10 minut, pstruhy asi 12 minut, kuřecí nevykoštěná stehna až 35 minut.

Recept na marinovanou krkovici na grilu krok za krokem

1) Příprava potřebných surovin.

Na domácí marinádu si připravíme 150 ml oleje, 3 lžičky sojové omáčky, 1 lžíci kečupu, 2 lžíce hořčice, 150 ml piva, 2 lžíce grilovacího koření, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku bílého mletého pepře, 3 lístky bazalky. Kromě toho budeme potřebovat větší nádobu na naložení masa.

2) Nejdříve dobře rozmícháme hořčici, sojovou omáčku a olej.

Listy bazalky omyjeme, oklepeme a jemně nasekáme.

3) Pak přidáme kečup, koření i sekanou bazalku.

Opět vše dobře rozmícháme a nakonec přilijeme pivo.

4) Plátky krkovice dobře omyjeme a osušíme. Maso nenaklepáváme.

5) Na dno větší nádoby nalijeme polovinu marinády a krkovici do ní vložíme.

6) Druhou polovinu marinády nalijeme na krkovici seshora.

7) Nádobu dobře uzavřeme a dáme do lednice rozležet.

Maso necháme naložené alespoň 3 hodiny, ideální čas je 12 hodin.

8) Namarinované plátky krkovice pokládáme na dobře rozpálený gril.

9) Marinovanou vepřovou krkovici grilujeme z každé strany přibližně 4 minuty.

Tady záleží na tloušťce masa. Pokud je maso tenké, stačí 3 minuty z každé strany, pokud jsou plátky silnější, grilujeme 5 minut po obou stranách.

10) Marinovaná krkovice na grilu chutná výborně s čerstvým chlebem a  pečeným bramborem.

Můžeme k ní podávat i různé dresinky a omáčky, avšak s touto marinádou nejsou potřeba.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 31
  • Hana
    Hana

    Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

    Ahoj, musím tedy říct, že maso necháváme chvíli uležet aby dostalo tu pravou chuť. Aby jste si ale na něm ještě více pochutnali, doporučuji zkusit připravit např. tuto BBQ omáčku http://www.grilykrby.cz/recept y-na-grilovani/grilovaci-omack y/bila-omacka-bbq/ všichni si jí zamilují, je prostě perfektní!

    12.08.2018 15:38:35

  • jeanette steinbergová
    jeanette steinbergová

    marinovaná krkovice

    vaše starosti bych fakt chtela mít,podělit se o recept je snad normální hlavně at si každý jí,co chce.Každý má jinou chut a nechápu proč někdo haní recepty druhých.

    24.07.2018 10:09:20

  • libor
    libor

    Umučil jsem již na grilu maso ze stovky prasat a možná dvou i tří býků. Jen pro orientaci, bude mi 62 a vařím skoro půlstoletí. Zpočátku jsem matlal různé marinády podle Vlasty a jiných časopisů, v 90. letech je postupně začal kupovat a taky se od nich odvracet. Nejlepší je olej, maso vyndané z ledničky a v oleji naložené třeba 12 hodin a pak s ním na gril. Hovězí ani nesolit, vepřové můžete. Na grilu dle chuti přimáznout třeba medem nebo polít pivem, ale není nutno. Po grilování odložit, hovězí posolit a nechat chvilku odpočívat. Sračky ať si na to kydají strávníci dle svých zvrhlých chutí sami, já jsme z obliga, můj gril opustilo velmi chutné a lahodné maso, proti němuž může prostestovat jen vegetarián. Ten dostane hermelín a lilek.

    14.07.2018 18:51:56

  • karel novák
    karel novák

    husí peří

    14.07.2018 17:02:33

  • karel novák
    karel novák

    husí peří

    14.07.2018 17:02:04

  • karel novák
    karel novák

    husí peří

    14.07.2018 17:01:34

  • karel novák
    karel novák

    Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

    husí

    14.07.2018 17:00:43

  • Tandas
    Tandas

    GASTROTERORISMUS???

    Zdravím všechny,
    taky se mi nelíbí množství negativních příspěvků. Teprve se chystáme vyzkoušet tuto marinádu a už se na ni těšíme. Mám ráda maso na všechny způsoby a nebráním se ani chutnání v surovém stavu. Ve všech stádiích má maso něco do sebe a jde spíš o to, že nemusí chutnat pokaždé úplně stejně. Navíc, ač nejsem zastáncem kečupu a hořčice a mám těchto surovin minimální spotřebu, jejich smíchaná a smažením zkaramelizovaná forma mě neuráží, spíš je zárukou dalších odstínů příjemné chuti. Recepty dle mého názoru jen bojují s jednotvárností chutí a je jen na vás, co chcete vyzkoušet a co ne.

    09.06.2018 00:49:33

    • katarínka
      katarínka

      Re: GASTROTERORISMUS???

      v jedle vždy platilo a bude platiť, koľko chutí toľko názorov. alebo naopak? každý niečí recept by sme mali brať ako jeho chuť a názor, s ktorým nemusíme súhlasiť, môžeme doň vložiť niečo svoje či iné. grilovanie je u nás novodobý trend. kedysi sme urobili oheň, vystrúhali paličky z konárov, napichli špekáčky a opekali. cez víkend sme boli stanovať (a to máme cez 50) a presne o tom sme hovorili, že dnešné deti už nepoznajú to čaro chytiť paličku a urobiť si jedlo sami. dnes to je hotové umenie. ja chodím na takéto stránky pre inšpiráciu. a tej je naozaj dosť a dosť. preto ďakujem všetkým, ktorí sa podelia o svoje recepty.

      11.07.2018 09:00:13

  • Petr Kovanda
    Petr Kovanda

    Hořčice a sójovka, proč ne... grilovací koření je na pováženou, ale kečup ke grilu NEPATŘÍ!!! Olej, bylinky, pepř, hořčice s medem, to je dobré, to ano... tohle je jenom naházet tam toho co nejvíc aby to mělo chuť, ale jaký je výsledek, to už nikoho nezajímá... Já se třeba řídím radami z tohoto článku - https://vas-pomocnik.cz/grily/ a zatím spokojenost, rozhodně lepší než tohle.

    30.09.2017 12:38:43

  • Hana
    Hana

    Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

    Pokud sháníte nějaký receptna grilování kuřecího masa, vřele doporučuji tento http://www.grilykrby.cz/recept y-na-grilovani/drubez-na-grilu /kureci-tortila-na-grilu/.

    29.04.2017 23:02:27

  • Majer
    Majer

    A tož zme narazili na tuten recept s bráchou....a včíl jsme zrovna dokončili naložení masa,konkrétně krkovice boť máme rádi marinády. Receptu jsme se nedrželi zuby nehty,jen jsme se inspirovali a množství různěmobměňili a přidali česnek a pivo použili kvasnicové a vůbec nepoužíváme pepř....je to jen projímadlo.....za pár hodin rozjedeme gril a pak se uvidí.Jen jsme chtěli poděkovat za inspiraci a říct neblbněte lidi, proč se tady různě napadáte vždyť je to trapné......Jídlu zdar a marinádám zvlášť!

    11.03.2017 12:47:23

  • Marki
    Marki

    Výběr grilu

    Pěkně napsaný článek. Pokud přemýšlíte nad výběrem nového grilu, mám pro vás malou inspiraci http://www.csbydleni.cz/vybira me-zahradni-gril/

    28.07.2016 19:10:50

  • David
    David

    Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

    Výborný recept!Děkuji za tip o:)

    08.06.2015 06:38:28

  • Jura
    Jura

    Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

    Pro odpůrce marinád:
    Nechápu, proč tady někteří haníte recept na marinádu. Kdo si chce maso jen osolit a opeřit, ať na tyto stránky vůbec neleze a neotravuje svými trapnými komentáři!! Já jsem tady, protože hledám dobrou marinádu a nebaví mě číst tyhle primitivní komentáře. Když vám stačí dobré maso a pepř, nelezte sem a neotravujte nás gastroteroristy, kteří zde jsme za účelem marinády a ne jen soli a pepře. Dík.

    07.05.2015 17:10:49

    • honza
      honza

      Re: Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

      Nezlob se na ně. Já si to ze své puberty pamatuju dost podobně: taky jsem v těch třinácti - šestnácti měl hodně vyhraněné názory a měl jsem pocit, že jsou to ty nejlepší. Až dospějí, pochopí - stejně jako my - že každý má svou pravdu, a že v té různosti názorů je krása - tedy když se navzájem respektují a nechají jeden druhého žít!

      25.06.2015 20:08:22

    • petr
      petr

      Re: Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

      Juro souhlasim...

      31.07.2015 10:37:20

    • Jindra
      Jindra

      Re: Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

      Opeřené maso je výborné, prozraď jaké peří je nejlepší.

      05.01.2018 18:04:58

  • Kamil
    Kamil

    Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

    Proč taková bulvární kritika? Kombinace surovin na marinádu nic nevypovídá o gastrohulvátství, prostě je to jeden z mnoha způsobů, jak výrazně dochutit maso třeba na přírodní gril. Představa takto upravené krkovice na dřevěném uhlí je určitě výborná, hosté bezpochyby ocení výraznou chuť,ačkoliv z chuti masa toho opravdu moc nezbyde. Já na tom vidím fajn, že se autorka podělila o zkušenost a pokud po přečtení té destruktivní kritiky neztratila chuť pokračovat, je to dobře. A Vy, kritikové, naučte se myslet pozitivně, přidejte svoje recepty a zkušenosti a uberte na negativismu k práci jiných. Hezký den.

    05.04.2015 09:50:11

  • Pepík
    Pepík

    Marinováním z masa odteče jeho šťáva, tak proto je v tom receptu kečup, hořčice a sojovka ;-)

    29.07.2014 14:20:41

  • Peete
    Peete

    Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

    Vyzkoušel jsem a je to skvělé....... už třem rodinám jsem poslal recept , fakt super

    24.05.2014 11:25:37

  • martin (tecka) konopa
    martin (tecka) konopa

    Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

    Nu sice je tam kečup ale mně je také špatně protože jsem se přejedl jak byla dobrá pokud jste nezkoušely tak nepište takové komentáře (mně moc chutná a mé celé rodině taky)

    23.04.2014 19:58:42

  • martin (tecka) konopa
    martin (tecka) konopa

    Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

    No nevím mám v lednici třeba bude dobrá :)

    23.04.2014 15:27:02

  • M.K.
    M.K.

    Velebnosti, chce se mi zvracet

    Autor článku asi nakupuje jen v hypermarketu. Kvalitní krkovicka od reznika se ani marinovat nesmi. Znicite tím chuť masa. Stačí prudce ogrilovat, potom osolit a okorenit třeba zeleným pepřem. K tomu třeba kvalitní hrubou horctici. (A Domácí chleba)

    24.08.2013 18:39:28

    • Jan Santner
      Jan Santner

      Re: Velebnosti, chce se mi zvracet

      Po přečtení této diskuse jsem dospěl k názoru, že všichni odpůrci tohoto receptu co nazvali autora "gastroteroristou" a "gastrohulvátem" jsou novodobý demokraté, kteří říkají, že pouze ta jejich pravda je správná a nic jiného nepřipouští.(to už tu jednou bylo :) ) Každý normální člověk, který čte recept na !!!!!!! Marinovanou krkovici !!!!!!!! ví, že ta krkovice bude mít příchuť marinády a nebude řešit snížení chuti masa, protože mu to s marinádou prostě chutná. A za druhé, držte se pravidla - pokud něco kritizuji, musím tedy nabídnout jiné řešení a dokázat že je lepší - třeba jiným receptem. Opepřené osolené a okmínované maso mi silně připomíná "vepřovou pečeni."

      01.08.2015 11:05:05

    • Kuba
      Kuba

      Re: Velebnosti, chce se mi zvracet

      Tak proč tu vůbec lezeš ty hňupogurmane neumíš číst nebo co?

      25.09.2016 15:58:31

    • Milan
      Milan

      Re: Velebnosti, chce se mi zvracet

      Tak si kup krkovici od řezníka hrubozrnou hořčici a nelez na články o marinovane krkovici. Hoň si ego na serveru pro držitele Michelinské hvězdy a ne tady

      22.06.2018 17:49:16

  • Jaroslav Orlík
    Jaroslav Orlík

    To je GASTROTERORISMUS

    DWD má pravdu. Takto naložené maso je prachsprostý GASTROTERORISMUS. Takto naložené maso nemá s masem vůbec nic společného. Tímto způsobem z něj uděláte prachsprostý nosič chutí, který s chutí vlastního masa nepočítá. Nejsem vyloženě chťový purista, nemám rád jen maso nasolené a napepřené, třeba ten olej, bazalku, bílý pepř bych tam nechal, ale smícht to, co je v receptu vedeno, mi silně připomíná recepty Babici, tak trochu jako když pejsek s kočičkou pekli dort. Přiton je tolik krásného, voňavého koření, které se dá s citem použít, myslím jednodruhového koření, a tu se dělá pajc jako pro dobytek.

    24.08.2013 16:31:40

  • DWD
    DWD

    Komentář k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

    Nechápu proč si doma zkazit maso kečupem, hořčicí a nějakou hnuskou jménem grilovací koření a sojová omáčka, autor článku je pro mne gastrohulvát!

    24.08.2013 12:51:28

Celkem záznamů: 31

Přidat příspěvek k článku Marinovaná krkovice na grilu krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.