I ovoce má své skryté vady na kráse, podle kterých poznáme, že už není zrovna čerstvé. Všeobecně platí, že nás jako první upozorní vůně a barva, poté pevnost a plnost. Ovoce by nemělo být scvrklé.
Zlehka hroznem potřeseme, bobule by měly držet na stopkách, pokud nedrží, je to znamení, že hroznové víno není čerstvé.
Pokud jsou čerstvé, měly by na svou velikost být těžké, neměly by mít seschlou kůru a být scvrklé.
Jejich slupka je žlutá, bez hnědých teček či skvrn, neměly by být otlačené. Nazelenalé banány jsou nedozrálé, avšak dozrají při pokojové teplotě během pár dní.
Měly by být plné, lesklé, tmavé a neotlučené.
Zkusíme z čerstvého ananasu utrhnout jeden lístek. Pokud jde snadno utrhnout, je již dozrálý a vhodný k jídlu. Má-li měkké a tmavé skvrny, viditelná otlučená místa, potom takové kousky rychle podléhají zkáze.
Zralost poznáme tak, že meloun uchopíme do obou rukou a zatlačíme na místo těsně u špičky - na druhém konci než bývá stopka. Zralý meloun je v tomto místě trochu měkký a velmi sladce a příjemně voní.
Musí být pevná, nescvrklá, nepotlučená, bez náznaků hniloby na slupce.
Plody musí být měkké, ale ne příliš, neotlučené a také bez náznaku hniloby. Meruňky mají být sytě oranžové, broskve růžověoranžové, místy načervenalé.
U ovoce platí totéž co pro zeleninu, spotřeba by měla být rychlá, čerstvé kousky mají nejvíce cenných látek a vitamínů.
Chceme-li udržet citrusové plody co nejdéle čerstvé, zabalíme jednotlivé kusy do novin, vložíme do plastikového sáčku nebo krabice a uložíme na chladném a tmavém místě.
Vydrží při teplotě - 0,5 °C kolem šesti měsíců. Ale aby byly v pořádku a tuto dobu vydržely, narovnáme je do jedné vrstvy, aby se neotlačily.
Aby borůvky co nejdéle vydržely, položíme je na tácek vyložený papírovými ručníky. Odstraníme poškozené a necháme je rozprostřené v jedné vrstvě. Před uložením do chladu je ještě lehce přikryjeme papírovými ručníky.
Celé hrozny zabalíme volně do novin a uložíme do chladu.
Co nejvíce šťávy z citrusů získáme tak, že je uskladníme při pokojové teplotě, nebo je před odšťavňováním ohřejeme na pár vteřin při nejvyšším výkonu v mikrovlnné troubě.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena