reklama
hledat uživatel
       

Labužník si se slovem "trouba" hned představí voňavě upečené kuře, pečený bůček s kůrčičkou, zlatavou a voňavou bábovku. Rozčarování však přijde s vytažením bledého dušeného kuřete, bůčku bez kůrčičky a bábovky "jakoby nedopečené". Mikrovlnka pak jen zabírá místo v již tak plné kuchyni, nanejvýš se použije pro rozmrazení předem připravených pokrmů nebo k rychlému ohřevu jídla po našem příchodu ze zaměstnání.

Výhody mikrovlnky

Tuto troubu je přesto vhodné používat nejen k výše uvedeným činnostem, ale právě pro samotnou tepelnou přípravu jídel. Ušetříme tak spoustu času, jídelníček zbavíme přemíry tuků a brzy se stane také naším pomocníkem ve chvíli, kdy dorazí nečekaní a hosté.

Princip mikrovlnné trouby

Mikrovlnné trouby pracují na základě mikrovln, které jsou určitou formou vysokofrekvenčních radiových vln. Jsou mnohem kratší, než jim podobné vlny používané k vysílání rozhlasu na VKV. Nejdůležitější součástkou je zde magnetron - tedy elektronka, která převádí elektrickou energii na mikrovlnnou. Z magnetronu se mikrovlnná energie přenáší do prostoru trouby. V troubě se mikrovlny od některých materiálů odrážejí, jinými velice snadno pronikají a v některých se absorbují. Pro rovnoměrné rozmístění mikrovln v troubě se používá otočný talíř.

Používání nádobí do mikrovlnné trouby

Pro vaření v mikrovlnné troubě je třeba si uvědomit a zapamatovat, jaké nádobí lze používat či nepoužívat v žádném případě, nebo které se do mikrovlnky nedoporučuje.

Vůbec nepoužívat

  • nádobí smaltované nebo nesmaltované kovové, příbory
  • kovové uzávěry, spony, jehly
  • nádobí se zdobením - zlaté, stříbrné proužky a jiné barevné zdobení
  • nádobky v kovových fóliích (např. u mražených potravin)

Mikrovlnná energie se odráží od kovů, pak se potraviny nemohou stejnoměrně vařit v kovových nádobách. Dochází také k jiskření, které poškodí stěny trouby.

Nedoporučuje se používat

  • broušené sklo - misky, sklenice, talíře
  • plastové nádobí, které není odolné vysokým teplotám a není tak vhodné pro používání v mikrovlnné troubě
  • lakované nádobí

U plastových výrobků jsou většinou veškerá doporučení od výrobce - tedy i vhodnost pro použití v mikrovlnné troubě. Některé výrobky obsahují označení rozsahu teplot, při kterých je lze bez následků použít. Pokud skleněné nádobí není označeno jako varné, pak je jejich použití možné, ale pouze krátkodobě - pro ohřev pokrmů na teplotu podávání. Pokrmy pak ale ohříváme bez přikrytí, sklenice a láhve používáme bez uzávěru.

 Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Mikrovlnná trouba

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.