reklama
hledat uživatel
       

MORINGA olejodárná

MORINGA olejodárná (Moringaoleifera) je ve světě často označovaná pojmem „Zelený diamant“. Český trh se s touto rostlinou seznamuje, v zahraničí patří mezi superstar pro její neskutečné vlastnosti.

Rostlina moringa je původem z podhůří Himálaje, poté se rozšířila do Asie i Afriky. Strom dorůstá do výšky až dvanácti metrů a dá se zužitkovat do posledního lístečku.

Kořeny rostliny připomínají křen, květy provoní čajové směsi. Zelené plody se podobají fazolovým luskům, když dozrají, poskytují semena plná oleje. Ten se z nich také lisuje.

Drsné podmínky jako nadmořská výška a extrémní sucho donutily moringu zadržovat v sobě co možná nejvíce živin, aby v náročném prostředí mohla vůbec přežít. Díky tomu v listech stromu moringa nalézáme obsah látek skutečně mimořádné nutriční hodnoty.

Synergické (vzájemně se podporující) působení těchto látek vytváří nesmírně zdravý koktejl.
Listy dokážou tlumit bolest, pomáhají při onemocněních horních cest dýchacích i při hemoroidech. Posilují imunitu, pročišťují celý organismus.

Moringa údajně dokáže nahradit všechny multivitamínové a minerální doplňky a znormalizovat všechny funkce organismu. Používá se při léčbě řady nemocí, v ájurvédě se jí léčí celé tři stovky chorob. Čerstvé, ale i sušené listy se přidávají jako koření do různých pokrmů, teplých i studených. Můžete si tak nutričně obohatit salát, omáčku, maso nebo polévku. Do teplých pokrmů se přidává na posledních 5-10 minut přípravy jídla, aby se nezničily její úžasné vlastnosti.

V kombinaci s bazalkou nebo s oreganem můžete připravit hned několik jídel. Bazalka a oregano jsou beze sporu nejznámějšími bylinkami v souvislosti právě s italskou kuchyní. Vždyť kdo by neznal caprese – rajčata s mozzarellou, kde bazalka hraje nepostradatelnou roli, stejně tak jako oregano na pizze. Pro svou typickou a nezaměnitelnou chuť si získávají tyto dvě oblíbené bylinky své pevné místo v koutku s kořením či v bylinkových zahrádkách i v českých domácnostech.

Bazalka se původně začala vyskytovat v Asii, odkud také byla rozšířena do Egypta či Říma, do Evropy byla dovezena v 16. století. V dnešní době ji oceníme jako čerstvou bylinku i v domácnostech, kdy se pěstuje uvnitř domovů v květináčích, kde slouží nejen jako prostředek k dochucení pokrmů, ale i jako okrasná rostlinka, která provoní místo, kde je pěstována, a právě pro svou silnou vůni se jeví i jako odpuzovač hmyzu. Ve volné přírodě u nás bazalka neroste. Čerstvá či sušená bazalka se nejvíce hodí k těstovinám, rajčatům, sýrům, salátům, ale i rybám. Oblíbená forma využití bazalky je i jako bazalkové pesto a vyzkoušet jí můžete i při přípravě domácího bylinkového másla.
 
A abychom bazalku nebrali jen jako bylinku do pokrmů, neměli bychom opomenout, že bazalka je klasifikována i jako rostlinka s léčivými účinky. V souvislosti s lidským zdravím působí bazalka především v oblasti trávicího traktu, kde podporuje vylučování trávicích šťáv, napomáhá proti nadýmání, plynatosti a celkově usnadňuje trávení. Z čerstvé bazalky si také můžeme udělat čaj, který se doporučuje popíjet při křečích v břiše či při kašli. Odvarem z bazalky lze potírat i hnisavé rány a nebo si přidat pár lístků do koupele pro osvěžení těla. Velmi mocnou kombinací je směs sušené bazalky a moringyolejodárné, kdy tato směs slouží jako dochucovací prostředek, který když přidáme do pokrmů, tak nám krom doladění chutí napomůže trávení a pomůže zmírnit případné žaludeční obtíže.

Oregano

Oregano se k nám rozšířilo ze Středozemí a na rozdíl od bazalky můžeme oregano pěstovat nejen v květináči za oknem, ale i venku na zahrádkách a dokonce roste i volně v přírodě na loukách. Pro místní obyvatele je známé oregano spíše jako dobromysl obecná. V porovnání s oreganem vypěstovaném ve Středozemí nemá tak výraznou chuť, proto pro sušené koření se využívá oregano z dovozu vypěstované ve středozemních oblastech.

Další zajímavostí u oregana je to, že díky vonným silicím je hojně využíván ve farmaceutickém průmyslu při výrobě léků na kašel, na dýchací obtíže, při zánětech dýchacích cest či při astmatu. Z oregana lze uvařit čaj, kdy jeho účinky jsou obdobné – pomáhá při kašli a usnadňuje odkašlávání. Užít si ho můžete ale především v pokrmech italské a francouzské kuchyně jako typické koření. V italské kuchyni je oregano populární při přípravě pizzy či špaget a pro francouzskou kuchyni je oregano využívánojako součást v tzv. provensálského koření.

Poslední zmínkou v souvislosti s těmito dvěma bylinkami je i tip přidat je při nakládání masa například na příležitost letního grilování či z nich vykouzlit lahodné dipy, dresingy a pesta k masům.  


Přidat příspěvek k článku MORINGA olejodárná

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.