reklama
hledat uživatel
       

Nákup ovoce

Hroznové víno

Zlehka hroznem potřeseme, bobule by měly držet na stopkách, pokud nedrží, je to znamení, že hroznové víno není čerstvé.

Citrusy

Pokud jsou čerstvé, měly by na svou velikost být těžké, neměly by mít seschlou kůru a být scvrklé.

Banány

Jejich slupka je žlutá, bez hnědých teček či skvrn, neměly by být otlačené. Nazelenalé banány jsou nedozrálé, avšak dozrají při pokojové teplotě během pár dní.

Ostružiny

Měly by být plné, lesklé, tmavé a neotlučené.

Ananas

Zkusíme z čerstvého ananasu utrhnout jeden lístek. Pokud jde snadno utrhnout, je již dozrálý a vhodný k jídlu. Má-li měkké a tmavé skvrny, viditelná otlučená místa, potom takové kousky rychle podléhají zkáze.

Meloun

Zralost poznáme tak, že meloun uchopíme do obou rukou a zatlačíme na místo těsně u špičky - na druhém konci než bývá stopka. Zralý meloun je v tomto místě trochu měkký a velmi sladce a příjemně voní.

Jablka

Musí být pevná, nescvrklá, nepotlučená, bez náznaků hniloby na slupce.

Broskve a meruňky

Plody musí být měkké, ale ne příliš, neotlučené a také bez náznaku hniloby. Meruňky mají být sytě oranžové, broskve růžověoranžové, místy načervenalé.

Skladování ovoce

U ovoce platí totéž co pro zeleninu, spotřeba by měla být rychlá, čerstvé kousky mají nejvíce cenných látek a vitamínů.

Citrusy

Chceme-li udržet citrusové plody co nejdéle čerstvé, zabalíme jednotlivé kusy do novin, vložíme do plastikového sáčku nebo krabice a uložíme na chladném a tmavém místě.

Hrušky

Vydrží při teplotě - 0,5 °C kolem šesti měsíců. Ale aby byly v pořádku a tuto dobu vydržely, narovnáme je do jedné vrstvy, aby se neotlačily.

Borůvky

Aby borůvky co nejdéle vydržely, položíme je na tácek vyložený papírovými ručníky. Odstraníme poškozené a necháme je rozprostřené v jedné vrstvě. Před uložením do chladu je ještě lehce přikryjeme papírovými ručníky.

Hroznové víno

Celé hrozny zabalíme volně do novin a uložíme do chladu.

Štáva z ovoce

Co nejvíce šťávy z citrusů získáme tak, že je uskladníme při pokojové teplotě, nebo je před odšťavňováním ohřejeme na pár vteřin při nejvyšším výkonu v mikrovlnné troubě.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Nákup a skladování ovoce

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.