Pojem mikrovlnná trouba zná každý z nás, ať už ji sám vlastní, nebo se pro její koupi teprve chystá. Jistě máte zkušenost s použitím, ale víte, na jakém principu pracuje?
Labužník si se slovem "trouba" hned představí voňavě upečené kuře, pečený bůček s kůrčičkou, zlatavou a voňavou bábovku. Rozčarování však přijde s vytažením bledého dušeného kuřete, bůčku bez kůrčičky a bábovky "jakoby nedopečené". Mikrovlnka pak jen zabírá místo v již tak plné kuchyni, nanejvýš se použije pro rozmrazení předem připravených pokrmů nebo k rychlému ohřevu jídla po našem příchodu ze zaměstnání.
Tuto troubu je přesto vhodné používat nejen k výše uvedeným činnostem, ale právě pro samotnou tepelnou přípravu jídel. Ušetříme tak spoustu času, jídelníček zbavíme přemíry tuků a brzy se stane také naším pomocníkem ve chvíli, kdy dorazí nečekaní a hosté.
Mikrovlnné trouby pracují na základě mikrovln, které jsou určitou formou vysokofrekvenčních radiových vln. Jsou mnohem kratší, než jim podobné vlny používané k vysílání rozhlasu na VKV. Nejdůležitější součástkou je zde magnetron - tedy elektronka, která převádí elektrickou energii na mikrovlnnou. Z magnetronu se mikrovlnná energie přenáší do prostoru trouby. V troubě se mikrovlny od některých materiálů odrážejí, jinými velice snadno pronikají a v některých se absorbují. Pro rovnoměrné rozmístění mikrovln v troubě se používá otočný talíř.
Pro vaření v mikrovlnné troubě je třeba si uvědomit a zapamatovat, jaké nádobí lze používat či nepoužívat v žádném případě, nebo které se do mikrovlnky nedoporučuje.
Mikrovlnná energie se odráží od kovů, pak se potraviny nemohou stejnoměrně vařit v kovových nádobách. Dochází také k jiskření, které poškodí stěny trouby.
U plastových výrobků jsou většinou veškerá doporučení od výrobce - tedy i vhodnost pro použití v mikrovlnné troubě. Některé výrobky obsahují označení rozsahu teplot, při kterých je lze bez následků použít. Pokud skleněné nádobí není označeno jako varné, pak je jejich použití možné, ale pouze krátkodobě - pro ohřev pokrmů na teplotu podávání. Pokrmy pak ale ohříváme bez přikrytí, sklenice a láhve používáme bez uzávěru.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena