reklama
hledat uživatel
       

Nejpoužívanější koření v české kuchyni 5.díl

Je tady závěr našeho seriálu o bylinkách v české kuchyni. Závěrem si přiblížíme skořici, šalvěj, tymián, vanilku a zázvor. Pokud nevíte, kde koření použít, pak určitě čtěte dále.

Skořice

Skořicová kůra je koření, které pochází z Asijských tropů a postupně se dostalo do Evropy. Skořice sloužila jako koření i jako lék. Byla známá za starého Řecka. V Číně je známá více než 4000 let. Skořice jako koření má hlavní použití zejména při přípravě sladkých pokrmů, do nejrůznějšího pečiva, čokolády a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce, v likérnictví, ale i v parfumérii. Používá se i do masitých pokrmů v kuchyni asijské, latinskoamerické, arabské, turecké, španělské a ostatních. Skořici známe také jako výborné zimní koření do horkých nápojů (svařené víno, zimní čajové směsi).

Šalvěj

Šalvěj má velmi intenzivní chuť. Nejčastěji ji používáme v kombinaci s cibulí v tradičních nádivkách kachny a husy. Je také výborným kořením k vepřovému a telecímu masu, ale používá se i do některých sýrů, fazolových a rajčatových pokrmů.

Tymián

Tymián je polokeř kvetoucí drobnými fialovými kvítky. Pochází ze Středomoří a patří mezi hojně rozšířené velmi aromatické koření. Je oblíben pro své značné léčivé účinky. Má drobné lístky se silně kořenitou chutí a vůní, je silně pikantní, lehce hořký. Připomíná hřebíček či kafr. Používá se zvláště k tmavým masům a k masům grilovaným nebo do marinád na grilování. Vhodná je jeho kombinace s rozmarýnem. Přidává se do mnoha dalších pokrmů - např. do sýrů, sekaných mas, ke zvěřině, do salátů, luštěnin, ale je vhodný také při přípravě ryb nebo pizzy.

Vanilka

Vanilka patří mezi jedno z nejjemnějších koření vůbec. Znali ji a pěstovali dávno před příchodem evropských dobyvatelů původní obyvatelé Mexika. Používala se do oblíbených nápojů z kakaových bobů a čokoládových placek jako vonná přísada a k aromatizování čokolády se vanilka používá dodnes. Vanilku používáme dále do pudinků, cukroví, zmrzlin, likérů nebo pečiva.

Zázvor

Zázvor je jedno z nejstarších tropických koření původem z Asie. Zázvor se hodně používá v pekárnách a cukrárnách - do perníků a biskvitů, ale používá se i ke kořenění masa, drůbeže, ryb apod. Je oblíben také léčivý zázvorový čaj. V Anglii a Spojených státech mají i zázvorové pivo a limonádu. Význam má i v likérnictví.

Na závěr

Koření i bylinky jsou nedílnou součástí celosvětové kuchyně. Najdeme je ve všech nabízených receptech a svými chuťovými buňkami je poznáme všude, kde se usadíme ke stolu. Ať už si objednáme cokoliv - od slaného ke sladkému nebo některý z nápojů, bude záležet jen na mistru kuchaři, který nám pokrm připraví, na jeho fantazii, znalostech koření a na zkušenostech, kterých využije při přípravě vybraného pokrmu. Koření bychom však měli používat s jejich vůněmi, nezaměnitelnou chutí a lákavým aroma. V koření a v bylinkách je moc, která naše pokrmy udělá vždy žádoucí! Jaké je vaše nejoblíbenější koření? Které koření nebo bylinky používáte nejčastěji? Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Nejpoužívanější koření v české kuchyni 5.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.