reklama
hledat uživatel
       

Nápadité velikonoční dobroty aneb jak nejlépe zvládnout kynuté těsto

Sotva jsme se vzpamatovali z vánočních svátků, už tu máme další čas oslav - Velikonoce. Malujeme vajíčka, vytahujeme ze dna skříní velikonoční ubrusy a další ozdůbky do bytu. Jako na Vánoce si hospodyňky v tento předjarní čas oblékají zástěry a pouští se do pečení různých laskomin, nejčastěji je to beránek z třeného těsta. Pojďme si ale letos zkusit něco nápaditějšího a lákavějšího! Co takhle jidáše, zajíce, kačenky či vajíčková hnízda z kynutého těsta?

Při vzpomínkách na výborné kynuté buchty, koláče a vánočky svých babiček se vám sbíhají sliny, ale zároveň to ve vás vzbuzuje obavy z náročnosti přípravy? Dodržíte-li několik zásad, máte vyhráno a uvidíte, že se přiblížíte dokonalosti pečení vašich babiček.

Správný způsob přípravy kynutého těsta:

  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 80 g pískového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce či žloutek
  • 80-100 g másla či rostlinného tuku
  • 1/4; lžičky soli
Před přípravou samotného těsta si vyndáme veškeré potřebné suroviny a necháme je v teplé místnosti zahřát na pokojovou teplotu.

Příprava kvásku

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a mouky.To vše umícháme na kašičku, kterou pak přikryjeme a necháme 10 min kynout.

Důležité zásady při přípravě kvásku

  • Droždí musí být čerstvé.
  • Do kvásku nepřidáváme tuk ani sůl, nemnožily by se potřebné kvasinky k vykynutí těsta.
  • Do mouky ke kvásku nepřidáváme horké mléko či horký tuk, těsto by nevykynulo.
  • Těsto mísíme v míse či na dřevěném vále, mramorová deska by kvasinkám příliš neprospěla.
Po vykynutí kvásku prosejeme do mísy mouku, přidáme kvásek, zbytek cukru a vejce rozšlehané ve zbylém mléce a rozehřátý tuk. Při zadělávání těsta tekutinu vléváme do mouky, ne naopak. Těsto mísíme vařečkou či rukama tak dlouho, až se začnou tvořit bubliny. Správně vypracované těsto se nepřichytává a nelepí na stěnu mísy nebo při hnětení rukama se nám nelepí na prsty. Dle potřeby lze přidat trochu mouky.

Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě vykynout. Buchty, koláče či koblihy necháme kynout 40-60 min, těžká a tuhá těsta kynou až 3 hodiny i více. Takovou vánočku je nejlépe nechat kynout přes noc. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem a mělo by být lesklé, pružné a hladké. Vmáčkneme-li do něj důlek, ihned se vyrovná.

Z dobře vykynutého těsta vypracujeme dle zvoleného receptu požadované tvary, které přeneseme na tukem vymazaný plech, přikryjeme opět utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Plech s vykynutým pečivem vložíme do trouby předehřáté na 180 - 220°C. Vložíme-li těsto do málo prohřáté trouby, bude kynout dále a ztrácet tak svůj tvar. Po 5-15 minutách, záleží na velikosti pečiva, snížíme teplotu, aby se pečivo propékalo stejnoměrně. Zda je pečivo upečeno, poznáme podle zlatavé barvy a dle špejle píchnuté do středu koláče. Tak a první krok máme za sebou, teď už si jen zvolit co upéci za nápaditou a veselou velikonoční pochoutku.

Zkusme třeba upéci velikonočního zajíce, je to vcelku jednoduché. Vypracujete těsto a během kynutí si vystřihnete z lepenky šablonu na zajíce a na pomoučeném vále z vykynutého těsta vyválíte 1 cm silnou placku a zajíce dle šablony vykrájíme. Zajíce dáme na plech, potřeme je rozšlehaným žloutkem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečeme je v troubě vyhřáté na 210 °C asi 15 min. Po upečení je ozdobíme bílkovou polevou a jinými cukrátky. Chcete-li upéci něco méně pracného, zkuste třeba jen hnízdečka na vajíčko. Vykynuté těsto rozdělíte na cca 18 dílů, z každého dílu vytvarujete kuličku, ze které vyválíte 50 cm dlouhý váleček. Spirálovitě ho stočíte do kolečka a konce spojíte zapletením. Pracujte s pomoučenýma rukama, nebude se vám těsto lepit na ruce a půjde to snáze. Hnízda položíme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a do každého hnízdečka položíme uvařené vejce. Jako vždy necháme pečivo 10 minut kynout na plechu a teprve potom ho vložíme do rozehřáté trouby na 210°C. Po 15 - 20 min by měly být upečeny. Uvařená vejce uložená v hnízdečku můžeme nakonec pomalovat.

Další recepty na velikonoční pečivo i z nekynutého těsta najdete v našich receptech:

Babiččin mazanec
(doba přípravy 1 h 30 min )

Velikonoční zajíček
(doba přípravy 1 hod )

Velikonoční věnec
(doba přípravy 2 h 40 min )

Biskupský beránek
(doba přípravy 1 h 15 min )


Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Vladimír
    Vladimír

    Z Velikonočních dobrot máme nejraději Velikonoční věnec.Mazance neděláme,ale beránek musí být.Máme hodně dlouho recepty od Mistra pekaře,tak pečeme podle něj všechny dobrůtky.Moje žena ráda peče=moooc dobře.Když má přijít návštěva,tak to u nás doma hezky voní a všem chutná.

    06.04.2019 00:28:29

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Nápadité velikonoční dobroty aneb jak nejlépe zvládnout kynuté těsto

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.