reklama
hledat uživatel
       

Protizánětlivé účinky zázvoru

Zázvor je díky svým pozitivním účinkům na zdraví člověka opravdu všestranným pomocníkem. Zázvor potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu, využívá se jako preventivní prostředek proti rýmě a chřipce, pomáhá při nevolnosti a migréně. Zázvor působí protizánětlivě, pomáhá redukovat váhu, stimuluje krevní oběh, posiluje imunitní systém a snižuje cholesterol. A to je jen malý náznak toho, jak své tělo potěšíte, když do svého jídelníčku a pitného režimu zahrnete právě zázvor. Dnes si připravíme zázvorový čaj s chutí hřebíčku a skořice, který vás krásně prohřeje.

Recept na zázvorový čaj krok za krokem

1) Přichystáme si kus čerstvého zázvoru, tekutý med, bio citron, celý hřebíček, celou skořici a vodu.

2) Kořen zázvoru oloupeme. Jeden větší citron rozkrojíme a vymačkáme z něj šťávu. 1,5 l vody přivedeme k varu.

3) Zázvor nastrouháme na jemném struhadle.

4) Nastrouhaný zázvor i se šťávou dáme do hrnce, přidáme hřebíček a skořici. Na 1,5 l vody použijeme asi 5 lžiček zázvoru, 6 - 8 hřebíčků a 1 - 2 celé skořice. Zalijeme horkou vodou, která prošla varem, a necháme louhovat 5 minut.

5) Zázvorový čaj přecedíme i s kořením přes sítko. Pro efekt můžeme v čaji nechat pár hřebíčků, ale pouze v případě, že budeme čaj ihned podávat. Hřebíček v čaji hořkne.

6) Scezený zázvorový čaj o teplotě asi 60 °C osladíme medem (3 - 4 lžíce) a dochutíme citronovou šťávou. Sladíme až při této teplotě, jinak bychom medu ubrali cenné látky.

7) Zázvorový čaj nalijeme do konvice, rozléváme do šálků a teplý podáváme.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 12
  • Štěpánka
    Štěpánka

    dle čínské medicíny zázvor prohřívá a citron ochlazuje, tedy pro tělo lepší služba udělat zázvorový čaj bez citronu, už tak má příchut citronové kůry. Na zdraví

    12.11.2019 16:24:07

  • Zdeněk
    Zdeněk

    Komentář k článku Recept na zázvorový čaj krok za krokem

    Zázvor oloupu nakrájím na menší kostky a protlačím to česnekáčkem.Nemusí se ani loupat,šlupka zůstane v česnekáčku a bez problému se vytáhne špičkou nože.

    18.10.2019 12:46:49

  • houfkina
    houfkina

    Mám vyzkoušeno,je velmi dobrý a člověka zahřeje!!!

    02.02.2014 01:33:01

  • Marcela
    Marcela

    příspěvek na zázvorový čaj

    čaj je velmi dobrý ale přece jen rada ohledně skořice,celá skořice se vaří nejméně 20 minut a pak je teprve chutná .

    27.01.2014 15:59:50

  • Ibisek
    Ibisek

    Komentář k článku Recept na zázvorový čaj krok za krokem

    Škoda zázvor okrajovat. Finta na velice snadné oloupání zázvoru je kávová lžička :) stáhne jen tenoučkou horní vrstvu a nepřijdete o tak velké množství zázvoru.
    Jinak tento čajík je díky termickým vlastnostem zázvoru a skořice v zimě nejlepší na dokonalé prohřátí :)
    Já dělám i obměnu - místo šťávy z citronu dochutím šťávou z pomeranče a je to také super :)

    27.01.2014 13:05:57

  • Juraj
    Juraj

    Koreň zázvoru nelúpeme!

    Ani nožom a ani škrabkou, hoc budú i keramické. Lúpať ho je doslova barbarstvo, veď toľko vzácneho a zdravého ( aj dosť drahého ) materiálu skončí v odpade. Zázvor iba oškrabeme ako nové zemiaky, tým sa odstráni iba vrchná nepoužiteľná vrstva, všetko dobré ostane. Ide to celkom ľahko aj keď je zázvor starší. Silice v zázvore sú veľmi účinné, hlavná zložka gingerol nachádzajúca sa špeciálne len v zázvore sa zahriatím a miernym odstátím mení na ešte účinnejší shogaol, ktorý má vyššiu protizápalovú účinnosť. Preto ja po zaliatí nechám ešte zázvorový čaj postáť nezakrytý na najmenšom ohni aspoň 3 minúty a aj viac, ale tak aby už nevrel.Tento spôsob je vhodnejší na prípravu čaju bez prídavných korenín ako klinčeky, badián, škorica a pod.. Tie sa inak musia predom vybrať!

    16.01.2014 21:35:41

  • Marie
    Marie

    zazvorovy čaj

    Dnes jsem vyzkoušela zazvorovy čaj ,je vyborny,přidala jsem do něho pampeliškovy med,je vyborny.

    13.01.2014 13:32:07

  • Marie
    Marie

    zazvorovy čaj

    Dnes jsem vyzkoušela zazvorovy čaj ,je vyborny,přidala jsem do něho pampeliškovy med,je vyborny.

    13.01.2014 13:29:26

  • hynek87
    hynek87

    Osvědčený recept na všelék. Jen taková maličkost, zkuste ke koření přidat hvězdičku badyánu, ta vám čaj krásně navoní. Dělám zázvorový čaj velice často a zjistil jsem že je ekonomičtější používat "Koření na svařené víno"

    12.01.2014 09:59:35

Celkem záznamů: 12

Přidat příspěvek k článku Nachlazení a chřipka nebudou mít šanci: Uvařte si domácí zázvorový čaj

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.