Japonská kuchyně se bez pasty miso neobejde. Vyzkoušejte ji a možná se bez ní neobejde ani vaše vaření.
Miso je pomalu fermentovaná pasta ze sojových bobů, která dodává jedinečnou chuť většině tradičních japonských jídel. Asi nebude žádným překvapením, že miso má v Japonsku opravdu dlouhou tradici, konkrétně přes 1000 let. Například tradiční výrobce společnost Hatcho Miso svůj vznik datuje do období kolem roku 1300! Rovněž nebude překvapením, že Japonci si ji cení díky delikátní chuti, ale též díky léčivým vlastnostem. Přezdívá se jí víno orientu a výrobní obřad se svou pečlivostí skutečně podobá výrobě nejkvalitnějších světových vín.
Prozradíme vám zjednodušený výrobní recept této slané pasty. Základem jsou vařené sojové boby, které se smíchají s rýží, ječmenem nebo pšenicí podle toho, jaké chuti chceme dosáhnout. Výrobci následně do směsi přidávají mořskou sůl a nejdůležitější složku zvanou Kogi, která startuje celý proces fermentace. Miso následně kvasí několik měsíců až let a i zde platí, že čím delší doba fermentace, tím kvalitnější a dražší pasta vznikne. Podobně jako u vína se i u misa hodnotí barva, chuť a vůně.
Jak se projevují zdravotně pozitivní účinky pasty miso? Jedním z nejdůležitějších je schopnost obsažených alkaloidů navázat na sebe těžké kovy a odvádět je z těla. Miso tak de facto částečně neutralizuje účinky kouření, pití alkoholu nebo života ve znečištěném ovzduší. Dalším dokázaným jevem je snižování hladiny škodlivého cholesterolu a tím též předcházení srdečním chorobám.
Použití misa je v podstatě obdobné s klasickou sójovou omáčkou, jen s jeho množstvím buďme opatrnější. Miso je nutné před použitím promíchat s vodou. Nejtypičtějším receptem je polévka tak zvaná Misoširu. Nic nezkazíme ani když jej použijeme do čínských jídel k nudlím, do marinád a podobně.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena