reklama
hledat uživatel
       

V naší kuchyni má mleté maso vedle řízků, vepřové pečeně nebo hovězí roštěné, velmi těžkou pozici. Možná je to tím, že jsme si již odvykli umlít si ho doma sami.

Složení a druhy mletého masa

Mleté maso připravujeme nejčastěji ze syrového čerstvého výsekového masa. Můžeme ale použít i drůbež, zvěřinu nebo ryby. Pokud koupíme maso již namleté, raději ho ihned zpracujeme, neboť je choulostivé na uskladnění a může se nám rychle zkazit. Uložení do mrazáku není příliš vhodné, neboť po rozmrazení maso pustí vodu a ztrácí na kvalitě.

Jednotlivé druhy mletého masa se od sebe liší podle použitých surovin a podílu tuku obsaženém v mase

  • Kvalitní hovězí maso ze svíčkové, mleté nebo škrábané, používáme na sekaný nebo tatarský biftek. Obsah tuku nesmí přesáhnout 6 %.
  • Mleté hovězí maso ze zadního, může obsahovat maximálně 20% tuku.
  • Vepřové mleté maso nesmí přesáhnout podíl tuku více než 35%.
  • Míchané mleté maso tvoří napůl hovězí a vepřové a nesmí přesáhnout 30% tuku.

Mleté maso - vhodné bylinky a koření

Česnek

Je nezbytnou přísadou. Používáme ho nejlépe čerstvý. Dá se ovšem koupit i sušený v prášku, ale také granulovaný. Také se vyrábí ve formě pasty se solí a tukem.

Oregano

Je vhodné především do tučnějších pokrmů. Používá se hlavně ve středomořské kuchyni a u nás ho známe pod názvem dobromysl. Pro svoji ostřejší aromatickou a lehce nahořklou chuť je výborným doplňkem do mletých mas.

Majoránka

Je velice příjemná a oblíbená bylinka, ze které se používají listy i květy. V naší kuchyni má široké uplatnění, používá se k ochucování mas, brambor, vajec i luštěnin. Výborná je v kombinaci s česnekem.

Zelená petrželka

Se v kuchyni používá čerstvá, sušená a zmrazená. Je výbornou přísahou do mletých mas, polévek, omáček, nádivek, salátů atd. Je součástí mnoha kořenících směsí.

Jarní cibulka

I když patří mezi zeleninu, používá se často jako bylinka.Čerstvě usekaná jarní cibulka je jednou ze základních přísad do masových směsí na sekanou, používá se i na karbanátky.

Rozmarýn

Se velmi hodí pro ochucení mletých mas. Používá se čerstvý, ale i sušený. Je součástí mnoha kořenících směsí, jako například provensálského koření. Není ho však vhodné kombinovat s bobkovým listem.

Černý pepř

Je nejrozšířenějším světovým i tuzemským kořením "denní potřeby". Labužníci ochucují své pokrmy vždy jen čerstvě mletým pepřem, neboť tak vynikne jeho ostrá chuť a příjemné aroma.

Zelený pepř

Prodává se celý sušený, nakládaný v octovém či slaném nálevu. Má jemnější a aromatičtější chuť než pepř černý. Ocení ho především labužníci. Nakládaný pepř se výborně hodí do mletých mas.

Mletá paprika

Lahůdková, sladká, nebo ostrá paprika je běžným kořením do pokrmů ze všech druhů masa. Mletému masu dodá pikantnost, aroma a barvu.

Mletá masa můžeme také doplňovat velmi ostrými dochucovadly - chilli omáčkou nebo tabascem.

Tip na mini biftečky z mletého hovězího masa

Čerstvě umleté maso smícháme s usekanou jarní cibulkou, olejem, oreganem a nakládaným zeleným pepřem. Zakapeme chilli omáčkou, osolíme a necháme rozležet.  Tvoříme malé biftečky, které z obou stran prudce opečeme. Mini biftečky z mletého hovězího masa podáváme s pečivem.

Karbanátky, sekaná i masové koule - výběr nejlepších receptů

Smažené karbanátky
(doba přípravy 1 hod )

Sekaná od maminky
(doba přípravy )

Masové koule na špízu
(doba přípravy 45 min )

Mleté hovězí biftečky se sýrem
(doba přípravy 45 min )

Rychlé boloňské špagety
(doba přípravy 45 min )

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • JOSEF
    JOSEF

    Špagety s mletým masem

    Jednou jsem dostal od hostitele špagety s mletým masem. Je to naprostý hnus a tolik tuku by promastilo koleje od Prahy do Košic. Vyserte se na nějaký mletý se špagetama a raději udělejte domácí karbanátky z masa, který si umelete doma. Ještě větší zhovadilost je nastrouhat gothaj a servírovat ho rovněž se špagetama. Itálie braň se!

    10.05.2019 21:31:08

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Mleté maso a koření: Naučte se správné kombinace a vyzkoušejte prověřené recepty

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.