Již máme za sebou 2 díly o koření v českých kuchyních. Z
prvního dílu již víme, jak použít Adžiku, anýz, bobkový list nebo estragon. Z
druhého díluvíme, jak naložit s hřebíčkem, kari kořením, kajenským pepřem , koriandrem nebo kmínem.
Libeček
Libeček má listy podobné petrželce, chuť a vůni typickou pro polévkové koření a vzdáleně připomíná celer. Libeček používáme pro ochucení do polévek, omáček, do jídel z jednoho hrnce, do vývarů, zeleninových jídel, na skopové maso, drůbeží nádivky, sýry, nálevy i k nakládání zeleniny.
Máta zelená
Jako koření se používají sušené listy této byliny. Její typická čistá a osvěžující kořeněná chuť je určována obsahem mentolu a je jemnější než výrazné aroma a ostře-peprná chuť máty peprné.
Používáme ji k vařené a dušené zelenině, do mletého masa, nádivek, k ochucení telecího masa, ryb, korýšů, do polévek (např. fazolové, hrachové, čočkové), do omáček ke skopové pečeni, ale také do salátů, k rajčatům, cukrovinkám, želé a do likérů. Můžeme ji kombinovat s petrželí, česnekem, chilli a bazalkou. Víte, že osvěžující kombinace máty se sladkou čokoládou je anglickým vynálezem? Nebo, že čaj z máty zelené je opravdu vynikající a je národním nápojem v Maroku a Tunisku?
Máta peprná
Máta peprná se vyskytuje v několika druzích a každý z nich má trochu jinou vůni i chuť. Používá se pro přípravu výborného čaje a koktejlů (koktejl Mojito). Vhodná je však i při přípravě ryb, masa, jogurtů, želé a ovoce.
Majoránka
Majoránka se pěstuje především ve Středomoří, ale můžeme ji s úspěchem pěstovat také u nás. Používáme ji především při přípravě těžších pokrmů, hodí se do luštěninových a bramborových polévek, gulášů, omáček, salátů, do mletých mas, ke skopovému. Hodí se také ke zjemnění pokrmů z ryb a drůbeže, do nádivek. Majoránku nevaříme, přidáváme ji až do hotového pokrmu. Tak si totiž uchová své výrazné aroma. Jinak se stává, že majoránka zhořkne a zkazí celý pokrm.
Meduňka
Meduňka má typické citrónové aroma. Známe nejvíce přípravu čaje z meduňky - z jejích čerstvých listů, ale používá se také k ochucení moučníků, likérů, bowlí, ovocných salátů a dezertů. Využíváme její vůni, chuť a barvu také k dekoraci koktejlů.
Muškátový květ
Muškátový květ je kořením vysoké kuchyně! Hodí se do sladkých i slaných pokrmů, polévek, ragú, omáček, těstovin či bramborových kaší. Vhodný je také ke kuřecímu masu, telecímu i k masu mletému. Přidává se i do sladkých sušenek, piškotů, nádivek a džemů. Používá se v likérnictví, uzenářství, ale i v parfumerii.
Muškátový oříšek
Muškátový oříšek (stejně jako květ) pochází z jediného ozdobného tropického stále zeleného stromu. Bylo to vzácné koření i lék. Doporučuje se při kataraktech střev, oslabení nervového systému, revmatismu, na podporu chuti k jídlu a proti nadýmání. Jako koření ho používáme do masitých jídel, polévek, ragú, do pečiva. Uplatnění najde také v potravinářství, ale i v parfumerii, likérnictví (podobně jako muškátový květ).
V příštím díle si povíme o novém koření, oreganu, paprice, pepři, pažitce, rozmarýnu a dalších.
Foto:
Profimedia.cz