Domácí mleté maso má mnohem lepší chuť a můžeme z něj připravit i jiné chutné pokrmy - nejen sekanou nebo karbanátky. Nakonec máme záruku, že bude kvalitní a čerstvé.
V naší kuchyni má mleté maso vedle řízků, vepřové pečeně nebo hovězí roštěné, velmi těžkou pozici. Možná je to tím, že jsme si již odvykli umlít si ho doma sami.
Mleté maso připravujeme nejčastěji ze syrového čerstvého výsekového masa. Můžeme ale použít i drůbež, zvěřinu nebo ryby. Pokud koupíme maso již namleté, raději ho ihned zpracujeme, neboť je choulostivé na uskladnění a může se nám rychle zkazit. Uložení do mrazáku není příliš vhodné, neboť po rozmrazení maso pustí vodu a ztrácí na kvalitě.
Jednotlivé druhy mletého masa se od sebe liší podle použitých surovin a podílu tuku obsaženém v mase
Je nezbytnou přísadou. Používáme ho nejlépe čerstvý. Dá se ovšem koupit i sušený v prášku, ale také granulovaný. Také se vyrábí ve formě pasty se solí a tukem.
Je vhodné především do tučnějších pokrmů. Používá se hlavně ve středomořské kuchyni a u nás ho známe pod názvem dobromysl. Pro svoji ostřejší aromatickou a lehce nahořklou chuť je výborným doplňkem do mletých mas.
Je velice příjemná a oblíbená bylinka, ze které se používají listy i květy. V naší kuchyni má široké uplatnění, používá se k ochucování mas, brambor, vajec i luštěnin. Výborná je v kombinaci s česnekem.
Se v kuchyni používá čerstvá, sušená a zmrazená. Je výbornou přísahou do mletých mas, polévek, omáček, nádivek, salátů atd. Je součástí mnoha kořenících směsí.
I když patří mezi zeleninu, používá se často jako bylinka.Čerstvě usekaná jarní cibulka je jednou ze základních přísad do masových směsí na sekanou, používá se i na karbanátky.
Se velmi hodí pro ochucení mletých mas. Používá se čerstvý, ale i sušený. Je součástí mnoha kořenících směsí, jako například provensálského koření. Není ho však vhodné kombinovat s bobkovým listem.
Je nejrozšířenějším světovým i tuzemským kořením "denní potřeby". Labužníci ochucují své pokrmy vždy jen čerstvě mletým pepřem, neboť tak vynikne jeho ostrá chuť a příjemné aroma.
Prodává se celý sušený, nakládaný v octovém či slaném nálevu. Má jemnější a aromatičtější chuť než pepř černý. Ocení ho především labužníci. Nakládaný pepř se výborně hodí do mletých mas.
Lahůdková, sladká, nebo ostrá paprika je běžným kořením do pokrmů ze všech druhů masa. Mletému masu dodá pikantnost, aroma a barvu.
Mletá masa můžeme také doplňovat velmi ostrými dochucovadly - chilli omáčkou nebo tabascem.
Čerstvě umleté maso smícháme s usekanou jarní cibulkou, olejem, oreganem a nakládaným zeleným pepřem. Zakapeme chilli omáčkou, osolíme a necháme rozležet. Tvoříme malé biftečky, které z obou stran prudce opečeme. Mini biftečky z mletého hovězího masa podáváme s pečivem.
Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!
Karbanátky jsou klasikou české kuchyně. Kromě masových karbanátků jsou stále oblíbenější i ty zeleninové - z cukety, květáku, brokolice, řepy i dýně. Ale jak je připravit, aby byly opravdu šťavnaté? A existuje i jiný druh přípravy než smažení?
Smažené karbanátky
(doba přípravy 1 hod )
Sekaná od maminky
(doba přípravy )
Masové koule na špízu
(doba přípravy 45 min )
Mleté hovězí biftečky se sýrem
(doba přípravy 45 min )
Rychlé boloňské špagety
(doba přípravy 45 min )
Foto: Profimedia
autor Jarka Petrová
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena