Müsli je synonymem pro zdravou a rychlou snídani, která je nejdůležitějším jídlem celého dne. Pro mnohé oblíbený pokrm, pro jiné nenáviděné zrní.
Müsli je druh porkmu z tepelně neupravených ovesných vloček a ovoce. Müsli je považováno za moderní, zdravou potravinu s vysokou výživovou hodnotou. Jeho prostřednictvím dostává naše tělo jak energii, a to ve formě převážně pomalu vstřebatelných sacharidů, tak řadu minerálů a cenných vitamínů B1, B2, B6, B12 a vitamínu E. Díky ovesným vločkám obsahuje vyšší podíl vlákniny, která blahodárně působí na trávení a střevní činnost. Současně snižuje hladinu cholesterolu a plynule zásobuje organismus energií.
Müsli se připravuje ve dvou hlavních podobách - jako suché a čerstvé.
Jedná se o sypkou směs ovesných vloček, kousků různého sušeného ovoce (jahody, maliny, borůvky, meruňky), ořechů a semínek. Suché müsli je běžně dostupné v podobě průmyslově balených směsí, které jsou k dostání v každém obchodě či hypermarketu. Řada lidí si ráda toto müsli obohatí přidáním medu, různého koření či čokolády. Suché müsli lze skladovat řadu let. Jeho následná příprava je velmi rychlá, stačí jej smíchat s mlékem či jogurtem a snídaně nebo svačina je na stole.
Druhý typ müsli představuje čerstvě připravená směs z ovesných vloček, předem namočených ve vodě nebo ovocné šťávě, a najemno nastrouhaného nebo rozmixovaného jablka. Mezi další obvyklé přísady patří na kousky nakrájené čerstvé ovoce (banány, hrozno, mango), sušené ovoce, mléčné výrobky (jogurt, smetana, tvaroh), citronová šťáva, strouhané ořechy či med. K přípravě tohoto müsli není vhodné použít čertsvé mléko, protože se snadno sráží působením kyselin z jablka.
Müsli vynalezl okolo roku 1900 švýcarský lékař Max Oskar Bircher-Benner pro pacienty ve své nemocnici, kde strava bohatá na čerstvou zeleninu a ovoce tvořila stěžejní část léčby. Byl to nejen významný teoretik, ale působil i jako klinický pracovník v oblasti výživy. Vybudoval teorii o příznivém účinku hodnotné přírodní stravy na zdraví člověka a na tomto aspektu postavil prakticky i léčení chorob. Tvrdil, že při chybné výživě ztrácejí orgány a buňky svou životní sílu a člověk přestává být zdravý.
Vzorem pro vznik současného müsli mu byl údajně podobně "podivný pokrm", který jemu a jeho manželce podali během túry ve švýcarských Alpách. Bircher-Benner sám jídlo pojmenoval jako d'Spys (švýcarská podoba německého "die Speise" , neboli pokrm). Výraz müsli je zdrobnělina švýcarského podstatného jména "Mues" neboli kaše. Tento název se rozšířil lépe a používá se dodnes.
Konzumace müsli bezpochyby patří ke zdravému způsobu života. Na trhu je nepřeberné množství výrobků, které si můžeme zakoupit na každém rohu. Nemusíme ale použít jen hotový výrobek. Müsli z ovesných či jiných obilných vloček, ze sušeného nebo čerstvého ovoce, z trochy medu, případně z mléka nebo jogurtu, si připravíme i sami. Záleží jen na chuti a fantazii každého jedince, důležité je, že ráno začneme zdravou snídaní.
Foto: Profimedia
autor lucik
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena