reklama
hledat uživatel
       

Nápoje na stole (Střípky z etikety)

Je tu další část našeho seriálu o zásadách společenského chování. V tomto příspěvku se zaměříme na pravidla k podáváným nápojům.

Prostírání

Na vodu můžete použít sklenice na víno, pokud dobře zapadnou do sestavy sklenic na stole. I doma, když máte návštěvu používejte vyšší dvou nebo třídecové sklenice. Sklenici na červené víno položíme ke špičce nože hlavního příboru. Další sklenici na bílé víno, dáme šikmo vpravo. Zmíněnou sklenici na vodu dáváme doleva, takže sklenice nakonec tvoří trojúhelník.

Aperitiv

Hodí se všechno, co povzbuzuje žaludek k životu a připraví ho na příjem většího množství stravy. Aperitiv má chuť k jídlu povzbudit nikoliv utlumit. Proto si dáváme vždy jen jednu skleničku, dáme-li si druhou, pak jen to, co už jsme měli. Aperitivy rozdělujeme na lehké - sekty a sladké - campari, becherovka, portské, sherry, suché martini a aperitivy ostřejší - gin, whisky, slivovice. Sekty podáváme v misce, ve špičce nebo ve flétně. Dezertní vína podáváme raději ve vyšších štíhlých sklenkách na dlouhé stopce a o obsahu půl deci nebo deci. Naopak pálenky např. slivovici, naléváme do malých sklenek na krátké stopce, a vyšších a štíhlejších. Likéry naléváme jen do misek na krátké stopce a o malém obsahu, půl deci nebo i méně. Whisku s ledem podáváme do přídechového tumbleru, na čistou whisky postačí dvoudecová sklenice.

Digestiv

Na závěr podáváme koňak, whisky, vodku, grappu nebo něco sladšího pro dámy. Míchané nápoje neklademe nikdy přímo na stůl, ale podkládáme je papírovým ubrouskem nebo rozetkou. Zbytky z ovocných ozdob dáváme přímo na tento ubrousek, nikdy do popelníku.

Ještě několik upozornění na závěr

Pokud dostaneme od hostů darem láhev alkoholu a nemůžeme nabídnout nic stejné nebo podobné kvality, musíme otevřít tu, kterou přinesl host (s výjimkou některých vzácnějších vín). V lepších podnicích při podávání vína za vás provádí tzv. prezentaci specialista na víno - sommelier. Je-li víno v pořádku, musíme ho přijmout, i kdybychom si najednou vzpomněli, že chceme jinou značku nebo jiný ročník. Skutečné šampaňské víno je pouze sekt vyráběný ve francouzském kraji Champagne, navíc metodou kvašení v lahvích. Všechna ostatní šumivá vína jsou pouze sekty. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Nápoje na stole (Střípky z etikety)

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.