reklama
hledat uživatel
       

Čekanka jako druh listové zeleniny

Čekanka je všeobecně pěstována pro "čekankové puky", kterých dosáhneme poměrně náročnou pěstitelskou metodou - tzv. rychlením. Čekanka je u nás málo používaná zelenina, vyžaduje dobře hnojenou půdu, protrhávání rostliny a kypření půdy. Z vyrytých kořenů čekanky, zbavené listů,  pak v temnu narůstají nové listy, které jsou jemné, bělavé. Právě ty se používají do salátu, protože nemají tolik nahořklou chuť.

Čekanka červená

Druh čekanky s vínově červenými listy , bílým žebrováním a bílými řapíky se k nám dostal ze severu Itálie. Tvoří hlávku kulatého tvaru, listy jsou pevné, jemně nahořklé. Čekanka červená má v kuchyni podobné užití jako hlávkový salát, jen působí více dekorativně a pokrm i jako zeleninová příloha pěkně dozdobí. 

Hořkost čekanky

Při nákupu čekanky bílé, se kterou se v obchodech setkáme nejčastěji, dáme na její vzhled. Vybíráme čekanku s oválnými a bělenými puky, okraje mají být nažloutlé. Naopak se vyhýbáme čekance mající puky s náznakem zelenání a nahnědlých okrajů, znamená to, že čekanka byla vystavena světlu a následně zhořkla více než bychom v pokrmu uvítali.

Konzumujeme čekanku

Před konzumací je nutné, abychom u kořene kousek čekanky odřízli, tam je hořké látky nejvíce. Při tepelné úpravě by se mohla rozvinout i do dalších částí zeleniny.

Základní recept na vařené čekankové puky

Čekankové puky (300g) vložíme do mírně osolené a citronovou šťávou okyselené vody a vaříme asi 30 minut. Čekanku scedíme, necháme okapat a mezitím si necháme v hrnečku rozpustit máslo (asi 50g).

Čekanku rozdělíme na talíře, přelijeme máslem a podáváme jako přílohu k masovým pokrmům, ale i samostatně jako lehký zeleninový předkrm.

Mangold - listy a řapíky k mnohému použití

Nejčastěji používané druhy v kuchyni - mangold řapíkový a mangold listový (se zelenými a červenými řapíky). Konzumují se dužnaté řapíky a listy, které jsou cenným zdrojem vitamínů. Řapíky mangoldu, které se připravují podobně jako chřest, užijeme do minutek, různých náplní, listy mangoldu zase do salátů. Mangold můžeme vařit, dusit, výborný je v kombinaci s kořením a sýrem, v polévkách nebo zapékaný ve smetanové omáčce.

Pokud si nevíte rady s použitím fenyklu nebo artyčoku, přečtěte si první díl článku: Méně známé druhy zeleniny.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Méně známé druhy zeleniny 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.