Řešíte dilema jestli koupit mrazničku nebo vám vystačí jen lednička a spíž? Takových hospodyněk je i dnes spousta, někde chybí místo, někde peníze, a někde se rozhodují o koupi.
Zmrazené potraviny jsou pro nás samozřejmou součástí denního nákupu. Znamenají pro nás velkou úsporu času a práce v kuchyni. Mrazničku využijeme především pro uložení zakoupených zmrazených potravin, které tak zůstanou kvalitní po celou dobu jejich trvanlivosti uváděnou výrobci.
Ještě i dnes mnoho lidí považuje mrazničku za zbytečný přepych. Zastávají názor, že zmrzlé nemůže být nikdy tak dobré jako čerstvé. To je sice pravda, ale musíme rozlišovat zmrzlé a zmrazené. Zmrzlé potraviny jsou zmrazovány postupně a tudíž se na jejich povrchu tvoří nežádoucí "námraza". Naproti tomu zmrazené potraviny prodělávají zmrazení rychlé a hluboké až do teploty -18°C. Podle slov odborníků jsou zmrazené potraviny právě tak hodnotné jako čerstvé.
Nepřátelé koupěMraznička, která je neocenitelnou pomocnicí v mnoha domácnostech může mít právě v té vaší tři velké napřátele. Prvním z nich je váš manžel, který vyžaduje čerstvou a teplou stravu jako měl u maminky a neuznává jídlo zmrazené a "znovu uvařené". A nepřítelem číslo dvě a tři je naše tchýně a vlastní matka. Ty byly a jsou zvyklé denně vařit a starat se o domácnost. Byť jsou už mnohdy v důchodu a mají spousty volného času který vy marně hledáte.
Zmrazené potraviny uchováváme v samotné mrazničce (skříňové či ve tvaru truhly), nebo v nástavci na nebo pod chladničkou. Teplotu zmrazování a samostatných mrazniček lze libovolně nastavovat od -16 °C až po -23 °C.
Nejlepším místem pro mrazničku nebo chladničku s mrazicím prostorem je chladnější místnost, kde teplota nepřesahuje ani v létě 10 °C. Místnost ale nesmí být vlhká, protože při otevírání mrazničky vlhkost zesiluje námrazu. Mrazničku nestavíme ani na přímé slunce a vyhýbáme se umístění v blízkosti topení. nevýhodou pro ni může být i trvalý průvan.
Několik málo příkladů úspory z mrazničkou:
Mrazničku si nesmíme plést se spíží nebo sklepem. Potraviny (samozřejmě nemyslím zmrazené) ve spíži můžeme skladovat i několik let, aniž bychom za ně utratili byť jedinou korunu. Pokud je ale uložíme do mrazničky a necháme je tam "odpočívat", musíme si připočíst náklady na energii. Zásadně do mrazničky nedáváme potraviny uskladněné do kovových, porcelánových nebo keramických nádob. Nedoporučuje se ani sklo. Důležité je mít mrazničku dostatečně zaplněnou, čehož dosáhneme kombinací různých velikostí a druhů obalů. Obaly nesmíme zapomínat popisovat názvem a datem, abychom poznali, co ve kterém obalu máme a jak dlouho.
Kdy rozmrazit?Odborníci doporučují odmrazovat jakmile námraza dosáhne síly 5mm. Rozmrazené potraviny znovu nezmarujeme. Jestliže "vypadne" proud a máme mrazničku uzavřenou, nehrozí našim potravinám žádné nebezpečí. Zmrazené potraviny vydrží i několikahodinový výpadek proudu. Rozmrazování si naplánujeme většinou na volný den a dopředu si připravíme vhodné obaly "na přechodné období". Do mrazničky si dáme např. vychladit noviny, do kterých si potraviny při rozmrazování zabalíme. Rozmrazenou mrazničku vyčistíme (do vody přidáme pár lžiček octa) a vytřeme do sucha. Poté ji zapneme na nejvyšší stupeň a prázdnou ji necháme hodinu běžet. Pak potraviny vybalíme (z novin) a naskládáme je co nejúsporněji zpět do mrazničky.
Máte doma mrazničku, nebo jste právě přesvědčila manžela o jejich výhodách? Gratuluji. Snad v žádné "moderní" domácnosti už tento pomocník nemůže chybět.Plánuji článek, jak správně balit potraviny ke zmrazení a také které potaviny jsou a nejsou vhodné pro zmrazení.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena